Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Απορρίπτουν οι ΗΠΑ την ταχεία παράδοση μικρού αριθμού F-35 στην Ελλάδα;

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Δημοσίευμα του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ στις 29 Νοεμβρίου, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές από την Ουάσιγκτον και το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ, αναφερόταν σε άρνηση ικανοποιήσεως του ελληνικού εκπεφρασμένου αιτήματος για ταχεία παράδοση αριθμού, έστω και μεταχειρισμένων, μαχητικών F-35. Το δημοσίευμα παρουσιάζει ως μόνη προσφερθείσα επιλογή από τις ΗΠΑ, την έναρξη παραδόσεων στην Ελλάδα από το 2027.

Το δημοσίευμα αναφέρει και απάντηση του Αμερικανού βοηθού υπουργού Εξωτερικών Κλαρκ Κούπερ, σε σχετική ερώτηση, η οποία κατά τον συντάκτη, ουσιαστικώς αποκλείει την άμεση απόκτηση F-35 από την Ελλάδα.

Προφανέστατα, το δημοσίευμα του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ αναφέρεται σε δηλώσεις του κ. Κούπερ σε συνέντευξη Τύπου στις 2 Νοεμβρίου, σχετικώς με ταξίδι που είχε πραγματοποιήσει το προηγούμενο διάστημα σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία. Την ερώτηση για τα F-35 απηύθυνε η δημοσιογράφος Κατερίνα Σώκου ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ. Όμως ενώ όντως οι απαντήσεις του κ. Κούπερ ήταν γενικές, είναι παρακινδυνευμένα τα όποια συμπεράσματα. Στην πραγματικότητα, στην απάντησή του ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν έκανε καμμία συσχέτιση μιας πιθανής πωλήσεως με οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα. Ο κ. Κούπερ επί της ουσίας απάντησε εμμέσως μόνο στο ερώτημα εάν προώθησε την πώληση F-35 στην Ελλάδα (“πάντα θα εξετάζουμε με συνεργάτες μας απαιτήσεις μεγάλων αεροσκαφών και θα καλύπτουμε αυτές τις ικανότητες“) αλλα στο δεύτερο σκέλος της ερωτήσεως, εάν αυτή θα γίνει μέσω διακρατικής συμφωνίας, επιβεβαίωσε ότι προτιμητέα μέθοδος είναι αυτή ως Στρατιωτική Πώληση Αλλοδαπής (FMS).

Ωστόσο, οι δηλώσεις Κούπερ έγιναν τέσσερις ημέρες πριν την αποστολή επιστολής στις 6 Νοεμβρίου από τον Γενικό Διευθυντή ΓΔΑΕΕ Αντιπτέραρχο (Ι) Θεόδωρο Λάγιο (ε.α.) στις ΗΠΑ, με την οποία εκφράζει το αίτημα προμήθειας 18-24 F-35, νέας κατασκευής ή και μεταχειρισμένων, με την επισήμανση ότι είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε τα πρώτα λίγα αεροσκάφη παραδοτέα εντός του 2021“. Eίναι σαφές ότι η ελληνική επιστολή πρέπει να θεωρείται φυσιολογική συνέχεια της συνεργασίας του κ. Κούπερ κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα το διάστημα 14-17 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κούπερ συναντήθηκε μεταξύ άλλων και με τον ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλο, καθώς η ατζέντα της επισκέψεώς του, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά καθ’ όλη την περιοδεία του, αφορούσε και ζητήματα “αμυντικού εμπορίου”, δηλαδή εξοπλιστικών προγραμμάτων (π.χ. με την Βουλγαρία την προμήθεια 2 επιπλέον μαχητικών F-16 ως πλεονάζον υλικό – EDA).

Λογικό είναι το ελληνικό αίτημα να εκφράσθηκε μετά από τις επαφές και με τον κ. Κούπερ στην Αθήνα, που ασφαλώς θα πρέπει να ήταν ενθαρρυντικές. Σε διαφορετική περίπτωση, θα ήταν απίθανο να γίνει η κίνηση της ΓΔΑΕΕ.

Μένει να διαπιστωθεί η βασιμότητα των πληροφοριών του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ. Είναι ενδιαφέρον δε να δούμε, εάν το δημοσίευμα θα διαψευστεί από τον Αμερικανό πρέσβη κ. Πάιατ με σχετική παρέμβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως έχει κάνει προσφάτως σε δύο ανάλογες περιπτώσεις.

Επείγουσα προμήθεια μιας Μοίρας F-35 με ταχεία παράδοση αρχικού αριθμού ζητάει η Ελλάδα

Tags

Related Articles

Back to top button
Close