Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Η ενημέρωση του Α/ΓΕΝ για τα εξοπλιστικά και η έκπληξη των drone

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Πολύ κοντά στην προμήθεια drone καθέτου αποπροσνηώσεως, ως οργανικά των μεγάλων μονάδων επιφανείας, είναι το Πολεμικό Ναυτικό, όπως αποκάλυψε σε σχετική ερώτηση του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, σε ενημέρωση των διαπιστευμένων δημοσιογράφων. Παράλληλα, τα πολεμικά πλοία θα εξοπλιστούν με συστήματα “αντιμέτρων” – εξουδετερώσεως drone, συνεπώς το Πολεμικό Ναυτικό κινείται ταχέως όχι μόνο στην απόκτηση αυτών των πολύτιμων αισθητήρων που αναβαθμίζουν κάθετα τις δυνατότητες επιτηρήσεως σε τεράστιες εκτάσεις αλλά επιδιώκει και την “θωράκισή” των μονάδων του από τέτοιες εχθρικές ενοχλητικές παρουσίες. Η προμήθεια θα υλοποιηθεί μέσω μιας αντιλήψεως που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε “smart defense αλά ΠΝ” και τα συστήματα θα είναι τύπου “μικρών ελικοπτέρων”. Η αίσθηση που αποκομίσαμε, είναι ότι η υλοποίηση θα γίνει εντός του πρώτου διμήνου του 2020.

Ο Α/ΓΕΝ αποσαφήνισε ότι δεν υπάρχουν στον ορίζοντα “ενδιάμεσες” λύσεις προς απόκτηση, στην μορφή μεταχειρισμένων φρεγατών. Από την Αυστραλία έχουν εξετασθεί οι περιπτώσεις των φρεγατών κλάσεως ADELAIDE και ΜΕΚΟ 200 ANZAC, με την πρώτη να αποκλείεται λόγω κόστους της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ για την απόδοση πλοίων όχι πολύ διαφορετικών ικανοτήτων με τα υπάρχοντα, πλην του πυραύλου SM-2. Ούτως ή άλλως, η κυβέρνηση της Αυστραλίας αποφάσισε να μεταπωλήσει τις συγκεκριμένες φρεγάτες σε άλλη χώρα ενώ η περίπτωση των ΜΕΚΟ 200 ANZAC συναρτάται από την απόσυρσή τους που προβλέπεται για μετά το 2025.

Ως προς τις φήμες για αντιτορπιλικά κλάσεως ARLEIGH BURKE, ο Αντιναύαρχος Τσούνης δήλωσε ότι αγνοεί ο,τιδήποτε και του έχει κάνει εντύπωση ο σχετικός “θόρυβος” στα ελληνικά μέσα το τελευταίο διάστημα. Σε περυσινή συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, είχε αποσαφηνισθεί ότι δεν υπάρχουν τέτοια αντιτορπιλικά διαθέσιμα. Από εκεί και πέρα δεν έχει ενημερωθεί για κάτι, ούτε γνωρίζει εάν υπήρξε οποιαδήποτε συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο.

Στο πρόγραμμα των νέων φρεγατών, παρατηρείται πλέον “σύμπλευση” των Γάλλων στις προδιαγραφές που θέτει το Πολεμικό Ναυτικό για τις Belh@rra, σε σημείο που πλέον και το Γαλλικό Ναυτικό προσαρμόζει την σύνθεση οπλισμού, ούτως ώστε τα πλοία να είναι ίδια κατά το δυνατόν. Είναι σαφές ότι η εκδήλωση ανταγωνισμού στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχει επηρεάσει τους Γάλλους και τους έχει καταστήσει πιο ευέλικτους, σε σχέση με την αρχικώς άκαμπτη στάση τους. Πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ αναφέρουν ότι σχετικές προτάσεις για το πρόγραμμα έχουν κατατεθεί όχι μόνο από την αμερικανική πλευρά για την φρεγάτα MMSC αλλά και από την γερμανική για την ΜΕΚΟ Α200 και την βρετανική για την Type 45.

Ο Α/ΓΕΝ δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει προσδιορισθεί το τελικό κόστος από γαλλικής πλευράς. Είναι δεδομένο πάντως ότι οι παρεμβάσεις που ζητεί το Πολεμικό Ναυτικό, αυξάνουν το κόστος.

Ενδεικτική της γαλλικής προσαρμογής στις Belh@rra, είναι ότι πλέον και το Γαλλικό Ναυτικό επέλεξε 4 αντί για 2 οκταπλούς κάθετους εκτοξευτές αντιαεροπορικών πυραύλων ενώ εξετάζεται η ελληνική απαίτηση για εγκατάσταση αντιπυραυλικού Συστήματος Εγγύς Προστασίας και άλλες επιμέρους παρεμβάσεις. Ως προς τα αντιαεροπορικά όπλα, το Πολεμικό Ναυτικό στρέφεται προς τον πύραυλο Aster 30 βεληνεκούς 130 χλμ. για εκτεταμένη αεράμυνα και στον CAMM-ER βεληνεκούς μεγαλύτερου των 45 χλμ. για εμπλοκές μέσων αποστάσεων. Όπως έχει αναφέρει και παλαιότερα ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, η περίπτωση των πυραύλων πλεύσεως τύπου MdCN εναντίον χερσαίων στόχων, δεν βρίσκεται στον πυρήνα του ενδιαφέροντος του Πολεμικού Ναυτικού. Εν πάση περιπτώσει, η απόδοση φρεγατών Belh@rra εφόσον επέλθει συμφωνία, τοποθετείται περί το 2025 (η δεύτερη κατά σειρά ναυπηγήσεως) και το 2027 (η τετάρτη κατά σειρά).

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ, η προμήθεια νέων τορπιλών και αντιμέτρων για τα υποβρύχια, η προμήθεια 4 ελικοπτέρων MH-60R και η σύναψη συμβάσεως FOS για τα 11 υπάρχοντα ελικόπτερα S-70, που θα τα διατηρήσει επιχειρησιακά για μία δεκαετία, είναι τα προγράμματα που αναμένει το Πολεμικό Ναυτικό να προχωρήσουν σε υλοποίηση το 2020.

Το πρόγραμμα των φρεγατών ΜΕΚΟ έχει “προετοιμασθεί” με την υλοποίηση ήδη προγραμμάτων που σχετίζονται, όπως η γενική επιθεώρηση – επισκευή των κυρίων μηχανών MTU 20V 956 TB82 κόστους 14 εκατ. ευρώ περίπου. Με αυτό τον τρόπο, η χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών, δεν θα επιβαρυνθεί από τέτοιας φύσεως εργασίες και θα αφιερωθεί σε πιο κρίσιμους τομείς ηλεκτρονικών αποστολής. Στην παρούσα φάση το πρόγραμμα βρίσκεται στην διαδικασία οριστικοποιήσεως των ειδικών όρων, προκειμένου η ΓΔΑΕΕ να προβεί στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού. Οι εργασίες σχεδιάζεται να ξεκινήσουν σε δύο φρεγάτες ταυτόχρονα, με την πρώτη να αποδίδεται εκσυγχρονισμένη σε διάστημα 1,5 έτους περίπου, δηλαδή εντός του 2022.

Μέσω της ενημερώσεως των διαπιστευμένων δημοσιογράφων, ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Τσούνης, μετέδωσε το μήνυμα αποφασιστικότητος που διακρίνει το Πολεμικό Ναυτικό σε οποιαδήποτε περίπτωση αναμετρήσεως με την Τουρκία.

Οργανικά UAV για τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού

 

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close