Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Ενημέρωση του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ενδιαφέρουσα και χαμηλών τόνων ήταν η ενημέρωση των διαπιστευμένων δημοσιογράφων στην πρώτη “εθιμοτυπική” συνάντηση που είχε μαζί τους από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η εικόνα που μεταφέρεται στον πρωθυπουργό τονίζει πως είναι τώρα η ώρα να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες, η ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός των οποίων δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από την καθιερωμένη αφιέρωση κονδυλίων για εξοπλιστικά προγράμματα της τάξεως των 530 εκατ. ευρώ. Θα σημειώσουμε ότι αυτό έχει καταστεί απολύτως σαφές από τον Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο Χ. Χριστοδούλου, ο οποίος έχει αποδώσει την κατάσταση όχι μόνο ρεαλιστικά αλλά και με παραστατικότητα. Κατά τον ΥΕΘΑ, η εικόνα που έχει σχηματίσει, είναι ότι ο πρωθυπουργός “το βλέπει θετικά”.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε την μεγάλη σπουδαιότητα που αποδίδει στην εξεύρεση πόρων για αφιέρωση σε Έρευνα & Ανάπτυξη για αμυντικούς σκοπούς, προς εκμετάλλευση των τεραστίων ποσών που πρόκειται να διαθέσει η ΕΕ σε αυτήν την κατεύθυνση τα επόμενα έτη. Από το 2021 συγκεκριμένα, πρόκειται να διατεθούν συνολικώς 26 δισ. ευρώ! Για τον λόγο αυτό, από τις σπουδαιότερες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί είναι η δημιουργία στο ΥΠΕΘΑ “ενδιάμεσου φορέα” που θα έχει αποστολή την αυτόνομη απορρόφηση κονδυλίων της ΕΕ για Έρευνα & Ανάπτυξη καθαρά για αμυντικά προϊόντα.

Ως προς τις προτεραιότητες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, έγινε γνωστό ότι το απόγευμα της ίδιας ημέρας επρόκειτο να κατατεθεί στην Βουλή τροποποίηση για την απαλλαγή από ΦΠΑ των απαρτίων που έχει στείλει για την ΕΑΒ η Lockheed Martin, για τις ανάγκες αναβαθμίσεως των μαχητικών F-16. O υπουργός ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα η ενασχόληση με την ΕΑΒ είναι καθημερινή και τον Δεκέμβριο θα έλθει στην Βουλή η Συμφωνία “Παροχών” που προσφέρει η αμερικανική εταιρεία (η Συμφωνία ΑΩ όπως λεγόταν παλαιότερα) για την υλοποίηση του προγράμματος και αφορά κυρίως δημιουργία υποδομών στην ΕΑΒ.

Mετά το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των F-16, ο υπουργός ανέφερε ότι θα ακολουθήσει η σύναψη συμφωνίας FOS για τα Mirage 2000.

Ως προς την πρόθεση προμήθειας φρεγατών, ο ΥΕΘΑ διευκρίνισε ότι τόσο η περίπτωση των επαφών με την Γαλλία για δύο Belh@rra όσο και με την κατάθεση προτάσεως από την Lockheed Martin, είναι επαφές σε “πολύ πρώιμη φάση” και αυτό που ενδιαφέρει είναι το Πολεμικό Ναυτικό να παραλάβει αυτό που θέλει. Αναγνώρισε ότι ακόμη και στην περίπτωση που όλα πάνε καλά με την γαλλική πλευρά, η παράδοση της πρώτης φρεγάτας τοποθετείται το 2025, πράγμα που υποχρεώνει στην αναζήτηση ενδιάμεσων λύσεων και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν εξετασθεί διάφορες περιπτώσεις, ακόμη και των φρεγατών MEKO 200 ANZAC από την Αυστραλία, χωρίς όμως να υπάρχει αποτέλεσμα.

Το θέμα προσεγγίσθηκε και από την πλευρά των εξελίξεων με τα ναυπηγεία της χώρας και όπως ελέχθη, στην περίπτωση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά έχει εκδηλωθεί σοβαρό ενδιαφέρον από διάφορους υποψηφίους επενδυτές ενώ για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας τα πράγματα ακόμη δεν είναι σαφή. Οι διαδοχικές χρηματοδοτήσεις των δύο ναυπηγείων για έργα του Πολεμικού Ναυτικού, αποβλέπουν στην διατήρησή τους μέχρι να εξευρεθούν οριστικά νέα επενδυτικά σχήματα που θα αναλάβουν την περαιτέρω πορεία τους, δεδομένου ότι αυτή δεν μπορεί να περιορίζεται σε αναθέσεις έργων από το ΥΠΕΘΑ. Ο υπουργός τόνισε ότι η νέα χρηματοδότηση που ψηφίσθηκε με νομοθετική ρύθμιση από την Βουλή, λήγει τον Μάρτιο του 2020. Εν τω μεταξύ, στις αρχές του επομένου έτους αναμένεται η παράδοση της ΤΠΚ 6 και η καθέλκυση της ΤΠΚ 7, στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι οι προ εβδομάδων δηλώσεις του για ανάπτυξη εθνικού UAV δεν έγιναν απλώς για τις εντυπώσεις αλλά αποτελεί στόχο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Μίλησε συγκεκριμένα για την ύπαρξη προτάσεως από το ΑΠΘ που εξετάζεται, “φωτογραφίζοντας” επί της ουσίας τα πρωτότυπα που έχουν παρουσιάσθηκε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Εντός του 2020 αναφέρθηκε ότι θα παρουσιασθεί ο “οδικός χάρτης” του προγράμματος, χωρίς να είναι γνωστό ακόμη πότε θα πραγματοποιηθεί η πρώτη πτήση και ένα γενικότερο χρονοδιάγραμμα εξελίξεως. 

Ως προς την κάλυψη των άμεσων αναγκών, αναφέρθηκε το πρόγραμμα μισθώσεως 2 UAV τύπου Heron από το Ισραήλ, το οποίο μάλιστα έχει εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ και η προμήθεια 3 τύπου MQ-9 Reaper, την οποία συσχέτισε με την επικαιροποίηση της MDCA με τις ΗΠΑ. Μιλώντας για την τελευταία, ο ΥΕΘΑ ανέφερε ότι ήδη στην Σούδα και το Στεφανοβίκειο εκτελούνται από τους Αμερικανούς έργα υποδομών. Η συμφωνία επικαιροποίησης της MDCA, η οποία πρόκειται να επικυρωθεί σύντομα από την Βουλή, παρουσιάσθηκε ως το αποτέλεσμα της προσπάθειας από πλευράς Αθηνών να εκμεταλλευθεί το “παράθυρο” της χρονικής συγκυρίας ψύχρανσης των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας.

Τέλος, ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε και στην ενημέρωση από πλευράς ΗΠΑ για την δωρεάν διάθεση τεθωρακισμένων οχημάτων, εξέλιξη την οποία αποκάλυψε ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ. Ο υπουργός έκανε αναφορά σε 1.000 οχήματα.

Θωρακισμένα Μ1117 Guardian (4×4) προσφέρουν οι ΗΠΑ στον Ελληνικό Στρατό

Tags

Related Articles

Back to top button
Close