Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Νομοσχέδιο για τα Rafale: Στοιχεία για κόστος, όπλα, ανταλλακτικά

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων εισήχθη σήμερα με την κοινοβουλευτική διαδικασία του «επείγοντος», το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ για την προμήθεια των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Έγκριση σχεδίων συμβάσεων στον τομέα της άμυνας» κατατέθηκε εχθές 11 Ιανουαρίου στην Βουλή και σ’ αυτό συμπεριλαμβάνονται όλες οι σχετικές συμβάσεις απόκτησης των 6 καινούργιων και των 12 μεταχειρισμένων Rafale από την Armée de l’Air, την προμήθεια των νέων όπλων που θα φέρουν καθώς και την υποστήριξή τους.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής, η συνεδρίαση της Επιτροπής ξεκίνησε το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης της ίδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής που επεξεργάσθηκε το νομοσχέδιο του ΥΠΕΞ για την επέκταση των εθνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια. Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ, αφού συζητηθεί και την Τετάρτη, θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου.

Το τελευταίο δεκαήμερο Ιανουαρίου αναμένεται στην Αθήνα η Γαλλίδα υπουργός Αμύνης Φλοράνς Παρλύ για τις οριστικές υπογραφές της συμφωνίας. Όπως αναφέρεται σαφώς, οι συμβάσεις υπογράφονται μεταξύ του ΥΠΕΘΑ και των μνημονευόμενων κατασκευαστριών εταιρειών, δηλαδή είναι εμπορικές συμφωνίες όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/81/ΕΚ για συμβάσεις Άμυνας & Ασφάλειας μεταξύ των κρατών μελών. Αυτό σημαίνει ότι οι μέχρι σήμερα κυβερνητικές αναφορές ή διαρροές στα διάφορα μέσα, περί συνάψεως “διακρατικής συμφωνίας” με την Γαλλία για προμήθεια φρεγατών κ.λπ. είναι παραπλανητικές και για να αποκρυφτεί ότι κάθε κυβερνητική αναφορά σε “διακρατικές συμφωνίες” σημαίνει εξαρχής σχεδιασμό για ανάθεση προγράμματος σε κράτη μη μέλη της ΕΕ (ΗΠΑ, Ισραήλ, Σερβία) που φαίνεται να προτιμούνται. 
 
Το νομοσχέδιο, περιλαμβάνει τις παρακάτω συμβάσεις:
 • Σύμβαση υπ’ αριθ. 013Γ/2020 με την DASSAULT AVIATION για την αγορά 6 καινούργιων, 12 μεταχειρισμένων Rafale και συναφών ειδών και υπηρεσιών.
 • Σύμβαση υπ’ αριθ. 014Γ/20 με τις DASSAULT AVIATION, THALES DMS FRANCE SAS και SAFRAN AIRCRAFT ENGINES για την FOS των Rafale.
 • Σύμβαση υπ’ αριθ. 015Γ/2020 με την ΜBDA FRANCE για όπλα των Rafale: προμήθεια εξοπλισμού (όπλων), συντήρηση/τροποποιήση υπαρχόντων όπλων Mirage 2000-5 για χρήση από τα Rafale και συναφείς υπηρεσίες.

Από την υλοποίηση των ανωτέρω συμβάσεων, προκαλείται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού δαπάνη για τα έτη 2021-2025 συνολικού ύψους 2,49 δισ. € περίπου, που θα καταβληθεί ως εξής: 1,509 δισ. € περίπου το 2021, περί τα 472 εκατ. € το 2022, περί τα 408 εκατ. € το 2023, περί τα 67 εκατ. € το 2024 και 34 εκατ. € περίπου το 2025. Διαπιστώνεται δηλαδή ότι από τα 2,5 δισ. € που έχουν προβλεφθεί το 2021 για εξοπλιστικές δαπάνες, “περισσεύει” μόνο 1 δισ. € για εξυπηρέτηση καταβολής δόσεων εν εξελίξει συμβάσεων ή κάποιας νέας που θα ανατεθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Στο ανωτέρω κόστος περιλαμβάνονται κρατήσεις 6,144% που αναλύονται ως εξής:

 • 4% υπέρ Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας
 • 2% υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Αλληλοβοήθειας Αεροπορίας (ΕΛΟΑΑ).
 • 0,12% τέλη χαρτοσήμου και 0,024% υπέρ του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), δηλαδή “Τέλος Χαρτοσήμου επί των Κρατήσεων”.

Οι κρατήσεις συμποσούνται σε 152.985.600 €, συνεπώς το συνολικό κόστος άνευ κρατήσεων είναι 2.337.014.000 €, που είναι ελαφρώς υψηλότερο εν σχέσει με την αρχική επίσημη ανακοίνωση για κόστος άνευ κρατήσεων 1,92 δισ. € για τα αεροσκάφη και FOS, συν 400 εκατ. € για τα όπλα.

Τι θα μπορούσε να κάνει η Πολεμική Αεροπορία με τα “παλιά Mirage”

Από πλευράς “υλικών” που θα συνοδεύουν τα Rafale, αναφέρεται η προμήθεια ενός καινούργιου εξομοιωτή πτήσεως ενώ ως προς τα όπλα αναφέρονται:

 • Πύραυλοι αέρος-αέρος Meteor.
 • Πύραυλοι αέρος-αέρος Mica RF.
 • Πύραυλοι αέρος-αέρος Mica IR.
 • Πύραυλοι πλεύσεως (cruise) μακρού πλήγματος Scalp.
 • Πύραυλοι αέρος-επιφανείας Exocet AM39 Block2 Mod2 (αναφέρονται ως Exocet AM39 B2m2).
 • Απορριπτόμενες μεταλλικές λωρίδες και φωτοβολίδες (chaffs & flares).
 • Πυρομαχικά πυροβόλου (των 30 mm).

Αν και δεν αναφέρονται πουθενά εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου, είναι αυτονόητο ότι τα Rafale θα συνοδεύονται από επαρκή αριθμό τέτοιων, χωρητικότητος 1.250 και 2.000 λίτρων.

Ως προς την απόκτηση ανταλλακτικών, αυτά προβλέπονται για τους πυραύλους Meteor και τα chaffs & flares, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικώς εμμέσως ότι η σύμβαση για προμήθεια νέων όπλων αφορά μόνο πυραύλους Meteor, όπως είχε αναφέρει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ. Οι υπόλοιποι τύποι όπλων εμπίπτουν στο κεφάλαιο “συντήρηση/τροποποιήση υπαρχόντων όπλων Mirage 2000-5 για χρήση από τα Rafale” που προβλέπει η σύμβαση με την MBDA France.

Τέλος, όπως έχει ανακοινωθεί, η FOS για τα αεροσκάφη είναι διαρκείας 4 ετών (48 μήνες) αρχής γενομένης από την παράδοση/παραλαβή του πρώτου Rafale ενώ η FOS για τα πυρομαχικά είναι διαρκείας 54 μηνών, με ημερομηνία εκκινήσεως 6 μήνες μετά την ημερομηνία ενεργοποιήσεως της συμβάσεως.

Μια τελική παρατήρηση που μπορεί να γίνει, είναι ότι όπως χειρίστηκε η κυβέρνηση την υπόθεση, πουθενά δεν υπάρχει πρόνοια για οποιαδήποτε ανάληψη έργου από την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία που υποτίθεται είναι ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί σε τέτοιου είδους εμπορικές συμφωνίες. Από πλευράς ΓΔΑΕΕ έγινε ό,τι ήταν δυνατόν, με την συμπερίληψη άρθρων σχετικών με την ασφάλεια εφοδιασμού. Είναι σαφές όμως ότι κανένα από τα υποσυστήματα και συστήματα του αεροσκάφους δεν θα υποστηρίζεται εγχωρίως από πλευράς επισκευών.

Ενημέρωση της Βουλής για εξοπλιστικά – Μήπως είναι ξεπερασμένη η ανάθεση σε ξένο του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου στην Καλαμάτα;

Tags

Related Articles

Back to top button
Close