ΣΑΓΕ με κύριο εξοπλιστικό 14 νέα ελικόπτερα SAR της Πολεμικής Αεροπορίας
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Η έγκριση ενεργοποιήσεως αριθμού προγραμμάτων προμήθειας των τριών Κλάδων, απασχόλησε, μεταξύ άλλων, την ατζέντα των θεμάτων που εξετάσθηκαν στην σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ).
Για το Πολεμικό Ναυτικό, εγκρίθηκε η ενεργοποίηση προγράμματος επισκευής, αναβαθμίσεως και Εν Συνεχεία Υποστηρίξεως (FOS) αντιπυραυλικών συστημάτων Phalanx. Το πρόγραμμα αφορά μέχρι 10 συστήματα του τύπου.
Για τον Ελληνικό Στρατό εγκρίθηκε η ενεργοποίηση δύο “μικρών” προγραμμάτων. Το πρώτο, αφορά την προμήθεια 570 ελαφρών πολυβόλων Minimi των 5,56 mm της βελγικής FN Herstal, των οποίων λειτουργεί γραμμή συμπαραγωγής στο Συγκρότημα Εργοστασίου Αιγίου των ΕΑΣ. Το δεύτερο, σχετίζεται με την προμήθεια 131 διοπτρών σκοπεύσεως θερμικής τεχνολογίας, για τυφέκια ελευθέρου σκοπευτού. Το εν λόγω πρόγραμμα αφορά συγκεκριμένα την κάλυψη απαιτήσεων των μονάδων Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και Ειδικών Δυνάμεων.
Το σημαντικότερο ίσως πρόγραμμα ήταν η έγκριση Μελέτης Προσκτήσεως Αναβαθμίσεως/ Εκσυγχρονισμού Στρατιωτικού Εξοπλισμού (ΜΠΑΕΣΕ) ελικοπτέρων Έρευνας & Διάσωσης από την Πολεμική Αεροπορία. Οι Αρχηγοί συζήτησαν τα ενδεχόμενα προσκτήσεως νέων ελικοπτέρων ή αναβαθμίσεως των ήδη υφισταμένων, σταθμίζοντας πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η απόφαση που προκρίθηκε ήταν η πρόσκτηση 14 νέων ελικοπτέρων και παρουσιάστηκαν 3 διαφορετικοί τύποι ως υποψήφιοι. Η τελική επιλογή αφέθηκε για το μέλλον, μετά από διαδικασία αξιολογήσεως.
Υπενθυμίζεται ότι όπως έγραψε ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, ήδη η ελληνική πλευρά απέστειλε Επιστολή Αιτήματος (LoR) στις αμερικανικές υπηρεσίες, για προμήθεια 24 ελικοπτέρων με δικαίωμα προαιρέσεως 11 επιπλέον, για την Αεροπορία Στρατού. Εκ των πρώτων 24 ελικοπτέρων, τα 4 προορίζονται για την κάλυψη αναγκών της Μοίρας Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (MAEE) της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ). Η αποστολή της LoR έγινε στις 31 Μαρτίου, καταληκτική ημερομηνία που είχε τεθεί από αμερικανικής πλευράς ως προθεσμία, προκειμένου να επιτευχθεί η συμπερίληψη τυχόν τελικής ελληνικής προμήθειας στην σύμβαση του 10ου Πολυετούς Προγράμματος (Multi-Υear Χ) για τον Στρατό των ΗΠΑ, που υπεγράφη τον Ιούνιο του 2022.