Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΚΥΠΡΟΣ

Διευκρίνιση Λευκωσίας περί διαθέσεως ρωσικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Το Υπουργείο Αμύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση σχετικώς με δημοσιεύματα που εμφανίσθηκαν στον κυπριακό Τύπο, που φέρουν την Λευκωσία να αντιμετωπίζει θετικά επί της αρχής, την εκδήλωση αμερικανικού ενδαιφέροντος για διάθεση ρωσικής προελεύσεως οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία.

Η διευκρινιστική ανακοίνωση, έχει ως εξής: “Αναφορικά με τις πληροφορίες που πρόσφατα έχουν δημοσιευθεί σε μερίδα του Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες είναι ενδεχόμενη η διάθεση οπλισμού Ρωσικής προέλευσης στην Ουκρανία, το Υπουργείο Άμυνας δηλώνει ότι δεν πρόκειται να μειώσει καθοιονδήποτε τρόπο τις αποτρεπτικές αμυντικές δυνατότητες μιας υπό κατοχή χώρας“.

Η ανακοίνωση, δεν διαψεύδει ευθέως ότι υπάρχει σε εξέλιξη κάποιος διάλογος, μετά από πιθανή αμερικανική βολιδοσκόπηση. Καθώς όμως η Λευκωσία είναι φυσιολογικό να θέτει σε κάθε περίπτωση ζήτημα αμέσου αναπληρώσεως του υλικού που θα μεταβιβάσει, με άλλο αντίστοιχο, η προοπτική φαντάζει δύσκολη.

Στην Εθνική Φρουρά, βρίσκονται σε υπηρεσία 82 άρματα μάχης Τ-80U/UK, 43 τεθωρακισμένα ΒΜΡ-3, 4 ΠΕΠ ΒΜ-21 των 122 mm, 11 επιθετικά ελικόπτερα Mi-35P και αντιαεροπορικά συστήματα BUK-M1 και TOR-M1. Όλα, ενδιαφέρουν την Ουκρανία αλλά το ζήτημα είναι ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να προσφέρουν ανάλογο υλικό αντικαταστάσεως, καθώς σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, ισχύει εμπάργκο στις πωλήσεις αμυντικού υλικού στην Κύπρο από την Ουάσιγκτον. Μια φόρμουλα, θα ήταν να χρηματοδοτήσουν οι ΗΠΑ την προμήθεια οπλικών συστημάτων από άλλες δυτικές χώρες, για την Εθνική Φρουρά.

Ακόμη όμως και αν εξευρεθεί μηχανισμός, η διαδικασία θα είναι μακρά, καθώς η Εθνική Φρουρά θα πρέπει να εκπαιδευθεί στο νέο υλικό ώστε οι μονάδες που θα το παραλάβουν να καταστούν επιχειρησιακές με αυτό.

Πολύ κοντά σε νέο Α/Α σύστημα μέσου βεληνεκούς και ελικόπτερα η Εθνική Φρουρά

Tags

Related Articles

Back to top button
Close