Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Η παρατήρηση Κωσταράκου για τις στολές και η άκυρη απάντηση Καμμένου

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός ε.α. Μιχαήλ Κωσταράκος παρατήρησε την συνήθεια του ΥΕΘΑ Π. Καμμένου να παρουσιάζεται δημοσίως ενδεδυμένος υπηρεσιακές στρατιωτικές στολές, φέροντας επ’ αυτών διακριτικά στρατιωτικών σχολείων.

Εξ αφορμής της προ ημερών εμφανίσεως του ΥΕΘΑ ντυμένου με την στολή επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού στην τελική φάση της ασκήσεως “ΜΕΔΟΥΣΑ 7”, ο στρατηγός καταλήγει ότι «ο πολιτικός προϊστάμενος των ΕΔ δεν έχει κανένα λόγο ή δικαίωμα ή ακόμα, σε ένα πιο “πολιτικό πλαίσιο”, δεν νομιμοποιείται να φέρει την οποιαδήποτε στολή που περιλαμβάνεται στον Διακλαδικό Κανονισμό Στολών προσθέτοντας μάλιστα δικά του “υπουργικά διακριτικά”. Την στολή την φέρουν όσοι αποτελούν στελέχη των ΕΔ και έχουν ενταχθεί σε αυτές σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα και τους νόμους διαδικασίες».

Ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος στην “ΜΕΔΟΥΣΑ 7”.

Ο Στρατηγός Κωσταράκος στέκεται και στην εξίσου κατακριτέα συνήθεια του ΥΕΘΑ να φέρει συγκεκριμένα διακριτικά τα οποία απονέμονται στο στρατιωτικό προσωπικό μόνο μετά την αποφοίτησή του από συγκεκριμένες Σχολές και Σχολεία των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναφέρει συγκεκριμένα το διακριτικό του ιπταμένου της Αεροπορίας Στρατού, που φέρουν οι απόφοιτοι της Σχολής Αεροπορίας Στρατού (ΣΑΣ) όσο και παλαιότερα, το διακριτικό των Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ) που φέρουν οι απόφοιτοι του Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος σε επίσκεψή του στο Συγκρότημα Μεγίστης.

Ο στρατηγός σημειώνει εύστοχα «Σε ότι αφορά στο διακριτικό του “χειριστή ελικοπτέρου” το οποίο συχνά φέρει ο κ. ΥΕΘΑ σε διάφορες στρατιωτικές δραστηριότητες, νομίζω ότι, για να φέρεις διακριτικό ιπτάμενου στις ΕΔ, δεν αρκεί να γνωρίζεις να πιλοτάρεις πολιτικό ελικόπτερο ή αεροπλάνο. Όπως δεν αρκεί να είσαι κορυφαίος ψαροντουφεκάς ή δύτης για να φοράς το διακριτικό των Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ)».

Είναι γνωστό ότι ο Π. Καμμένος είναι κάτοχος πολιτικού πτυχίου μονοκινητήριου ελικοπτέρου, το οποίο βεβαίως ουδεμία σχέση έχει με το πτυχίο και τις διαδικασίες αποκτήσεως του πτυχίου της ΣΑΣ. Στην περίπτωση της υποβρύχιας δραστηριότητός του, είναι γνωστό ότι πρόκειται για παθιασμένο ψαροντουφεκά, χωρίς καμμία εμπειρία σε χρήση καταδυτικών συσκευών κλειστού κυκλώματος, τακτική κολύμβηση μάχης ή οποιαδήποτε άλλη δεξιότητα των Υποβρυχίων Καταστροφέων.

Ο Στρατηγός Κωσταράκος δεν έθιξε τις περιπτώσεις που ο ΥΕΘΑ φορά απλώς ένα στρατιωτικό τζάκετ ή χιτώνιο, όπως εδώ, αλλά πλήρη υπηρεσιακή φόρμα – στολή.

Ο Στρατηγός Κωσταράκος επισημαίνει ότι με πρακτικές όπως αυτή του ΥΕΘΑ, τα συγκεκριμένα διακριτικά χάνουν την αξία τους και υπονομεύεται η πειθαρχία των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ, τέλος, από ηθικής απόψεως, «Αποτελεί ύβρη προς εκείνους που το κέρδισαν και που το τιμούν καθημερινά και κυρίως ασέβεια προς εκείνους που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας».

Απαντώντας μέσω του Twitter, ο Π. Καμμένος σχολίασε: «Ο Στρατηγός Κωσταράκος αφού δώριζε από μια στολή κάθε υπουργό τώρα ως απόστρατος κάνει φαρμακερές αναρτήσεις στο διαδίκτυο προφανώς γιατί ως υπουργός δεν ενέκρινα αυτοκρατορική συνοδεία 21 μαγειρες, υπασπιστές για την σύζυγο, σερβιτόρους να πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος».

Είναι εμφανής η προσπάθεια του ΥΕΘΑ να “πετάξει την μπάλα στην εξέδρα”, δεδομένου ότι επιχειρεί να παραπλανήσει, ταυτίζοντας δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Ο Στρατηγός Κωσταράκος, δεν παρατήρησε τον ΥΕΘΑ επειδή φοράει ένα στρατιωτικό τζάκετ ή χιτώνιο ή κάλυμμα κεφαλής, αλλά ολόκληρη την υπηρεσιακή φόρμα – στολή. Ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, δεν “δώριζε από μια στολή (σε) κάθε υπουργό”, όπως υποστηρίζει ο Π. Καμμένος συνοδεύοντας την ανάρτησή του με φωτογραφία του Ν. Δένδια. Δώριζε, όπως και προηγούμενοι Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων, ένα τζάκετ, είτε παραλλαγής είτε δερμάτινο, αναλόγως του Κλάδου. Αυτή είναι μια συνηθισμένη πρακτική φιλοφρονήσεως διεθνώς. Είναι άλλο ο πρωθυπουργός ή ο ΥΕΘΑ να φορούν ένα τέτοιο τζάκετ με το όνομά του και τον θυρεό του ΥΠΕΘΑ και άλλο ολόκληρη την υπηρεσιακή φόρμα – στολή και μάλιστα με αδικαιολόγητα διακριτικά. Αυτά, μόνο ο Π. Καμμένος τα έχει κάνει.

Όντως ο Π. Καμμένος έχει εμφανισθεί πολλές φορές μόνο με χιτώνιο ή τζάκετ παραλλαγής, ή ακόμη και με ολόκληρη φόρμα παραλλαγής τύπου MultiCam. Ο Στρατηγός Κωσταράκος δεν αναφέρθηκε σε αυτές τις περιπτώσεις αλλά μόνο στις δύο πολύ συγκεκριμένες, που ο υπουργός έχει εμφανισθεί με πλήρη υπηρεσιακή στολή μάχης του Πολεμικού Ναυτικού (στον ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ 2018 και την ΜΕΔΟΥΣΑ 7) και την θερινή στολή παραλλαγής της ΔΥΚ κατά την επίσκεψή του παλαιότερα στο Συγκρότημα Μεγίστης.

Επιπλέον, ο Στρατηγός Κωσταράκος δεν αναφέρεται σε σήματα στρατιωτικών μονάδων τα οποία μπορεί να φέρει σε ένα χιτώνιο ή τζάκετ ένα επίσημο πρόσωπο, υπό τύπον αναμνηστικού. Αναφέρεται σε συγκεκριμένα διακριτικά ειδικότητος, που μόνο μέσα από απαιτητική φοίτηση – εκπαίδευση, κερδίζονται. Επ’ αυτού, ο ΥΕΘΑ σιωπά εντελώς για την καταχρηστική εμφάνισή του με τα διακριτικά ιπταμένου της Αεροπορίας Στρατού και των ΟΥΚ.

Η παρουσίαση φωτογραφίας του Ν. Δένδια κατά την διάρκεια επισκέψεώς του στην νησίδα Στρογγύλη επί των ημερών του στο ΥΠΕΘΑ, υπενθύμισε ένα περιστατικό στο οποίο ήμασταν μάρτυρες. Κατά την διάρκεια επισκέψεώς του στο Αρχηγείο Στόλου στις 20-11-2014, συνοδευόμενος από διαπιστευμένους δημοσιογράφους, ο τότε ΥΕΘΑ Ν. Δένδιας επιβιβάστηκε στην φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ, προκειμένου να απευθύνει ορισμένα λόγια στο πλήρωμα που είχε συγκεντρωθεί στο ελικοδρόμιο. Ο κυβερνήτης της φρεγάτας καλωσόρισε τον ΥΕΘΑ και του επέδωσε τζόκεϋ με την ονομασία του πλοίου. Ο υπουργός, παίρνοντας στα χέρια του το τζόκεϋ, πριν το φορέσει, απευθύνθηκε στον κυβερνήτη λέγοντάς του, «με την άδειά σας κ. κυβερνήτα». Μια απλή κίνηση, που δείχνει ήθος και σεβασμό!

Tags

Related Articles

Back to top button
Close