Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Επίτευξη δεύτερου οροσήμου στην ναυπήγηση της FDI HN1

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 21 Οκτωβρίου, τοποθετήθηκε στην ναυπηγική δεξαμενή του ναυπηγείου της Naval Group, το πρώτο συγκρότημα – τομέας (block) της πρώτης φρεγάτας FDI HN1 για το Πολεμικό Ναυτικό και υπεγράφη το σχετικό Πρωτόκολλο Επιτεύξεως Οροσήμου (Milestone Achievement Protocol) από την Ομάδα Διαχείρισης Αγοραστών (Buyer Management Team) του Πολεμικού Ναυτικού.

Στην σχετική τελετή, ο παρευρισκόμενος Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, συσχέτισε το πρόγραμμα προμήθειας με την πολιτική βούληση Γαλλίας και Ελλάδας να αντιμετωπίσουν από κοινού μελλοντικές απειλές.

Η επίτευξη του οροσήμου, συμβαδίζει με την γενικότερη ταχύτερη εξέλιξη του προγράμματος ναυπηγήσεως, όπως έχει αναφερθεί ήδη. Συγκεκριμένα, η τοποθέτηση του πρώτου συγκροτήματος στην ναυπηγική δεξαμενή, πραγματοποιείται έναν μήνα νωρίτερα.

Κατά την τελετή, ο Α/ΓΕΝ απηύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό στα αγγλικά κι εν συνεχεία στα ελληνικά:

Αξιότιμε κ. Εκτελεστικέ Αντιπρόεδρε

       Αξιότιμοι κ. Ναύαρχοι

       Κυρίες και Κύριοι

       Αξιότιμοι Προσκεκλημένοι,

Είμαι πολύ υπερήφανος που, ως Αρχηγός ΓΕΝ παρίσταμαι στη τοποθέτηση του πρώτου τμήματος -First Block- της φρεγάτας FDI HN1 στη ναυπηγική δεξαμενή και την υπογραφή του δεύτερου Milestone Achievement Protocol, ένα μήνα νωρίτερα από την αρχικά καθορισμένη ημερομηνία. Θα ήθελα επίσης να εκφράσω την εκτίμησή μου για τις ενέργειές σας για τη διεξαγωγή της 2ης τελετής ορόσημο για τη φρεγάτα HN1 σήμερα, κατά την επίσκεψή μου στη Γαλλία για τη EURONAVAL.

Γνωρίζω καλά τη συνεχή πρόοδο σχετικά με το πρόγραμμα και την εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ της Ομάδας Διαχείρισης Αγοραστών (BMT) και του προσωπικού του ναυπηγείου στο Λοριάν.

Παρόλο που βρισκόμαστε ακόμη στα αρχικά στάδια του προγράμματος, είμαι πολύ ικανοποιημένος με την πρόοδο που έχει σημειωθεί και την προθυμία για έγκαιρη επίτευξη των οροσήμων. Αναμένω ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί και είμαι βέβαιος ότι τόσο το προσωπικό του ναυπηγείου όσο και η Ομάδα Διαχείρισης Αγοραστών (Buyer Management) θα ξεπεράσουν όποια τυχόν κωλύματα. Φιλοδοξία μας είναι το πρόγραμμα FDI HN να γίνει η αιχμή του δόρατος του Ελληνικού Στόλου και να μας προσφέρει νέες επιχειρησιακές δυνατότητες στο εγγύς μέλλον.

Οι χώρες μας σύμφωνα με όσα προβλέπονται απο την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, είναι έτοιμες να λειτουργήσουν ως πυλώνες σταθερότητας, προωθώντας την ειρήνη και την ασφάλεια. Για το σκοπό αυτό, τα ναυτικά μας, μέσω της ενισχυμένης συνέργασίας τους θα μπορούσαν να συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Είναι περιττό να αναφερθεί ότι στο εγγύς μέλλον θα επιχειρούμε και οι δύο με την ίδια κατηγορία φρεγατών, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για πιο ενεργή επιχειρησιακή αλληλεπίδραση σε πολλά επίπεδα και ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των πληρωμάτων μας.

 Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα FDI του Ελληνικού Ναυτικού σηματοδοτεί τη βούληση των χωρών μας να σταθούν μαζί με αλληλεγγύη απέναντι σε οποιεσδήποτε απειλές και θέτει τα θεμέλια της «Ευρωπαϊκής άμυνας του αύριο».

Before I conclude my speech allow me to say a few words in Greek language.

Η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στην πορεία προς την νέα ψηφιακή εποχή που έχουμε χαράξει για το ΠΝ και ακολουθούμε με σταθερότητα και συνέπεια.

Νιώθω συνεπώς, βαθιά συγκίνηση, αλλά κυρίως υπερηφάνεια, καθώς γίνομαι σήμερα μάρτυρας στην ενσάρκωση ενός οράματος που για χρόνια το Πολεμικό Ναυτικό, προσδοκούσε με πίστη και κυρίως, ασίγαστη επιμονή, για την πραγμάτωσή του.

Το πρόγραμμα των φρεγατών FDI που εισηγήθηκε το ΠΝ, υλοποιείται και εξελίσσεται απολύτως ικανοποιητικά, εντός των τεθέντων χρονοδιαγραμμάτων, γεγονός που επιβεβαιώνει την ορθότητα των επιλογών και την πληρότητα σχεδίασης και υλοποίησης ενός σύνθετου και εξαιρετικά απαιτητικού προγράμματος.

Δεν μπορώ λοιπόν, ως Αρχηγός ΓΕΝ, να μην εκφράσω την ικανοποίησή μου, για τη δικαίωση μίας επιλογής που σε ελάχιστο χρόνο, πέρασε από την φάση της διερεύνησης και εισήγησης, σε αυτή της υλοποίησης.

Επιθυμώ για μία ακόμη φορά να ευχαριστήσω θερμά την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, αλλά και την Κυβέρνηση συνολικά, διότι αγκάλιασε άμεσα και αποφασιστικά το όραμά μας για ένα ισχυρότερο ναυτικό, το Πολεμικό Ναυτικό του μέλλοντος.  

Η σημερινή μέρα αφιερώνεται στους άνδρες και τις γυναίκες του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι με τον καθημερινό τους αγώνα εγγυώνται στο παρόν και θα συνεχίσουν να εγγυώνται και στο μέλλον, την ναυτική μας υπεροχή με τα υπερσύγχρονα αυτά σκάφη“.

Το σχετικό δελτίο Τύπου της Naval Group, ανέφερε:

Στις 21 Οκτωβρίου, το πρώτο μπλοκ της πρώτης φρεγάτας FDI HN (Φρεγάτα Άμυνας και Επέμβασης) για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τοποθετήθηκε στη ναυπηγική δεξαμενή (dry dock) στο Ναυπηγείο της Naval Group στο Lorient, παρουσία του Α/ΓΕΝ Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη. Αυτό το σημαντικό βήμα σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας συναρμολόγησης του πλοίου στο χώρο ναυπήγησης.

Στις 24 Μαρτίου, η Ελλάδα επέλεξε να εξοπλίσει τις ναυτικές της δυνάμεις με τρεις Φρεγάτες Άμυνας και Επέμβασης, συν μια ακόμη με προαίρεση αγοράς, περιλαμβανομένης και της εν χρήσει υποστήριξής τους. Η FDI HN, που σχεδιάστηκε και ναυπηγείται από τη Naval Group στο Lorient, θα ενισχύσει γρήγορα και βιώσιμα τις δυνατότητες του Στόλου Πλοίων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς οι παραδόσεις θα γίνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ξεκινώντας από το 2025 για τις δύο πρώτες μονάδες και το 2026 για την τρίτη.

Ο Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, είπε στην ομιλία του κατά την τελετή: «Είμαι πολύ υπερήφανος που, ως Αρχηγός ΓΕΝ παρίσταμαι στην τοποθέτηση της πρώτης φρεγάτας FDI ΗΝ στη ναυπηγική δεξαμενή. Φιλοδοξία μας είναι η FDI HN να γίνει η αιχμή του δόρατος του Ελληνικού Στόλου και να μας προσφέρει νέες επιχειρησιακές δυνατότητες στο εγγύς μέλλον. Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα FDI HN σηματοδοτεί τη βούληση των χωρών μας να σταθούν μαζί με αλληλεγγύη ενάντια σε οποιεσδήποτε απειλές και θέτει τα θεμέλια της ευρωπαϊκής άμυνας του αύριο».

Ο Olivier de la Bourdonnaye, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος των Προγράμματων της Naval Group, δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σε αυτό το σημαντικό ορόσημο για τη βιομηχανική παραγωγή της πρώτης Φρεγάτα Άμυνας και Επέμβασης για το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας. Αυτά τα πολλαπλών ρόλων, κυβερνοασφαλή και κλιμακούμενων δυνατοτήτων πλοία, θα εξασφαλίσουν την υπεροχή στους τομείς των πληροφοριών, της εμπλοκής και της κυριαρχίας για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό».

Ένα μεγάλο πρόγραμμα για την ελληνική βιομηχανία

Χάρη σε ένα ισχυρό σχέδιο συνεργασίας με την ελληνική βιομηχανία (HIP, Ελληνική Βιομηχανική Συμμετοχή), το πρόγραμμα FDI HN προσφέρει πολυάριθμες βιομηχανικές ευκαιρίες για την Ελλάδα, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία στη χώρα. Οι ομάδες του Naval Group έχουν ήδη δρομολογήσει σημαντικό αριθμό συνεργασιών με Έλληνικές βιομηχανίες έχοντας υπογράψει διάφορα συμβόλαια μαζί τους.

Το σχέδιο Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής της Naval Group θα προσφέρει έτσι ρόλο στην κατασκευή της FDI HN αλλά και στη δημιουργία ενός ισχυρού ναυτικού βιομηχανικού οικοσυστήματος. Η δομημένη και μακροπρόθεσμη συνεργασία που προτείνει η Naval Group θα ενισχύσει την παραγωγή στην Ελλάδα αλλά και την ικανότητα κάλυψης μελλοντικών αναγκών. Στο πλαίσιο αυτό, στις 18 Οκτωβρίου, υπεγράφησαν διάφορες συμβάσεις και συμφωνίες-πλαίσια μεταξύ της Naval Group και ελληνικών εταιρειών, στη διάρκεια της Εκθεσης Euronaval, που αφορούσαν τόσο την πλατφόρμα όσο και τα συστήματα μάχης.

FDI HN, μια ισχυρή, καινοτόμος και κυβερνοασφαλής φρεγάτα μάχης πολλαπλών ρόλων

Η FDI HN διαθέτει υψηλού επιπέδου δυνατότητες σε όλους τους τομείς πολέμου: αντιπλοϊκό, αντιαεροπορικό, ανθυποβρυχιακό και προβολή Ειδικών Δυνάμεων. Η προστασία της από εναέριες και απειλές επιφάνειας εξασφαλίζεται από τους πιο σύγχρονους αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένου του Thales Sea Fire, του πρώτου πολυψηφιακού ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών με ενεργή κεραία και σταθερά πάνελ. Η FDI HN είναι εξοπλισμένη με έναν μοναδικό ενσωματωμένο ιστό που συγκεντρώνει όλους τους αισθητήρες εναέριας παρακολούθησης, που επιτρέπουν τη μόνιμη επιτήρηση 360°. Ως η πρώτη φρεγάτα στην αγορά που είναι εγγενώς προστατευμένη από τις απειλές του κυβερνοχώρου, η FDI HN είναι εξοπλισμένη με δύο κέντρα δεδομένων όπου φιλοξενούνται σχεδόν όλες οι εφαρμογές του πλοίου.

Τεχνικές προδιαγραφές της FDI HN:

  • Εκτόπισμα: 4.500 τόννοι
  • Μήκος: περίπου 122 μέτρα
  • Πλάτος: 18 μέτρα
  • Μέγιστη ταχύτητα: 27 κόμβοι
  • Αερομεταφερόμενα μέσα: ελικόπτερο κλάσης 10 τόννων, μη επανδρωμένο αεροσκάφος VTOL (UAV)

Τα κύρια οπλικά συστήματα της FDI HN είναι:

  • 32 πύραυλοι Aster που αναπτύχθηκαν από την MBDA
  • 8 πύραυλοι Exocet MM40 B3C που αναπτύχθηκαν από την MBDA
  • Πύραυλοι RAM
  • Τορπίλες MU 90 που αναπτύχθηκαν από την Naval Group
  • Πυροβόλο 76 χλστ.
  • 4 τορπιλοσωλήνες
  • Αντιμέτρα CANTO που αναπτύχθηκαν από την Naval Group”.

ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ PODCAST #009 Στην Βουλή οι 3+1 φρεγάτες FDI HN και τα 6 Rafale

Tags

Related Articles

Back to top button
Close