Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Δύναμη ελικοπτέρων ειδικής συνθέσεως της Αεροπορίας Στρατού εγκαθίσταται στην Κρήτη

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Δυναμική “κάθοδος” της Αεροπορίας Στρατού στην Κρήτη, αναμένεται στις 1 Ιουνίου, με την εγκατάσταση αριθμού ελικοπτέρων διαφόρων τύπων. Η μετακίνηση αφορά ένα κλιμάκιο αποτελούμενο από δύο επιθετικά ελικόπτερα Apache, δύο ελικόπτερα μεταφορών Chinook, δύο ελικόπτερα αναγνωρίσεως Kiowa Warriοr και ένα ελικόπτερο γενικού ρόλου Huey.

Αυτό το κλιμάκιο Αεροπορίας Στρατού ειδικής συνθέσεως, πρόκειται να εγκατασταθεί στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας που υφίστανται εκεί από την 126 Σμηναρχία Μάχης, η λειτουργία της οποίας ανεστάλη στις 31 Ιουλίου 2015. Η εξέλιξη σχετίζεται με την πρόσφατη συγκρότηση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ και την Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων που υπάγεται σε αυτήν.

Η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου είναι γεγονός!

Η μερική αναδιάταξη των μέσων της Αεροπορίας Στρατού, υπηρετεί τις αυξημένες ετοιμότητες και αναπροσαρμογές σχεδίων υπό το φως της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητος, που υποχρεώνει τον Ελληνικό Στρατό και το ΓΕΕΘΑ να αποδώσουν μεγαλύτερη έμφαση στον Νότιο Τομέα. Εκεί, η αποστολή ενισχύσεων είναι αυξημένης σημασίας αλλά και προκλήσεως, δεδομένης της αποστάσεως των βάσεων εξορμήσεως από τον ηπειρωτικό κορμό. Για τον λόγο αυτό, για πρώτη φορά η Κρήτη ενισχύεται με δυνάμεις και μέσα, προκειμένου να μπορεί να επιλύσει το ζήτημα των αποστάσεων και των χρόνων αντιδράσεως.

Ετοιμάζοντας την Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων

Το κλιμάκιο ελικοπτέρων στο Ηράκλειο θα επανδρώνει προσωπικό της Αεροπορίας Στρατού που θα εναλλάσσεται εκ περιτροπής ενώ με την συμπλήρωση των καθορισμένων ωρών πτήσεως, θα εναλλάσσονται και τα ελικόπτερα. Τελικός στόχος είναι η μετακίνηση αυτού του κλιμακίου ειδικής συνθέσεως ανατολικότερα, στο αεροδρόμιο Σητείας, μετά την προετοιμασία των απαραιτήτων υποδομών εκεί. Από την συγκεκριμένη τοποθεσία, είναι ακόμη πιο μειωμένες οι αποστάσεις μέχρι το σύμπλεγμα Δωδεκανήσου ή ακόμη και την Κύπρο, συρρικνώνοντας τους χρόνους αντιδράσεως.

Στην Κρήτη όμως, ενισχύεται και η παρουσία των καταλλήλων δυνάμεων. Μετά την συγκρότηση δευτέρου ενεργού τάγματος, η δύναμη της 5ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας που εδρεύει στα Χανιά, θα ανέλθει σε τρία τάγματα. Σήμερα, ο Σχηματισμός διαθέτει τα 545 και 547 Α/Μ Τάγματα Πεζικού στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο αντιστοίχως. Σε συνδυασμό με την 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών, στην Κρήτη θα εδρεύουν αξιόλογες δυνάμεις ταχείας αντιδράσεως και ενισχύσεως.

Τα παραπάνω, αναδεικνύουν πόσο καίριας σημασίας ήταν για την ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων η ουσιώδης απόφαση της κυβερνήσεως να δεχθεί την εισήγηση του ΓΕΕΘΑ για μικρή αύξηση της στρατιωτικής θητείας σε συνδυασμό με αύξηση των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και τις νέες προσλήψεις ΕΠΟΠ και ΟΒΑ.

Ενεργοποίηση του 545 Αερομεταφερόμενου Τάγματος Πεζικού στο Ηράκλειο

Tags

Related Articles

Back to top button
Close