Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Νέο πρόγραμμα αντιμέτρων τορπιλών για υποβρύχια ενέκρινε η Βουλή

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ενημέρωση για ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που αφορά το Πολεμικό Ναυτικό, έγινε εχθές 2 Νοεμβρίου σε συνεδρίαση των μελών της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων της Βουλής. Το πρόγραμμα που εγκρίθηκε, αφορά την προμήθεια αντιμέτρων τορπιλών του συστήματος Circe από την Leonardo SpA, κόστους 14,3 εκατ. € και έρχεται να συμπληρώσει την σύμβαση που υπεγράφη πέρυσι με τον ιταλικό οίκο και το ίδιο αντικείμενο.

Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει την προμήθεια 65 δολωμάτων (decoy) τύπου MTE 103B και παρεμβολέων (jammer) τύπου JAM 102B, μαζί με αντίστοιχα δολώματα και παρεμβολείς γυμνασίων και Εν Συνεχεία Υποστήριξη (FOS). Η σύμβαση, περιλαμβάνει επίσης και εκπαίδευση.

Η σύμβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη, υπεγράφη στις 27 Απριλίου 2022, ήταν κόστους 10 εκατ. € και αφορούσε την προμήθεια 62 δολωμάτων MTE 103B, 93 παρεμβολέων JAM 102B συν FOS.

Το νέο πρόγραμμα κρίθηκε απαραίτητο για την συμπλήρωση των συγκεκριμένων υλικών, καθώς η ανάθεση της συμβάσεως είχε γίνει υπό καθεστώς οικονομικού περιορισμού ενώ επίσης, την εποχή εκείνη ο κατασκευαστής δεν είχε θέσει σε παραγωγή δολώματα και παρεμβολείς γυμνασίων, οπότε δεν ήταν και διαθέσιμα. 

Από το 2024 τα ελληνικά υποβρύχια με SeaHake mod4 και αντίμετρα τορπιλών Circe

Tags

Related Articles

Back to top button
Close