Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Οι επισκέψεις ΥΕΘΑ και Α/ΓΕΣ στην Κρήτη και η αναβαθμισμένη 5η Α/Μ ΤΑΞ

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Το διήμερο 23-24 Φεβρουαρίου, στρατιωτικές μονάδες της Κρήτης επισκέφθηκαν τόσο ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας, όσο και ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης. Οι “σταθμοί” του ΥΕΘΑ ήταν η 115 Πτέρυγα Μάχης για πτήση με μαχητικό F-16D Block 72, η 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών (1η ΜΑΛ) για επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων της Επιχείρησης ΝΙΚΗ το 1974 και η Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (ΣΕΑΠ).

Από την πλευρά του, ο Α/ΓΕΣ, συνοδευόμενος από τον διοικητή της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) Αντιστράτηγο Εμμανουήλ Θεοδώρου, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της 5ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (5 Α/Μ ΤΑΞ) και στην ΣΕΑΠ.

Η πτήση του ΥΕΘΑ με μαχητικό αεροπλάνο, σε σχηματισμό με αεροπλάνα στα οποία πετούσε ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, σημείωσε την σημασία του αεροπορικού όπλου για την ταχεία αντιμετώπιση κάθε απειλής σε οποιαδήποτε γωνιά του εθνικού χώρου. Επιπλέον όμως γενικότερα, οι επισκέψεις αυτές τόνισαν την Κρήτη ως ζωτικό έδαφος «στρατηγικής σημασίας για τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή, μαζί με τους εταίρους και τους συμμάχους μας», όπως σημείωσε ο ΥΕΘΑ.

Επισκεπτόμενος την 115 Πτέρυγα Μάχης και την ΣΕΑΠ, ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε στις διαρκείς προσπάθειες που γίνονται για εκσυγχρονισμό της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και στην πρόθεσή του, «Να δημιουργήσουμε έναν στρατό στον οποίο τα άξια επαγγελματικά μας στελέχη θα συμπληρώνονται από έφεδρα στοιχεία, τα οποία θα είναι επαρκώς εκπαιδευμένα».

Μία ημέρα πριν την επίσκεψη του ΥΕΘΑ στο Στρατόπεδο ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ στο Ηράκλειο, ο Α/ΓΕΣ ενημερώθηκε για την αποστολή, τις επιχειρησιακές και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητές της 5ης Α/Μ ΤΑΞ, όσο και για την παρεχόμενη εκπαίδευση της Σχολής. Στο στρατόπεδο εδρεύουν δύο μονάδες της Ταξιαρχίας, τα 545 και 546 Α/Μ Τάγματα Πεζικού, που μέχρι το 2019 ήταν επιστρατευόμενες μονάδες και μόνο ενεργό υφίστατο το 547 Α/Μ Τάγμα Πεζικού.

Στο οπτικό υλικό που αποδεσμεύτηκε, διακρίνεται στο στρατόπεδο πύργος καταρριχήσεων, στον οποίο πραγματοποιήθηκε επίδειξη στον Α/ΓΕΣ αλλά και ομοίωμα ελικοπτέρου Chinook, προς εξοικείωση του προσωπικού στις διαδικασίες φορτώσεως – επιβιβάσεως – αποβιβάσεως. Η κατασκευή τους έγινε με διαταγή του διοικητού του Σχηματισμού, Ταξιάρχου Μιχαήλ Πλουμή. Ανάλογος πύργος έχει κατασκευαστεί στο Στρατόπεδο ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ στο Ρέθυμνο, για εκπαιδευτικούς σκοπούς των εκεί μονάδων.

Την τελευταία τετραετία, το ΓΕΕΘΑ απέδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργοποίηση μονάδων πεζικού στην Κρήτη, με σκοπό την δραστική επαύξηση των δυνατοτήτων ενισχύσεως – επεμβάσεως στον λεγόμενο Νότιο Τομέα. Τοιουτοτρόπως, στις αρχές του 2020 ενεργοποιήθηκε το 545 Α/Μ Τάγμα Πεζικού κι ακολούθησαν τα 546 και 548 Α/Μ Τάγματα Πεζικού, οπότε σήμερα η 5η Α/Μ ΤΑΞ έχει τέσσερα ενεργά τάγματα: 545 και 546 στο Ηράκλειο και 547 με 548 στο Ρέθυμνο. Συμπεριλαμβανομένης της 1ης ΜΑΛ στο Μάλεμε, στην Κρήτη εδρεύουν πέντε μονάδες ελαφρού πεζικού προοριζόμενες για εκτέλεση καθέτου ελιγμού με αεροκίνηση. 

Σημειώνεται ότι η 5η Α/Μ ΤΑΞ πλέον, είναι αποδεσμευμένη από Περιοχή Ευθύνης και υπάγεται απευθείας στην ΑΣΔΕΝ. Έχει δηλαδή ρόλο οργανικής εφεδρείας της ΑΣΔΕΝ, έτοιμης να επέμβει όπου διαταχθεί.

Για την υποστήριξη των σχεδίων, προβλέπεται η μεταστάθμευση ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού στην Κρήτη, επομένως στην μεγαλόνησο υφίστανται σοβαρές υποδομές και αεροπορικές, ναυτικές και στρατιωτικές δυνάμεις, ανάλογες της στρατηγικής θέσεώς της.

Δύναμη ελικοπτέρων ειδικής συνθέσεως της Αεροπορίας Στρατού εγκαθίσταται στην Κρήτη

 

Related Articles

Back to top button