Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ο Superman κατατάσσεται στους Navy SEALS

Όσο περίεργος και αν ακούγεται ο τίτλος, πρόκειται για την επαναφορά του θρυλικού σούπερ ήρωα σε κόμικ (και ενδεχομένως εν συνεχεία σε κινηματογραφική ταινία) με νέο σενάριο και τίτλο «Superman: Year One». Σε αυτό περιγράφεται μια εντελώς διαφορετική εκδοχή του Κλάρκ Κέντ, ο οποίος αντί για έναν «συνεσταλμένο» χαρακτήρα που εργάζεται ως ρεπόρτερ στην Daily Planet, εμφανίζεται πλέον ως υποψήφιος για ένταξη στους βατραχανθρώπους του Αμερικανικού Ναυτικού!

Η ιστορία εξελίσσεται αρχικά στο κέντρο βασικής εκπαίδευσης Naval Recruit Training Great Lakes στο Illinois, προτού ο σούπερ ήρωας που βρίσκεται σε νεαρή ηλικία (και συνεχίζει να έχει κρυφή ταυτότητα) ξεκινήσει την βασική εκπαίδευση υποβρυχίου καταστροφέα (Basic Underwater Demolition/SEAL training).

O Superman ακολουθεί την συμβουλή του πατέρα του, σύμφωνα με την οποία «για να σώσει το κόσμο πρέπει πρώτα να τον γνωρίσει». Όπως αναφέρει και ο σεναριογράφος Frank Miller που έγραψε το «Superman: Year One»: «Ένα παιδί που προέρχεται από το Κάνσας είναι μάλλον φυσιολογικό να κατατάσσεται στις ΕΔ για να εκπληρώσει αυτήν την συμβουλή»!

Το σενάριο φαίνεται ότι μόνο τυχαία δεν προέκυψε, αφού οι συντελεστές του επικοινώνησαν με την ηγεσία των SEALS προκειμένου να πάρουν άδεια να παρουσιάσουν στο κοινό αυτήν την εκδοχή του σούπερ ήρωα, η οποία φάνηκε μάλλον ως μια καλή ιδέα στην ηγεσία προκειμένου να προωθήσει την εικόνα του επίλεκτου τμήματος ,το οποίο υποφέρει από απανωτά κρούσματα απρεπούς συμπεριφοράς και παραβατικότητας..

SEALs – Ένας «βρώμικος κόσμος» κρύβεται πίσω από τη «βιτρίνα» της ελίτ του Αμερικανικού Ναυτικού

SEAL TEAM 7 – Νέο κρούσμα απειθαρχίας αμαυρώνει την εικόνα των βατραχανθρώπων του Αμερικανικού Ναυτικού

Σε κάθε περίπτωση είναι ενδιαφέρον να ερμηνεύσουμε αυτήν την κατά τα άλλα «χαριτωμένη» είδηση από την πλευρά της ψυχοσύνθεσης μιας κοινωνίας όπως αυτή των ΗΠΑ, η οποία σε αντίθεση με άλλες χώρες στην Ευρώπη, στέλνει αδιάκοπα τους νέους της, σε πολέμους ανά την υφήλιο τις τελευταίες δύο δεκαετίες

Η προβολή ενός «παραδοσιακού» αμερικανικού ήρωα των κόμικ -καταξιωμένου όχι μόνο στους παλαιότερους αλλά και στην συνείδηση των νεότερων γενιών – παρατηρούμε ότι μεταβάλλεται και ταυτίζεται με το πρότυπο των σύγχρονων ηρώων της αμερικανικής κοινωνίας. Ο Superman πλέον «επιστρατεύεται» προκειμένου να δώσει το παράδειγμα και με τον τρόπο αυτό να προσελκύσει τους νέους (ιδίως παιδιά μικρότερων ηλικιών), πιο κοντά στην ιδέα μιας μελλοντικής στρατιωτικής καριέρας (και μάλιστα σε ένα επίλεκτο τμήμα των ΕΔ των ΗΠΑ όπως οι Navy SEALS).

SEALs: Εντατική διαδικασία στρατολόγησης νέων βατραχανθρώπων δίνει παραδείγματα προς μίμηση

Βεβαίως μια κοινωνία που βρίσκεται σε διαρκώς εμπόλεμη κατάσταση έχει ανάγκη από ήρωες (τόσο αληθινούς όσο και μυθιστορηματικούς) και αν μη τι άλλο η επιλογή ενός Superman που εντάσσεται στους SEALS, προσδιορίζει ανάδειξη προτύπων με επίκεντρο το θάρρος, την αγάπη για την πατρίδα και την αυτοθυσία. Έστω και με μια πιο.. «χολιγουντιανή» -ας μας επιτραπεί η έκφραση –προσέγγιση.

Τον ίδιο ακριβώς σκοπό, εξυπηρετούν άλλωστε οι κινηματογραφικές ταινίες που προορίζονται για να διαμορφώσουν άποψη στο κοινό, με πρότυπα και ιδέες που έχουν στόχο να «ενισχύσουν» την υποστήριξη σε έναν ευρύτερο σκοπό (που στην περίπτωση των ΗΠΑ συνδέεται από το 2001 και έπειτα με την αδιάκοπη στρατιωτική προσπάθεια στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας)..

Πάντως ουδείς μπορεί να παραβλέψει, ότι παρά την παρατεταμένη εμπλοκή των ΗΠΑ σε πολεμικές επιχειρήσεις (με διόλου ευκαταφρόνητο κόστος σε ότι αφορά ανθρώπινες ζωές), η αμερικανική κοινωνία εξακολουθεί να παραμένει σε μεγάλο βαθμό ενωμένη γύρω από τις ΕΔ. Και αυτό συμβαίνει μάλιστα  παρά το γεγονός ότι διεξάγουν συστηματικά υπερπόντιες επιχειρήσεις, ενώ παντού είναι εμφανής ο πατριωτισμός και η βαθιά πίστη στα ιδεώδη της Αμερικής (και σε όσα αντιπροσωπεύει για τους πολίτες της).

Άσχετα με το αν κανείς συμφωνεί ή διαφωνεί με την πολιτική που εφαρμόζεται από την Ουάσιγκτον και τα αποτελέσματα που προκαλεί τελικά σε παγκόσμιο επίπεδο, αξίζει να συγκρατήσουμε αυτή τη λεπτομέρεια, ως ένα άριστο παράδειγμα σε ότι αφορά την απόλυτη συσπείρωση ενός Έθνους – όχι μόνο στα ιδεώδη του – αλλά και γύρω από τους πολεμιστές του, που καλούνται να τα εφαρμόσουν στην πράξη στο πεδίο της μάχης..   

Tags

Related Articles

Back to top button
Close