Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Πλήρως επιχειρησιακά τα Rafale και η “μιάμιση” Μοίρα της 114 Πτέρυγας Μάχης

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΑ, μεταξύ 11-15 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της Τακτικής Αξιολόγησης της 114 Πτέρυγας Μάχης, πραγματοποιήθηκε από Ομάδα Αξιολόγησης του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, η Τελική Επιχειρησιακή Αξιολόγηση (Final Operational Capability – FOC) της 332 Μοίρας.

Η Μοίρα αξιολογήθηκε ως προς την επιχειρησιακή της ικανότητα, υποστήριξη και διαλειτουργικότητα, σε όλο το εύρος των επιχειρήσεων που θα κληθεί να εκτελέσει, και όπως και στην Αρχική Επιχειρησιακή Αξιολόγηση (Initial Operational Capability – IOC), ανταπεξήλθε με απόλυτη επιτυχία. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σηματοδοτεί την πλήρη ένταξη της 332 Μοίρας και των μαχητικών Rafale, στην επιχειρησιακή δομή και σχεδιασμό της Πολεμικής Αεροπορίας.

Από τα 18 μαχητικά, τα 4 διθέσια Rafale DG αξιοποιούνται από το Σμήνος Μετεκπαίδευσης (ΣΜΕΤ) και η παραλαβή των υπολοίπων 6 στα μέσα του 2024, θα καταστήσει την 332 Μοίρα, ενισχυμένης δυνάμεως. Η αρχική σύμβαση εξελίχθηκε ομαλά και εντός των προκαθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων, με κάποια από τα προβλεπόμενα έργα, να βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Παράλληλα με την κήρυξη FOC της 332 Μοίρας, εξελίσσεται η προσπάθεια αποκαταστάσεως του δυναμικού της 331 Μοίρας, που επιχειρεί με Mirage 2000-5Mk2. Το παράδοξο είναι ότι ενώ η 331 Μοίρα είναι ετοιμοπόλεμη, στερείται του πλήρους δυναμικού των 24 αεροπλάνων της. Η επαναφορά σε ενέργεια των μαχητικών που είχαν καθηλωθεί στο έδαφος λόγω ελλείψεως ανταλλακτικών, εξελίσσεται με αργό ρυθμό λόγω των προβλημάτων που έχουν ανακύψει από την επί σειρά ετών απαξίωσή τους. Παρά την υπογραφή συμβάσεως FOS από το 2020, καθίστανται αντιληπτές οι καταλυτικές συνέπειες από την μακροχρόνια εγκατάλειψη των Mirage και δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι η 114 Πτέρυγα Μάχης σήμερα διαθέτει δυναμικό “μιάμιση” κι όχι δύο, πολεμικών Μοιρών.

Μετά από επένδυση της τάξεως των 3,5 δισ. € για την απόκτηση 24 Rafale F3R, η Πολεμική Αεροπορία απέσυρε 18 Mirage 2000EGM/BGM, χωρίς να μπορέσει να αποκομίσει κάποιο οικονομικό όφελος από αυτά, και πασχίζει να αποκαταστήσει την διαθεσιμότητα των Mirage 2000-5Mk2. Τα τελευταία, υστερούν επιχειρησιακά λόγω της απουσίας ζεύξεως δεδομένων Link 16 που θα τους επέτρεπε να επιχειρούν σε δικτυοκεντρικό περιβάλλον ενώ δεν ασκήθηκε και το δικαίωμα προαιρέσεως στην σύμβαση, για προμήθεια συστημάτων Σκοπευτικού Επί Κάσκας (HMD) τύπου Topsight E. Σε σχετικές κρούσεις από την πλευρά της Πολεμικής Αεροπορίας για εγκατάσταση Link 16, η Dassault Aviation δεν έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανταποκρίσεως και δεν διαφαίνεται τελικό αποτέλεσμα.

Νομοσχέδιο για τα Rafale: Στοιχεία για κόστος, όπλα, ανταλλακτικά

Tags

Related Articles

Back to top button
Close