Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΚΥΠΡΟΣ

«ΔΗΜΗΤΡΑ-ΝΙΚΗΤΗΣ 2021»: Κρούση της 33 Μοίρας Καταδρομών

Rheinmetall Lynx

Από Πέτρος Σαββίδης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από την Τρίτη 8 Ιουνίου η ΤΑΜΣ-ΤΑΑΣ «ΔΗΜΗΤΡΑ-ΝΙΚΗΤΗΣ 2021» της Εθνικής Φρουράς η οποία πραγματοποιείται, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, σε όλη την έκταση των ελευθέρων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η άσκηση διαλαμβάνει την ενεργοποίηση του συστήματος διοικητικής μέριμνας σε παγκύπριο επίπεδο καθώς επίσης και τη διεξαγωγή αμυντικών και επιθετικών επιχειρήσεων σε διάφορες τοποθεσίες χωρίς τη χρήση πυρών. Για τους σκοπούς της άσκησης οι πολεμικοί σχηματισμοί έχουν αναπτύξει τα τακτικά στρατηγεία τους σε εικονικούς χώρους ενώ σχεδόν όλες οι μονάδες εμπλέκονται με την ενεργή τους δύναμη σε δεκάδες τακτικά σενάρια και επεισόδια που έχουν σχεδιαστεί από το ΓΕΕΦ, κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύκτας.

(Πέτρος Σαββίδης @ 2021)

Τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες της Τετάρτης 9 Ιουνίου επιχειρησιακές ομάδες της 33 Μοίρας Καταδρομών διενήργησαν, μετά από πολύωρη παρατήρηση εχθρικού φυλακίου και έδρας λόχου, αθόρυβη διείσδυση σε τοποθεσία επιχειρησιακού ενδιαφέροντος επί της Προκεχωρημένης Γραμμής Άμυνας (ΠΓΑ) στην περιοχή ευθύνης της 6ης Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ. Η νυκτερινή κρούση που εκδηλώθηκε την 04.15 ώρα, περιελάμβανε την προηγούμενη απομόνωση της τοποθεσίας από στοιχεία ελεύθερων σκοπευτών εξοπλισμένων με θερμικές διόπτρες, αποκοπές οδών, και ταυτόχρονη προσβολή του εχθρικού φυλακίου και της παρακείμενης έδρας του εχθρικού λόχου.

(Πέτρος Σαββίδης @ 2021)

Η δραστηριότητα ήταν διπλής ενεργειάς και διεξήχθη με αληθοφάνεια και ρεαλισμό αφού οι αμυνόμενοι χρησιμοποίησαν όπλα paintball και οι επιτιθέμενοι ειδικά πυρομαχικά εκπαιδεύσεως τύπου simunition τα οποία έφεραν βολίδες χρώματος. Με την αντικατάσταση του κλείστρου των όπλων, με ειδικό κλείστρο για βολές simunition και τη χρήση ειδικών γεμιστήρων, οι καταδρομείς μετέτρεψαν τα ατομικά τους τυφέκια σε όπλα εκτέλεσης μη θανατηφόρων βολών. Σε αντίθεση με τη χρήση αβολίδοτων φυσιγγίων, η χρήση simunition, που αναπτύχθηκε από τη συχνή συνεργασία της Διοίκησης Καταδρομών με τις Βρετανικές ειδικές δυνάμεις (SAS και Royal Marines), είναι απόλυτα ρεαλιστική, αφού παρέχεται η δυνατότητα στους εμπλεκόμενους να διαπιστώσουν την ακρίβεια και την φονικότητα των πυρών τους σε συνθήκες που προσομοιάζουν την πραγματικότητα.

(Πέτρος Σαββίδης @ 2021)

Η κρούση διεξήχθη σιωπηλά και αιφνιδιαστικά, και περιλάμβανε την εξουδετέρωση των σκοπών, την διαδοχική εκκαθάριση του διοικητηρίου και των κτιρίων του εχθρικού λόχου, την διάσωση αιχμαλώτων που είχαν συλληφθεί από τις εχθρικές δυνάμεις, την παροχή πρώτων βοηθειών μάχης στην τοποθεσία και την εκκένωση των τραυματιών, και την αντικατάσταση των κλιμακίων καταδρομών από φίλιες δυνάμεις πεζικού πριν την έλευση του πρώτου φωτός της ημέρας.

(Πέτρος Σαββίδης @ 2021)

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα το ΓΕΕΦ και το ΥΠΑΜ στηρίζουν τις ανάγκες της Διοίκησης Καταδρομών, τόσο σε οπλικά συστήματα όσο και σε διάφορα άλλα επιχειρησιακά υλικά, τα οποία της έχουν προσδώσει σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες. Ανάλογο ενδιαφέρον και στήριξη αποδίδεται και στη συμμετοχή των ειδικών δυνάμεων της ΕΦ σε επιχειρησιακές ασκήσεις στο εξωτερικό, όπως η πρόσφατη διεθνής άσκηση «ORION 2021» που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα. Η επένδυση του ΥΠΑΜ και του ΓΕΕΦ στη Διοίκηση Καταδρομών έχει αποδώσει πολύτιμους καρπούς αφού το προσωπικό της χαρακτηρίζεται από υψηλό επαγγελματισμό και μεγάλο ενδιαφέρον για υπηρεσία στις ειδικές δυνάμεις της ΕΦ. Ο αιμοδότηση του Λόχου Ειδικών Επιχειρήσεων (ΛΕΕ) και της 33 ΜΚ με νέο επαγγελματικό προσωπικό (ΣΥΟΠ) την τελευταία πενταετία, ανέδειξε την ανάγκη συνέχισης του επαγγελματικού χαρακτήρα της Διοίκησης Καταδρομών, η οποία συμμετέχει πλέον επάξια σε ασκήσεις με τις ειδικές δυνάμεις άλλων χωρών όπως το Ισραήλ, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, και η Ελλάδα.

(Πέτρος Σαββίδης @ 2021)

Την άσκηση παρακολούθησε ο διοικητής της 6ης Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ και ο διοικητής της Διοίκησης Καταδρομών, οι οποίοι υπογράμμισαν τη σημασία της συνεκπαίδευσης των δυνάμεων του πεζικού και των καταδρομών για την εξοικείωση του προσωπικού της Ταξιαρχίας, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση νυκτερινών κρούσεων καταδρομικών κλιμάκιων.

Παρατηρήσεις στην εκπαίδευση Επιχειρησιακών Βολών της Εθνικής Φρουράς

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close