Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ετοιμάζοντας την Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 1 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης του 1ου Σχολείου Μετεκπαίδευσης Χειριστών Ελικοπτέρου NH-90 TTH, παρουσία του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος και επέδωσε τα πτυχία στους αποφοιτήσαντες Αξιωματικούς.

Στην 1η εκπαιδευτική σειρά φοίτησαν δύο χειριστές του Στρατού Ξηράς, ένας χειριστής του Πολεμικού Ναυτικού και ένας χειριστής της Πολεμικής Αεροπορίας. Το εν λόγω διακλαδικό σχολείο λειτούργησε στο πλαίσιο της αναβάθμισης των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων ως προς την εκτέλεση Ειδικών Επιχειρήσεων, με την για πρώτη φορά στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων συγκρότηση Μονάδας Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ).

Η ΜΑΕΕ περιλαμβάνεται στο οργανόγραμμα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ) που πρόκειται να συγκροτηθεί σύμφωνα με την Νέα Δομή Δυνάμεων και αποβλέπει στην υποστήριξη Ειδικών Επιχειρήσεων με εξειδικευμένα πληρώματα ελικοπτέρων. Η Μονάδα προβλέπεται να διαθέτει οργανικό αεροπορικό πυλώνα σε πρώτη φάση με δύο ελικόπτερα Chinook και τα τέσσερα ΝΗ-90 διαμορφώσεως Ειδικών Αποστολών που έχουν παραγγελθεί. Με αυτό τον τρόπο επαυξάνεται κατακόρυφα η δυνατότητά της για αποτελεσματική σχεδίαση και διεξαγωγή Ειδικών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα σύγχρονα συμμαχικά και διεθνή πρότυπα.

Ελληνικός Στρατός: ο “πτωχός συγγενής” στα εξοπλιστικά

Η συγκρότηση της ΜΑΕΕ, αποφασίσθηκε από το ΓΕΕΘΑ να έχει διακλαδικό χαρακτήρα και το προσωπικό της θα προέρχεται από τους τρεις Κλάδους. Για τον λόγο αυτό, στο 1ο Σχολείο Μετεκπαίδευσης Χειριστών Ελικοπτέρου ΝΗ-90 ΤΤΗ, το οποίο λειτούργησε για την “παραγωγή” επιπλέον ιπταμένων της Αεροπορίας Στρατού στον εν λόγω τύπο, αποφασίσθηκε η φοίτηση και δύο στελεχών από τους άλλους Κλάδους, οι οποίοι θα λάβουν μετάθεση στην νέα μονάδα. Το σχολείο ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου 2019 και είχε τρίμηνη διάρκεια περίπου, κατέστη δυνατή δε η υλοποίησή του κατόπιν αόκνων προσπαθειών του τεχνικού προσωπικού της Αεροπορίας Στρατού προκειμένου να αυξηθεί ο δείκτης επιχειρησιακής διαθεσιμότητος των ελικοπτέρων ΝΗ-90. Συντόμως εξάλλου, πρόκειται να λειτουργήσει και το 2ο Σχολείο Μετεκπαίδευσης Χειριστών Ελικοπτέρου ΝΗ-90 ΤΤΗ.

Παρά την καθυστέρηση που παρουσιάζεται σε επίπεδο κυβερνητικών αποφάσεων για την τελική έγκριση της Νέας Δομής Δυνάμεων, η στρατιωτική ηγεσία δεν παύει να προετοιμάζει το έδαφος και τις προϋποθέσεις ως προς το εγχείρημα της ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ, προκειμένου να μην χάνεται στο μεταξύ πολύτιμος χρόνος. Πρέπει όμως και η πολιτική ηγεσία να διευθετήσει επιτέλους τις εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υφίστανται ως προς κρίσιμα προγράμματα, όπως αυτό των ΝΗ-90 (FOS, συνέχιση παραδόσεων).

Μετά την τελετή, ο Α/ΓΕΕΘΑ περιηγήθηκε και ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών εγκατάστασης της ΜΑΕΕ στο Αεροδρόμιο Μεγάρων, επισκέφθηκε την έδρα του 2ου Συγκροτήματος Αεροπορίας Στρατού (2ο ΣΥΑΣ), επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις του και ενημερώθηκε για το πτητικό έργο, την εκπαίδευση του ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού, καθώς και για την συντήρηση των μέσων που εδρεύουν στο αεροδρόμιο.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ, μεταξύ άλλων επισκέφθηκε τα υπόστεγα συντήρησης των ελικοπτέρων CH-47D, NH90, UH-1H και των αεροσκαφών C-12, τον προσομοιωτή πτήσεων UH-1H, ο οποίος έχει κατασκευαστεί αποκλειστικά από το Τεχνικό Σώμα του Ελληνικού Στρατού, συνομίλησε με το προσωπικό και εξήρε την προσπάθεια που καταβάλλεται προκειμένου να διατηρηθεί η πτητική ικανότητα και διαθεσιμότητα προσωπικού και μέσων, ώστε το Συγκρότημα να ανταποκρίνεται στις επιχειρησιακές και κοινωνικού χαρακτήρα αποστολές που του ανατίθενται σε καθημερινή βάση και τις οποίες φέρει σε πέρας με αυταπάρνηση.

Πράσινο φως από το ΣΑΓΕ για την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου

Tags

Related Articles

Back to top button
Close