Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Επιτυχείς βολές βλήματων AKERON MP στο πλαίσιο του έργου LynkEUs

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με δύο επιτυχείς βολές αντιαρματικών βλημάτων AKERON MP, ολοκληρώθηκε επιτυχώς διήμερο δοκιμών στην Κύπρο. Το διήμερο δοκιμών αφορούσε το έργο Έρευνας & Ανάπτυξης LynkEUs που εξελίσσεται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης (EDIDP) και η εξέλιξη ανακοινώθηκε από το κυπριακό Υπουργείο Άμυνας στις 29 Σεπτεμβρίου.

Η πρώτη ημέρα περιλάμβανε στατική και δυναμική έκθεση των νέων Ευρωπαϊκών αντιαρματικών δυνατοτήτων, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του Γενικού Διευθυντή του κυπριακού Υπουργείου Άμυνας Ανδρέα Λουκά, ενώ η δεύτερη μέρα δοκιμών περιλάμβανε τη δοκιμαστική βολή αντιαρματικών πυραύλων πέραν του ορίζοντα, παρόντων του Υπουργού Άμυνας Χαράλαμπου Πετρίδη, του Α/ΓΕΕΦ Αντιστρατήγου Δημόκριτου Ζερβάκη, του Γενικού Διευθυντή, εκπροσώπων των Υπουργείων Άμυνας της Γαλλίας, Βελγίου, Σουηδίας, Λουξεμβούργου, Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και της κοινοπραξίας των εταιρειών.

Στο αποδεσμευθέν οπτικό υλικό, διακρίνεται βολή βλήματος από τον δίδυμο εκτοξευτή επί τεθωρακισμένου οχήματος Sherpa της γαλλικής ARQUUS.

Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, στο χαιρετισμό του τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με τα συμμετέχοντα Υπουργεία και εταιρείες και συνεχάρη τις κυπριακές οντότητες που συμμετέχουν στο έργο. Επεσήμανε επίσης πως το Υπουργείο Άμυνας θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες για συμμετοχή σε προγράμματα Ανάπτυξης στην Άμυνα τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αφού προάγουν το εγχώριο οικοσύστημα.

Οι βολές πραγματοποιήθηκαν εναντίον στόχων εκτός οπτικής ευθείας και σε αποστάσεις μεταξύ 2.500 και 3.000 μέτρων. Μία βολή έγινε με το βλήμα σε διαμόρφωση αυτόνομης λειτουργίας, λαμβάνοντας εικόνα για τον στόχο από drone που ήλεγχε το όχημα της μονάδος πυρός ενώ η δεύτερη βολή έγινε σε διαμόρφωση συνεργατικής λειτουργίας, δηλαδή με το drone να ελέγχεται από άλλο όχημα.

Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη νέων Ευρωπαϊκών Δυνατοτήτων ολοκληρωμένου αντιαρματικού συστήματος για βολή πέραν του οπτικού ορίζοντα (BLOS), με την βοήθεια ενός drone παρατηρήσεως (για τις ανάγκες του προγράμματος χρησιμοποιείται drone της εταιρείας Novadem). Η ικανότητα βολής BLOS αντιπροσωπεύει σοβαρή εξέλιξη στον χερσαίο αγώνα, ιδίως ως προς την δυνατότητα συνεργατικού αγώνα, δηλαδή της συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών στοιχείων ή και συνεργασίας ενός στοιχείου με άλλο τμήμα ή υπομονάδα, ώστε να επιτευχθεί στόχευση πέραν του οπτικού πεδίου του στοιχείου βολής. Αυτή η μέθοδος – τακτική, βελτιώνει την προστασία και επιβιωσιμότητα του αντιαρματικού στοιχείου, έναντι εχθρικών πυρών ευθυτενούς τροχιάς. 

Το έργο LynkEUs υλοποιεί κοινοπραξία αποτελούμενη από τις γαλλικές εταιρείες MBDA, Novadem και SAFRAN, τις βελγικές FN Herstal, John Cockerill Defense, THALES Belgium, Xenics, την Βασιλική Στρατιωτική Σχολή του Βελγίου, τις κυπριακές εταιρείες Adittess, SignalGenerix και το Κυπριακό Ινστιτούτο. Ως υποκατασκευαστές συμμετέχουν η εσθονική MILREM, η γαλλική DELAIR και η σουηδική Carmenta. 

Το έργο LynkEUs ακολουθείται από ένα δεύτερο συναφές, το έργο Λύσεις Τμηματικής Αρχιτεκτονικής για κράτη της ΕΕ (MARSEUS) στο οποίο ηγείται η γαλλική MBDA και συνεργάζονται οι ένοπλες δυνάμεις Γαλλίας, Βελγίου, Κύπρου και Σουηδίας. Πέραν της MBDA, στο έργο συμμετέχουν επίσης οι γαλλικές Novadem, ATOS, ARQUUS, DELAIR, οι ίδιες βελγικές και κυπριακές οντότητες αλλά και οι σουηδικές SAAB, BAE Hägglunds και Exensor, καθώς και οκτώ υποκατασκευαστές από οκτώ χώρες. Το MARSEUS αποσκοπεί στην ανάπτυξη συστήματος διαχειρίσεως μάχης προσαρμοσμένου για τα βλήματα AKERON MP και LP της MBDA. 

To AKERON MP είναι το πρώην Βλήμα Μέσης Ακτίνας (ΜΜΡ) 5ης γενιάς της MBDA, βεληνεκούς 4.000+ μέτρων, που τέθηκε σε υπηρεσία στον Γαλλικό Στρατό το 2017. Μία έκδοση μακράς ακτίνας, το AKERON LP βρίσκεται υπό ανάπτυξη και όπως φαίνεται, η εταιρεία ενέταξε την προσπάθεια στο EDIDP ώστε να εμπλακούν και ξένες εταιρείες με καθεστώς εταίρου, βελτιώνοντας τις εμπορικές προοπτικές του προϊόντος. Το έργο LynkEUs είναι διετούς διαρκείας και προϋπολογισμού 6.625.785,97 ευρώ εκ των οποίων 6.452.403,10 ευρώ θα διατεθούν από την ΕΕ. 

Φορητό σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου από την Κυπριακή SignalGeneriX

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close