Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Επίδειξη – δοκιμές του CAMCOPTER® S-100 από την φρεγάτα ΑΙΓΑΙΟΝ

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Πρόγραμμα επιδείξεων – δοκιμών διαρκείας μιας εβδομάδος του Μη Επανδρωμένου Συστήματος CAMCOPTER® S-100 στο Πολεμικό Ναυτικό, πραγματοποίησε η Αυστριακή εταιρεία Shiebel Group. Η επίδειξη – δοκιμή έλαβε χώρα το διάστημα 12-16 Ιουλίου σε περιοχή δυτικώς της Κρήτης και για τον σκοπό διατέθηκε η φρεγάτα ΑΙΓΑΙΟΝ (F-460).

Το S-100 έφερε ηλεκτροπτικό σύνολο Trekka TC-300 και δέκτη AIS της Shine, επιδεικνύοντας τις ικανότητές του σε επιχειρήσεις ναυτικής επιτηρήσεως και εντοπισμού στόχων. Τα σενάρια που εξετάσθηκαν αφορούσαν απονηώσεις και προσνηώσεις ημέρα και νύκτα, περιλαμβάνοντας συνεργασία με μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, παρακολούθηση ναυσιπλοΐας και επιτήρηση ακτών. Κατά την διάρκεια αυτών, τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού απέκτησαν μια καλή εικόνα για τις επιδόσεις του S-100, από πλευράς ταχύτητος, εμβελείας και αυτονομίας.

Ο πρόεδρος τoυ Ομίλου Shiebel κ. Hans Georg Schiebel δήλωσε σχετικώς: “Το CAMCOPTER® S-100 είναι το μόνο UAV στην κλάση του με εκτενή πτητική εμπειρία. Επιχειρεί με 14 ναυτικά παγκοσμίως και είμαστε πολύ υπερήφανοι που είχαμε την ευκαιρία να επιδείξουμε επιτυχώς το σύστημά μας στο Ελληνικό Ναυτικό“.

Η επίδειξη – δοκιμή, γίνεται στο πλαίσιο των προγραμμάτων προμήθειας νέας φρεγάτας και εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ του Πολεμικού Ναυτικού. Σχεδόν όλοι οι ναυπηγικοί οίκοι που θέτουν υποψηφιότητα, περιλαμβάνουν στις προτάσεις τους και για τα δύο προγράμματα, τον εφοδιασμό του πλοίου με το CAMCOPTER® S-100, ως οργανικό UAV.

Πρόκειται για ένα μέσο το οποίο δύναται να εκτελέσει το 90% των αποστολών του οργανικού ελικοπτέρου ναυτικών επιχειρήσεων αλλά κλάσμα μόνο του λειτουργικού κόστους. Ενδεικτικώς, το κόστος ανά ώρα πτήσεως του S-100 είναι μικρότερο των 1000 € ενώ του τυπικού ελικοπτέρου S-70 Aegean Hawk ανέρχεται σε 14.000 €. Επιπλέον, η εκτέλεση των αποστολών με το UAV πραγματοποιείται με μηδενικό βαθμό επικινδυνότητος και κόπωση για το προσωπικό ενώ εξοικονομούνται ώρες πτήσεως από τα ελικόπτερα. 

Η ενημέρωση του Α/ΓΕΝ για τα εξοπλιστικά και η έκπληξη των drone

Tags

Related Articles

Back to top button
Close