Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Οδυνηρή απώλεια Ιπταμένου με Mirage 2000-5 Mk2

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του ΓΕΑ, στις 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12.15, μαχητικό Mirage 2000-5 Mk2 της 331 Μοίρας, μετά την ολοκλήρωση επιχειρησιακής αποστολής, ευρισκόμενο στη φάση προσέγγισης για προσγείωση και σε απόσταση 9 ν.μ. βορειοανατολικώς της Σκύρου, προσέκρουσε στη θάλασσα. Ο κυβερνήτης Σμηναγός (Ι) Γεώργιος Μπαλταδώρος τραυματίσθηκε θανάσιμα.

Ανεξαρτήτως των ευρημάτων και των συμπερασμάτων στα οποία θα καταλήξει η επιτροπή διερευνήσεως του δυστυχήματος, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τα Mirage 2000-5 Mk2, πετούν χωρίς υποστήριξη σε ανταλλακτικά επί σειρά ετών! Το 2013 εγκρίθηκε από την Βουλή το υποπρόγραμμα «Εν Συνεχεία Υποστήριξη των Αεροσκαφών Μ-2000/5» και προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός 13/2014. Το υποπρόγραμμα προϋπολογισμού 145 εκατ. ευρώ δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, πέντε έτη μετά την έγκρισή του από την Βουλή και τέσσερα έτη μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού. Ο διαγωνισμός αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω των προβλέψεων του νόμου 3978/11 περί προμηθειών, ορισμένες εκ των οποίων αντικειμενικώς έχουν κριθεί ως εξωπραγματικές και επόμενο είναι να αρνούνται οι γαλλικές εταιρείες να τις ικανοποιήσουν. Επί του θέματος έχει υπάρξει και παρέμβαση σε πολιτικό επίπεδο, από πλευράς του ΥΕΘΑ Π. Καμμένου προς την Γαλλίδα ομόλογό του.

Το υποπρόγραμμα FOS για τα Mirage 2000 είναι ένα από μία σειρά αναλόγων προγραμμάτων που είναι απαραίτητα για την διατήρηση της επιχειρησιακής διαθεσιμότητος διαφόρων οπλικών συστημάτων σε υψηλό δείκτη, πλην όμως πάγωσαν από την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, μετά την καταστροφική «διαπραγμάτευση» του α΄ εξαμήνου του 2015 και το οδυνηρό πλήγμα στην Οικονομία της χώρας, που επηρέασε και τον αμυντικό προϋπολογισμό. Τα εν λόγω προγράμματα παρουσιάσθηκαν ουσιαστικώς για άλλη μια φορά από την στρατιωτική ηγεσία στην διαβαθμισμένη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στην Βουλή στις 2 Απριλίου. Διαρροές από το ΥΠΕΘΑ άφηναν να σχηματισθεί η εντύπωση ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αφιερώσει εκτάκτως χρηματοδότηση 1 δισ. ευρώ για τέτοια πιεστικής φύσεως υποπρογράμματα, όμως όλα δείχνουν ότι επρόκειτο για μία κίνηση περισσότερο επικοινωνιακού χαρακτήρος. Και αυτό, διότι απλώς δεν έχει εγκριθεί τέτοια έκτακτη δαπάνη και οι διαρροές περί νομοθετικής διαδικασίας fast track απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Αρκεί και μόνο να σκεφτούμε ότι τα ανωτέρω υποπρογράμματα, έχουν ήδη εγκριθεί από την Βουλή το 2013 και το 2014 οπότε δεν υπάρχει λόγος «επαναφοράς» τους στην Βουλή…

Τιμώντας την μνήμη του Σμηναγού Μπαλταδώρου, μπορούμε να φέρουμε στο μυαλό μας τον αγώνα που δίνει καθημερινά το τεχνικό προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας για να μπορούν να επιχειρούν επί σειρά ετών αεροσκάφη χωρίς υποστήριξη ανταλλακτικών και ακόμη περισσότερο τον ιδρώτα και το αίμα των Ιπταμένων, που πετούν με αυτά.

 

Related Articles

Back to top button
Close