Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Ταχύτερα εξελίσσεται συνολικά το πρόγραμμα φρεγατών FDI HN του Πολεμικού Ναυτικού

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Φωτογραφικό υλικό που αφορά την εξέλιξη – πρόοδο των εργασιών ναυπήγησης της πρώτης φρεγάτας για το Πολεμικό Ναυτικό (FDI HN1) στα ναυπηγεία της Naval Group στο Lorient δημοσιοποιήθηκε σήμερα, μία ημέρα μετά την τελετή κοπής του πρώτου ελάσματος για την δεύτερη φρεγάτα του ελληνικού προγράμματος (FDI HN2). Όπως ανακοινώθηκε επισήμως, η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε τρεις και πλέον μήνες νωρίτερα από το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Όπως φαίνεται, το πρόγραμμα είναι πιο μπροστά από τους συμβατικούς χρόνους, στο σύνολό του, καθώς και η FDI HN1 θα είναι έτοιμη νωρίτερα από τον αρχικό προκαθορισμένο χρόνο παραδόσεως. Κατά την επίσκεψη του στις αρχές του παρελθόντος Ιουνίου στις εγκαταστάσεις της Naval Group, ο Α/ΓΕΝ Αντιναύρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει την πρόοδο στις εργασίες ναυπηγήσεως της FDI HN1, η έναρξη των οποίων είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2021.

Ταχύτερη παράδοση, έστω και μερικών μηνών, των παραδόσεων των FDI HN1 και FDI HN2, θα μεταφέρει νωρίτερα την προγραμματισμένη υποβολή τους στις εργασίες τελικής διαμορφώσεως. Ως γνωστόν, σε τελική διαμόρφωση που έχει καθορίσει το Πολεμικό Ναυτικό, θα παραδοθεί πρώτα η FDI HN3 ενώ οι πρώτες δύο φρεγάτες θα παραδοθούν σε αρχική διαμόρφωση, για να τροποποιηθούν σε δεύτερο χρόνο.

Η επιτάχυνση του ελληνικού προγράμματος, οφείλεται αφενός στο ότι το θέμα έχει τεθεί σχετικώς από την ελληνική πλευρά, αφετέρου και οι ίδιοι οι Γάλλοι, μετά την υπογραφή της συμβάσεως με την Ελλάδα, έχουν λόγους να κινήσουν ταχύτερα όλο το πρόγραμμα. Καθώς η Ελλάδα συμφωνήθηκε να παραλάβει το 2ο, 3ο και 4ο πλοίο κατά σειρά ναυπηγήσεως, αυτό σημαίνει ότι το χρονοδιάγραμμα εξοπλισμού του Γαλλικού Ναυτικού με 5 συνολικώς FDI μετατέθηκε για αργότερα.

Η πρώτη FDI αναμένεται να παραδοθεί στο Γαλλικό Ναυτικό το 2023 και να τεθεί σε υπηρεσία το 2025. Θα ακολουθήσουν το 2025 οι παραδόσεις των FDI HN1 και FDI HN2 στην Ελλάδα και η FDI HN3 (τουλάχιστον με βάση την σύμβαση) το 2026. Με αυτή την κατάσταση, το Γαλλικό Ναυτικό θα πρέπει να περιμένει διάστημα τριετίας για να αρχίσει και πάλι παραλαβές FDI, αφού οι επόμενες δύο για τις οποίες έχει ήδη υπογραφεί σύμβαση, επιδιώκεται να αρχίσουν να παραδίδονται από το 2026.

Η τακτική ενημέρωση για την πρόοδο εξελίξεως του εμβληματικού προγράμματος για το Πολεμικό Ναυτικό, έχει θετική επίδραση από όλες τις απόψεις. Αφενός το κοινό ενημερώνεται κι ενισχύεται το ηθικό και η εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες ακόμη και δι’ αυτού του τρόπου προβολής της μελλοντικής ενισχύσεώς τους, επιτυγχάνουν μια από τις βασικές αποστολές τους, την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας τουλάχιστον στο εσωτερικό.

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close