Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Παρατηρήσεις στην ομιλία του ΥΕΘΑ – Στάσιμα τα κονδύλια για εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Πληθωρική η ομιλία του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου στην ομιλία του στην Βουλή την περασμένη Κυριακή. Έδωσε μία πλήρη εικόνα για τα κυβερνητικά σχέδια που αφορούν τις αμυντικές δαπάνες και τις δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα στον προϋπολογισμό του 2021 καθώς και τα κυριότερα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν δρομολογηθεί και σχεδιασθεί.

Ορισμένες παρατηρήσεις στις οποίες μπορούμε να προβούμε, είναι οι ακόλουθες:

  1. Αναφέρθηκε πως ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΘΑ ενισχύθηκε το 2020 με επιπλέον 370 εκατ. €για τις ανάγκες του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων, για δράσεις αντιμετώπισης πανδημίας, για κάλυψη επιτακτικών λειτουργικών δαπανών των Γενικών Επιτελείων λόγω της αυξημένης και παρατεταμένης κατάστασης επιφυλακής και όχι μόνο“. Συνεπώς, τα χρήματα διατέθηκαν προς αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, όπως αυτονοήτως θα έκανε οποιαδήποτε κυβέρνηση. Τα χρήματα αυτά δεν συνετέλεσαν στην ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων.
  2. Ο ΥΕΘΑ σημείωσε πως Τα κονδύλια για τις Λειτουργικές Δαπάνες του ΥΠΕΘΑ σταθεροποιούνται στα περυσινά επίπεδα, διαμορφούμενα στο ύψος των 480 εκατομμυρίων ευρώ”. Σε αυτές περιλαμβάνονται κοινωνικές παροχές και μεταβιβάσεις αλλά κυρίως οι επονομαζόμενες αγορές αγαθών και υπηρεσιών, που αφορούν κατά μείζονα λόγο έξοδα καυσίμων, τροφής κ.λπ. διά των οποίων υποστηρίζονται οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες των δυνάμεων, πέρα από την καθημερινή λειτουργία μονάδων και επιτελείων. Για την ακρίβεια, τα κονδύλια για αγορές αγαθών και υπηρεσιών, έχουν καθορισθεί για το 2021 σε 401.023.000 € που αναλύονται σε 4.866.000 € για το ΓΕΕΘΑ, σε 158.651.000 € για το ΓΕΣ + 1.889.000 € για την ΕΛΔΥΚ, σε 73.408.000 € για το ΓΕΝ και σε 140.652.000 € για το ΓΕΑ. Εφόσον ο ΥΕΘΑ παραδέχεται ότι τα συγκεκριμένα κονδύλια παραμένουν στα ίδια επίπεδα με το 2020, αυτό σημαίνει ότι το 2021 δεν θα προαχθεί επ’ ουδενί η εκπαίδευση και η ετοιμότητα των δυνάμεων. Είναι γνωστό ότι τα τελευταία έτη οι λειτουργικοί προϋπολογισμοί των Γενικών Επιτελείων συρρικνώνονται διαρκώς, με όλες τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει αυτό στην εκπαίδευση. Για να καταστεί αντιληπτό, σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι για την εύρυθμη λειτουργία του Ελληνικού Στρατού όπως είναι σήμερα, απαιτείται λειτουργικός προϋπολογισμός 330 εκατ. € ενώ εάν γίνουν συμβιβασμοί, η κατάσταση μπορεί να λειτουργήσει σε ένα αποδεκτό βαθμό με λειτουργικό προϋπολογισμό 270 εκατ. €. Σήμερα όπως βλέπουμε, ο λειτουργικός προϋπολογισμός του ΓΕΣ κυμαίνεται σε μόλις 160 εκατ. € με προφανές συμπέρασμα ότι οι δυνάμεις του υπολειτουργούν και υποεκπαιδεύονται… Αντίστοιχη κατάσταση ισχύει για τους άλλους δύο Κλάδους. Συνεπώς, η κυβέρνηση αυξάνει τις πιστώσεις για εξοπλισμούς και μισθοδοσία ώστε να καλυφθούν οι νέες προσλήψεις προσωπικού, κατά 2,1 δισ. € το 2021, στην εκπαίδευση των δυνάμεων όμως δεν θα δοθεί ούτε δεκάρα παραπάνω.
  3. Αναφερόμενος στα εξοπλιστικά προγράμματα, ο ΥΕΘΑ σημείωσε “τα προγράμματα του εθνικού τυφεκίου και του εθνικού οχήματος με σημαντική προστιθέμενη αξία της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας”, επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει πρόθεση εξετάσεως ελληνικών λύσεων. Όμως απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτού, ο Ν. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε σε ευόδωση των διαγωνιστικών διαδικασιών σε Αμυντικές Βιομηχανίες και είπε: “Ήδη σε μία έχει ευοδωθεί, αναμένουμε όμως την επόμενη μέρα και πώς αυτή θα οργανώσει καταρχήν την παραγωγική της δραστηριότητα για να προξενήσει και το ενδιαφέρον μας”. Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ, είναι προφανές ότι ο ΥΕΘΑ μάλλον παραπλανά όταν λέει πως αναμένουν να δούνε πως θα “περπατήσει” η εταιρεία για να ενδιαφερθεί το ΥΠΕΘΑ να αγοράσει από αυτήν ενώ στην Πρωτολογία του προεξόφλησε ότι το πρόγραμμα για το “εθνικό” όχημα θα έχει σημαντική προστιθέμενη αξία, δηλαδή θα είναι ένα ξένης προελεύσεως όχημα που προορίζεται να ανατεθεί για συναρμολόγηση στην… ΕΛΒΟ (“προίκα”).
  4. Για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, ο ΥΕΘΑ παραδέχθηκε: Δεν είναι αρμοδιότητα δική μας διότι εμείς είμαστε οι πελάτες, αυτοί που καρπωνόμαστε το προϊόν ή αντιστοίχως χρεωνόμαστε την έλλειψη προσφοράς του προϊόντος από την Αμυντική Βιομηχανία”. Με αυτή την τοποθέτηση, ο ΥΕΘΑ ομολογεί εμμέσως πλην σαφώς ότι τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα που συνδέονται με την προσπάθεια στις Αμυντικές Βιομηχανίες, δηλαδή η νέα φρεγάτα, το νέο όχημα, το νέο τυφέκιο κ.λπ. δεν αποφασίζονται από το ΥΠΕΘΑ αλλά από το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης που “τρέχουν” τις διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεως. Αυτό, υποβαθμίζει αυτομάτως σε δευτερεύοντα ή “διακοσμητικό” (για να χρησιμοποιήσουμε μια σκληρή έκφραση παραδεχόμαστε) τον ρόλο του ΥΠΕΘΑ, όχι μόνο στις αποφάσεις αναθέσεως των εν λόγω προγραμμάτων αλλά και στον καθορισμό των προϊόντων που αφορούν αυτά.
  5. Μετά από αυτά, οι διαβεβαιώσεις του ΥΕΘΑ ότι το ζήτημα των φρεγατών είναι ακόμη “ανοικτό”, επιδέχονται αμφισβητήσεως. Ακόμη και η αναφορά επί του θέματος, “είμαστε ανοικτοί σε κάθε προσφορά και κάθε συζήτηση με οποιοδήποτε και ασφαλώς με τους Γάλλους, αλλά και με άλλους“, μπορεί να αμφισβητηθεί, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν έχει προκηρύξει επισήμως οποιαδήποτε διαγωνιστική διαδικασία στην οποία να εμφαίνονται σαφώς καταγεγραμμένες οι επιχειρησιακές απαιτήσεις και προδιαγραφές του ΓΕΝ, ώστε να ενημερώνεται με αξιοπιστία κάθε ενδιαφερόμενος.

“Είναι τα πλοία – πληρώματα, ηλίθιε”…

Tags

Related Articles

Back to top button
Close