Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΚΥΠΡΟΣ

F-16 της 340 Μοίρας “Αλεπού” στην ΤΑΜΣ «ΑΤΣΑΛΙΝΟ ΒΕΛΟΣ» στην Κύπρο

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με σκοπό να αρθούν οι αρνητικές εντυπώσεις από την απουσία ελληνικών μαχητικών κατά την παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου στην Κύπρο, συμμετείχε τριάδα F-16C Block 52 + της 340 Μοίρας στην τελική φάση της Διακρατικής και Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης της Εθνικής Φρουράς μετά στρατευμάτων ΤΑΜΣ «ΑΤΣΑΛΙΝΟ ΒΕΛΟΣ», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πεδίο Βολής του Καλού Χωριού. Τα μαχητικά έφεραν σύμμορφες δεξαμενές καυσίμου (CFT) και τρεις εξωτερικές δεξαμενές κάτω από τις πτέρυγες, ώστε να εξασφαλισθεί αυξημένη αυτονομία πτήσεως και να ακολουθήσουν το προσχεδιασμένο προφίλ που απέβλεπε στην μείωση των πιθανοτήτων εντοπισμού τους από τουρκικά ραντάρ. Αυτό επιτεύχθηκε απολύτως, χάρη και στην συνεργασία του 11ου Σταθμού Αναφοράς και τα αεροσκάφη εκτέλεσαν εικονικές προσβολές Low Apex.

Στο πλαίσιο της ΤΑΜΣ πραγματοποιήθηκε άσκηση PASSEX στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ πλοίων της Διοίκησης Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Τα πρώτα ήταν το Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Ιωαννίδης και τα Παράκτια Περιπολικά (ΠΠ) “Γεωργίου”, “Τσομάκης” και “Αμμόχωστος”, που συνεργάσθηκαν με την φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς”.

Αεροσκάφος C-130 της 356 ΜΤΜ που μετέβη στην Κύπρο, χρησιμοποιήθηκε για την εκτέλεση άλματος ελευθέρας πτώσεως από άνδρες της Διοικήσεως Καταδρομών του ΓΕΕΦ.

Η άσκηση διεξήχθη μεταξύ 14-17 Οκτωβρίου, με διάφορες επιμέρους ασκήσεις και ενέργειες, από το σύνολο του Στρατεύματος, στο χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η σχεδίαση βασίσθηκε σε ένα επίκαιρο και ρεαλιστικό πληροφοριακό πλαίσιο, με σκοπό την προβολή της Στρατιωτικής Ισχύος της Εθνικής Φρουράς αλλά και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, από το δυτικότερο ως το ανατολικότερο άκρο της Νήσου εκτελέστηκαν ασκήσεις διπλής ενεργείας, επιθετικές και αμυντικές επιχειρήσεις και εφαρμογή διαφόρων τακτικών, με εμπλοκή όλων των μονάδων της Εθνικής Φρουράς στα τρία επίπεδα του επιχειρησιακού περιβάλλοντος (ξηρά, θάλασσα και αέρα).

Πέρυσι είχε πραγματοποιηθεί η ανάλογη ΤΑΜΣ «ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ ΓΡΟΘΙΑ», χωρίς συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών. Ως προς τα τελευταία, επισημαίνεται ότι ο Α/ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης πιέζει πάντοτε για την συμμετοχή τόσο μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και επιθετικών ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού στις ανάλογες ΤΑΜΣ της Εθνικής Φρουράς.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close