Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

LOR για 24 Black Hawk στέλνει η Αθήνα στις ΗΠΑ

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για πρόγραμμα προμήθειας ελικοπτέρων Black Hawk που θα ενισχύσουν την Αεροπορία Στρατού. Την εβδομάδα που πέρασε, η ελληνική πλευρά απέστειλε την Επιστολή Αιτήματος (LoR) προς τις αμερικανικές υπηρεσίες, μετά την λήψη της σχετικής ενημερώσεως για κόστος κ.λπ.

Το ελληνικό αίτημα αφορά 24 ελικόπτερα, που θα είναι νέας κατασκευής, τύπου UH-60M Black Hawk. Στην LoR περιλαμβάνεται και προαίρεση (option) για 11 επιπλέον ελικόπτερα. Η προοπτική προμήθειας ελικοπτέρων του τύπου και για την Πολεμική Αεροπορία, δεν θα προχωρήσει. Όπως έχει γράψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, στις 20 Νοεμβρίου 2021 το ΓΕΣ είχε αποστείλει στο Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας (ODC) της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, αίτημα Τιμής & Διαθεσιμότητας (P&A) για προμήθεια μέχρι 48 Black Hawk. Η απάντηση ελήφθη προ μηνός.

Με την προμήθεια, η Αεροπορία Στρατού θα εξοπλίσει ένα Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (ΤΕΑΣ) δυνάμεως 20 ελικοπτέρων. Τα υπόλοιπα 4 ελικόπτερα θα είναι διαμορφώσεως Ειδικών Επιχειρήσεων και θα ενταχθούν στην Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ) της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ).

Η ενημέρωση των Αμερικανών για την προμήθεια CH-47F και αναβάθμιση CH-47D

Υλοποίηση του προγράμματος θα επιτρέψει στην Αεροπορία Στρατού να έχει ένα ΤΕΑΣ με Black Hawk, το 2ο ΤΕΑΣ με NH90 και το 4ο ΤΕΑΣ με Chinook, με ανοικτό το ενδεχόμενο επιμέρους μεταβολών στο μέλλον, όσον αφορά τα ελικόπτερα γενικής χρήσεως και μεταφορών. Σήμερα, λόγω του χαμηλού δείκτου επιχειρησιακής διαθεσιμότητος των NH90, τα 25 Chinook επωμίζονται δυσανάλογα μεγάλο πτητικό έργο, που δοκιμάζει και σε αυτό τον τύπο το σύστημα υποστηρίξεως και την διαθεσιμότητα.

Στην ΤΑΜΣ FOREST GUARDIAN 2023 που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά 29-31 Μαρτίου και αφορούσε αποστολές αεροπυρόσβεσης, συμμετείχε και ένα Chinook, υπενθυμίζοντας την σοβαρή δέσμευση των μέσων της Αεροπορίας Στρατού και γι’ αυτό τον σκοπό. Δεδομένου ότι από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο που διαρκεί η αντιπυρική περίοδος, η Αεροπορία Στρατού οφείλει να τηρεί ετοιμότητα ανταποκρίσεως και στο έργο της αεροπυρόσβεσης, τα διαθέσιμα Chinook δεσμεύονται κατά προτεραιότητα για τις συγκεκριμένες ανάγκες, εις βάρος της εκπαιδεύσεως. Καθώς τα NH90 παραμένουν ακόμη “εκτός παιχνιδιού”, επί πεντάμηνο, ουσιαστικώς τα μόνα ελικόπτερα που καλύπτουν σχέδια ταχείας μεταφοράς ενισχύσεων του Ελληνικού Στρατού, δεν μπορούν να λάβουν μέρος σε ασκήσεις αεροκινήτων επιχειρήσεων, σε αριθμούς προσεγγίζοντες τα πραγματικά δεδομένα.

Η προσθήκη των Black Hawk, ανεξαρτήτως της προόδου με τα NH90, εκτιμάται ότι μπορεί να βελτιώσει τα δεδομένα, σε κάποιο βάθος ετών βεβαίως. Επιπλέον, θα συντελέσουν στην αντικατάσταση των Huey που ήδη αποσύρονται σταδιακώς.

Εκτός εξελίξεων από το πρόγραμμα NH90 η Αεροπορία Στρατού λόγω ελλείψεως FOS

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close