Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΚΥΠΡΟΣ

Πρώτη βολή δεύτερης Μοίρας Nora B52KE της Εθνικής Φρουράς

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η πρώτη βολή της δεύτερης Μοίρας Αυτοκινούμενου Πυροβολικού της Εθνικής Φρουράς, που εφοδιάστηκε με πυροβόλα Nora B52ΚΕ των 155 mm, πραγματοποιήθηκε σήμερα, παρούσης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας αλλά και του πρέσβη της Σερβίας στην Κύπρο Marko Blagojevic.

Η προμήθεια του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος εντάσσεται στο πλαίσιο του πολυετούς πλάνου αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς. Με την ένταξη και της δεύτερης Μοίρας Nora-Β52ΚΕ, αναβαθμίζονται σημαντικά οι δυνατότητες του Όπλου του Πυροβολικού.

Το οπλικό σύστημα είναι σερβικής κατασκευής και προέλευσης και αποτελείται από αυτοκινούμενα πυροβόλα διαμετρήματος 155 mm τύπου Nora-B52KE, θωρακισμένα οχήματα τύπου Milosh καθώς και συστήματα παρατήρησης.

Στο σχετικό βίντεο, είναι εμφανής από τα πολλά σχετικά καρέ που παρουσιάσθηκαν, η πρόθεση να καταδειχθεί η χρήση οβίδων Μ02 ERFB BB εκτεταμένου βεληνεκούς που επιτυγχάνουν επίδοση 42.000 μέτρων με το συγκεκριμένο πυροβόλο. Οι εν λόγω οβίδες διακρίνονται από το αεροδυναμικό σχήμα και τις αεροδυναμικές προεξοχές στον κορμό.

Σε υπηρεσία με την Εθνική Φρουρά, δόθηκε στο σύστημα η ονομασία “Alexander The Great System”. Ωστόσο, η αναγραφή σε επίσημα δελτία του συστήματος ως “Nora Alexander TGS”, αφενός δεν παραπέμπει σαφώς τον αμύητο στο πρόσωπο του ανεπανάληπτου Μακεδόνα Στρατηλάτη, αφετέρου σε όποιον γνωρίζει ότι περί αυτού πρόκειται, η πρόταξη της σερβικής ονομασίας Nora, οδηγεί σε γελοιοποίηση αφού αυτό που μένει είναι η ονομασία  “Νόρα Αλέξανδρος”…

Πρώτη δημόσια εμφάνιση των νεοπαραληφθέντων πυροβόλων Nora-B52 της Εθνικής Φρουράς

Tags

Related Articles

Back to top button
Close