Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΚΥΠΡΟΣ

Πρώτη δημόσια εμφάνιση των νεοπαραληφθέντων πυροβόλων Nora-B52 της Εθνικής Φρουράς

Rheinmetall Lynx

Aπό Σάββας Δ. Βλάσσης

Όπως είχαμε αναφέρει από τον περασμένο Αύγουστο, παρουσιάσθηκαν στην στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα νέα πυροβόλα Nora-B52 που παραγγέλθηκαν από την Σερβία.

Στην παρέλαση εμφανίσθηκε Πυροβολαρχία με 4 πυροβόλα και όχημα MILOS του Κέντρου Διευθύνσεως Πυρός. Το σύστημα σε υπηρεσία με την Εθνική Φρουρά ονομάζεται ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (ALEXANDER THE GREAT SYSTEM) αλλά δεν πρέπει να συγχέεται με το πιο σύγχρονο σχέδιο αυτοκινούμενου πυροβόλου Alexandar που παρουσίασε το 2017 η σερβική κατασκευάστρια Yugoimport.

Το Nora-B52 διακρίνεται από υψηλό σύστημα αυτοματισμού και από πλευράς επιδόσεων η ταχυβολία κυμαίνεται σε 4 βολές/ λεπτό ενώ το μέγιστο βεληνεκές με κοινό βλήμα Μ107 ανέρχεται σε 32.000 μέτρα, που αυξάνεται σε 41.850 μέτρα με χρήση βλημάτων εκτεταμένου βεληνεκούς (ERFB-BB).

H προμήθεια των 24 πυροβόλων, εξασφαλίζει για το Όπλο του Πυροβολικού της Εθνικής Φρουράς δύο Μοίρες των 12 σωλήνων εκάστη. Η προμήθεια πυροβόλων από την Σερβία, πραγματοποιήθηκε κατόπιν αξιολογήσεως προτάσεων στην διεθνή αγορά από το ΓΕΕΦ. Συγκεκριμένα αξιολογήθηκαν επιπλέον προτάσεις για ανάλογα συστήματα από την Γαλλία και το Ισραήλ, προς κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών που είχαν καταγραφεί από πλευράς Εθνικής Φρουράς. Η επιλογή της προτάσεως της Yugoimport ως η πλέον οικονομική, κρίθηκε ικανοποιητική από όλες τις πλευρές.

Έτοιμα τα νέα πυροβόλα Nora-B52 των 155/52 mm για την Κύπρο

 

Related Articles

Back to top button