ΚΥΠΡΟΣ

Τετραμερής αεροναυτική άσκηση στην Κύπρο

Στις 6 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, αεροναυτική άσκηση (PASSEX) με την ευκαιρία της παρουσίας ναυτικών δυνάμεων από την Γαλλία, την Ελλάδα και την Ιταλία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα πολεμικά Γαλλίας, Ελλάδας και Κύπρου, ευρίσκοντο ήδη στην περιοχή, λόγω της προηγουμένης συμμετοχής τους στην άσκηση “ΜΕΔΟΥΣΑ 10” στην Αίγυπτο.

Τα τέσσερα κράτη έχουν δεσμευθεί όπως υποστηρίξουν την ελευθερία στην ναυσιπλοΐα σε διεθνή ύδατα και επιβλέψουν κάθε παρέκκλιση από τον σεβασμό του διεθνούς ναυτικού δικαίου.

Τα πλωτά και πτητικά μέσα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στην άσκηση ήταν η γαλλική φρεγάτα “ACONIT” με το οργανικό της ελικόπτερο τύπου Panther, το ιταλικό αεροπλανοφόρο “GARIBALDI”, η ελληνική φρεγάτα “ΥΔΡΑ” και εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης “ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ” καθώς και ένα ελικόπτερο AW-139.

Η άσκηση η οποία συντονίσθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, εντασσόταν στο πλαίσιο της Τετραμερούς Πρωτοβουλίας (Quadripartite Initiative – QUAD) και αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συνεργαζόμενων.

Το ESDC τιμά τον Στρατηγό Κωσταράκο – Η “Προκεχωρημένη Άμυνα” της ΕΕ στην Αφρική

EODH
Tags

Related Articles

Back to top button
Close