Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Απαντήσεις ΥΕΘΑ για C-130 – Συστήματά τους δεν υποστηρίζονται πλέον

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Αποφεύγοντας το ερώτημα εάν θα ελεγχθεί από τον ΥΕΘΑ ή ενδεχομένως και την Δικαιοσύνη, η απευθείας ανάθεση συμβάσεως στην AMS AERO από την ΕΑΒ στις 3 Ιουνίου 2022 για την εκτέλεση εργασιών συντηρήσεως αεροσκαφών C-130, δόθηκε απάντηση σε σχετική ερώτηση που είχε κατατεθεί στις 23 Ιανουαρίου στην Βουλή. Στην απάντησή του με ημερομηνία 8 Μαρτίου, ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας ενημερώνει ότι ήδη ένα αεροσκάφος αποδόθηκε και πάλι στην Πολεμική Αεροπορία, συγκεκριμένα όπως έχει γράψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, το C-130B “948”. Η εξέλιξη αυτή, ήλθε έπειτα από διαδοχικές καθυστερήσεις μηνών.

Από την πλευρά της η AMS AERO έχει προβεί δημοσίως στο παρελθόν σε διευκρίνιση ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στην έλλειψη ανταλλακτικών, για την οποία δεν φέρει η ίδια ευθύνη. Στις 30 Οκτωβρίου 2023 δε, η εταιρεία επέδωσε εξώδικο στην ΕΑΒ, με το οποίο καταγγέλει την μη τήρηση συμβατικών της υποχρεώσεως προς αυτήν, που ουσιαστικά έχουν εμποδίσει την υλοποίηση της μεταξύ τους συμβάσεως. Αυτή, έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2024. Η σύμβαση ύψους 4.341.880 €, αφορούσε την συντήρηση των C-130H “742” και “749”.

Για τις καθυστερήσεις, ο ΥΕΘΑ σημειώνει ότι «σχετίζονται κατά κύριο λόγο με θέματα που
αφορούν στην εξεύρεση κατάλληλων ανταλλακτικών, στην έλλειψη υποστήριξης των
ηλεκτρομηχανικών συστημάτων των αεροσκαφών από τους κατασκευαστές τους, στον
αριθμό του διαθέσιμου προσωπικού και στην κατάσταση του υφιστάμενου εξοπλισμού
της εταιρείας». Έχει ιδιαίτερη σημασία η επισήμανση ότι κάποια από τα ηλεκτρομηχανικά συστήματα των υφισταμένων C-130 δεν υποστηρίζονται από τους κατασκευαστές τους, επειδή πρακτικώς περιγράφει τον περιορισμένο επιχειρησιακό ορίζοντά τους. Επομένως, η αντικατάστασή τους σε ένα βάθος χρόνου, είναι δεδομένο ότι πρέπει να απασχολεί.

Στην ερώτηση αναφέρεται ότι στις 30 Ιουνίου 2023 η Διεύθυνση Συμβάσεων της ΕΑΒ εισηγήθηκε την απόρριψη προσφοράς της AMS AERO για την νέα διαγωνιστική διαδικασία που προκήρυξε στο μεταξύ η ΕΑΒ, με αντικείμενο την συντήρηση 4 C-130. Ο ΥΕΘΑ ενημερώνει απλώς ότι η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και θα γίνουν ανακοινώσεις.

Όταν το 2022 έγινε ανάθεση συμβάσεως στην AMS AERO, είχε εξηγηθεί ότι αποτελούσε την ανταπόκριση της ΕΑΒ στην πίεση από πλευράς ΥΠΕΘΑ για επίσπευση του έργου συντηρήσεως των C-130. Μετά από εκείνην την επείγουσα ενέργεια, επρόκειτο να ακολουθήσει διαγωνισμός για συντήρηση σε άλλα 4 αεροσκάφη, με σκοπό να μην διακοπούν οι σχετικές εργασίες για αεροπλάνα που στο μεταξύ θα έπρεπε να επιστρέψουν στην ΕΑΒ για συντήρηση.

Ο ΥΕΘΑ ενημέρωσε ότι ένα ακόμη αεροσκάφος αναμένεται να παραδοθεί από την ΕΑΒ στην διάρκεια του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ, πρόκειται για το C-130B “723”. Εν τούτοις, τα C-130H “742” και “749” θα παραμένουν στο υπόστεγό της.  

Από την ΕΑΒ, είχε γίνει γνωστό ότι στόχος είναι το 2024 η παράδοση 2 αεροσκαφών και το 2025 άλλων 3 στην Πολεμική Αεροπορία. Μετά το “948”, με την περάτωση εργασιών στο δεύτερο αεροσκάφος, η 356 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών που σήμερα επιχειρεί με 2 C-130H και 1 C-130B, θα έχει στο τέλος του τρέχοντος έτους 4 αεροπλάνα, με ένα πέμπτο, το C-130H “751”, να παραδίδεται εντός του έτους από την πορτογαλική OGMA. Εν τούτοις, τότε περίπου, ένα από τα C-130H που σήμερα πετούν, εκτιμάται ότι θα έχει συμπληρώσει τις προβλεπόμενες ώρες πτήσεως και θα πρέπει να υποβληθεί και πάλι σε προγραμματισμένη συντήρηση.

KC-390 “Agile Tanker”: πως θα μπορούσε να καλύψει δύο ανάγκες η Πολεμική Αεροπορία

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close