Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

SEALs – Ένας «βρώμικος κόσμος» κρύβεται πίσω από τη «βιτρίνα» της ελίτ του Αμερικανικού Ναυτικού

Rheinmetall Lynx

Μεγάλες διαστάσεις φαίνεται ότι παίρνει το πρόβλημα των ναρκωτικών στους κύκλους της επίλεκτης οικογένειας των βατραχανθρώπων SEAL του Αμερικανικού Ναυτικού. Το τελευταίο κρούσμα προέκυψε σε ένα στέλεχος με 15 χρόνια εμπειρίας στους SEAL καθώς απέτυχε να περάσει τεστ ουσιών που διεξάγεται στο προσωπικό, στο πλαίσιο εκστρατείας καταπολέμησης του φαινομένου στις τάξεις του Ναυτικού των ΗΠΑ. Η είδηση για την απομάκρυνσή του από επιχειρησιακές Ομάδες, έρχεται μόλις 2 εβδομάδες μετά από την αποκάλυψη ότι άλλα 10 στελέχη των SEAL βρέθηκαν θετικά στη χρήση ναρκωτικών ουσιών έπειτα από εξετάσεις. Στα αποτελέσματα βρέθηκε ότι τα συγκεκριμένα στελέχη είχαν υψηλή συγκέντρωση κοκαΐνης και μεθαμφεταμίνης στον οργανισμό τους.

Οι αιτίες του προβλήματος

Ο κόσμος των βατραχανθρώπων μετά την υπηρεσία φαίνεται λοιπόν ότι είναι λιγότερο “λαμπρός” από τις ασκήσεις και τα βίντεο από τις επιχειρήσεις στην πρώτη γραμμή. Και αυτό διότι δεν είναι λίγοι αυτοί που παρασύρονται σε καταχρήσεις που πολλές φορές καταλήγουν εκτός από το αλκοόλ και σε “σκληρά” ναρκωτικά. Εξαιτίας του υψηλού ρυθμού κύκλου επιχειρήσεων, το προσωπικό όταν βρίσκεται στις ΗΠΑ επιζητεί στιγμές χαλάρωσης από το συσσωρευμένο στρες. Αντίθετα όμως με άλλους συναδέλφους τους, πολλοί από τους βατραχανθρώπους φαίνεται ότι έχουν προτίμηση στα ναρκωτικά και ιδίως την κοκαΐνη. Ένα ναρκωτικό που βρίσκεται πολύ εύκολα καθώς η βάση των SEAL στο Κορονάντο του Σαν Ντιέγκο στη Καλιφόρνια, απέχει ελάχιστα από τα σύνορα με το Μεξικό..

Το χειρότερο είναι ότι αρκετοί εξ αυτών λόγω πρότερης παιδείας έχουν αναπτύξει εντελώς λάθος νοοτροπία. Φτάνουν δε στο σημείο να αναρωτιούνται “που είναι το σφάλμα”, με συνέπεια να μην βλέπουν κανένα λόγο ώστε να μην κάνουν χρήση ναρκωτικών. Επιπλέον επιβάλλουν τη νοοτροπία αυτή και σε άλλους συναδέλφους τους που θέλουν να μείνουν «καθαροί». Με το τρόπο αυτό διογκώνουν το ήδη υπάρχον πρόβλημα. Όποιος απλά λέει όχι, μπορεί να βρεθεί με προβλήματα με τους συναδέλφους του, που (δυστυχώς) θεωρούν ότι η χρήση κοκαΐνης είναι «μόδα».

Ουσίες στο στάδιο επιλογής

Αλλά και στο στάδιο της εκπαίδευσης, πολλοί από τους εκπαιδευόμενους καταφεύγουν σε ουσίες για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις σκληρές δοκιμασίες που υφίστανται στο Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Υποβρυχίων Καταστροφών BUD/S (Basic Underwater Demolition/SEAL) Training. Θεωρείται δε αναπόφευκτο να γίνει χρήση ουσιών προκειμένου ένας υποψήφιος να καταφέρει να περάσει το στάδιο αυτό και να ενταχθεί σε επιχειρησιακή Ομάδα.

Για το φλέγον αυτό ζήτημα που στιγματίζει την υπόληψη των SEALS ρωτήθηκε και ο  Αντινάυαρχος Collin P. Green, Διοικητής της Ναυτικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (Naval Special Warfare Command), ο οποίος απέφυγε έντεχνα να δώσει οποιαδήποτε απάντηση. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει και το μέγεθος του προβλήματος, φανερώνοντας ότι κάτω από τη «γυαλιστερή» βιτρίνα των επίλεκτων SEALS, κρύβεται μια δυσάρεστη εικόνα που αμαυρώνει την άριστη εντύπωση που έχουν σχηματίσει σε επιχειρησιακό επίπεδο διεθνώς..

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close