Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Η φωτογραφία του ΓΕΣ που “έσκισε”

"Ένας λόγος να εκπαιδευτείς σκληρά"

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Μια φωτογραφία που κυριολεκτικώς “σκίζει”, ανάρτησε σήμερα στις προσωπικές του σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτυώσεως ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΣ. Πρόκειται για μία καλαίσθητη και με υψηλό συμβολισμό φωτογραφία, συνοδευόμενη από το εξαιρετικά απλό, εύληπτο και άμεσο μήνυμα «Ένας λόγος να εκπαιδευτείς σκληρά»! Στην φωτογραφία, ο πατέρας στρατιωτικός, πλήρως ενδεδυμένος με εξοπλισμό μάχης, αντικρύζει το παιδάκι του και “δίνουν τα χέρια”, σε μία συμβολική κίνηση η οποία μεταδίδει την εικόνα του προστάτη γονέα που κοπιάζει σε ένα έντονα απαιτητικό επάγγελμα, για την προστασία και ασφάλεια του ίδιου του παιδιού και κατ’ επέκταση για το ίδιο το σύνολο της κοινωνίας. Το μήνυμα είναι απλό: πρώτοι απ’ όλους οι οικείοι, είναι αυτοί που “απαιτούν” από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να εκπαιδεύονται σκληρά, ώστε εάν απαιτηθεί όχι μόνο να πολεμήσουν αλλά και να επιστρέψουν ζωντανοί και νικητές.
Σε μία εύγλωττη κίνηση επικοινωνιακού χαρακτήρος, ο Α/ΓΕΣ προσπαθεί να ερεθίσει το επαγγελματικό στοιχείο των στελεχών, μέσα από έντονους συμβολισμούς που αγγίζουν την πλέον ευαίσθητη πλευρά τους, ως οικογενειάρχες και γονείς. Το μήνυμα είναι ευρύτερο και με πολλαπλούς αποδέκτες, αφού επί της ουσίας απευθύνεται και σε όλη την κοινωνία.
Η ενδιαφέρουσα φωτογράφηση είχε και το σχετικό “παρασκήνιο”, σε μια προσπάθεια επιτεύξεως του καλύτερου. Αρχικώς είχε φωτογραφηθεί στέλεχος του Πεζικού αλλά το αποτέλεσμα δεν κρίθηκε το επιθυμητό, λόγω του “πτωχού” ατομικού εξοπλισμού και υλικών, που δεν συμβάδιζε με τα σύγχρονα δεδομένα και δεν ανέδιδε την δέουσα εικόνα. Ο Αντιστράτηγος Στεφανής, θυμήθηκε έναν αρχιλοχία ΕΜΘ των Ειδικών Δυνάμεων, τον οποίο είχε δει σε μία φωτογραφία από μία πρόσφατη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην ΣΧΑΛ, για τα τέκνα των στρατιωτικών. Προφανώς το παρουσιαστικό του στελέχους αποτυπώθηκε στον Αρχηγό και ρωτήθηκε εάν επιθυμούσε να λάβει μέρος με την κορούλα του σε μια νέα φωτογραφική απόπειρα.
Αυτή την φορά επιστρατεύθηκε η γνωστή μεθοδικότητα των Ειδικών Δυνάμεων και έγινε προσεκτική επιμέλεια της εμφανίσεως του πρωταγωνιστή της φωτογραφίας, κατά την φωτογράφηση η οποία πραγματοποιήθηκε στο Άλσος Στρατού. Έτσι το στέλεχος φορτώθηκε σύγχρονα ατομικά υλικά (κράνος τύπου MICH 2001, φορέα πλακών – εξάρτυση DEFCON 5 με ζώνη, πιστολοθήκη της Eagle Industries) ενώ έγιναν και κάποιες αλλαγές στην ένδυση, αφού η αρχική πρόταση για μπεζ άρβυλα, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως από τις μονάδες Ειδικών Δυνάμεων, προτιμήθηκε από τους αποφασίζοντες να αντικατασταθούν από τα τυπικά μαύρα δερμάτινα άρβυλα της υπηρεσίας.
Από επικοινωνιακής απόψεως, η κίνηση του ΓΕΣ μπορεί να θεωρηθεί άρτια. Επί της ουσίας, η “εμπειρία” της προτιμήσεως ενός στελέχους των Ειδικών Δυνάμεων, ως πρωταγωνιστή της φωτογραφήσεως, υπογραμμίζει τον μεγάλο δρόμο που πρέπει να διανύσει ο Ελληνικός Στρατός προκειμένου να εφοδιάσει όχι μόνο τους καταδρομείς αλλά και τους απλούς στρατιώτες του πεζικού με σύγχρονα ατομικά υλικά, που όχι μόνο δείχνουν ανώτερα αλλά βελτιώνουν την απόδοση και την επιβιωσιμότητα στο πεδίο της μάχης. Ακόμη δε και τα ατομικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην φωτογράφηση, δεν αποτελούν τυπικά είδη χορηγήσεως στις μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων αλλά προέρχονται από προσωπικές αγορές στελεχών. Το ζήτημα είναι αναγνωρισμένο στην ηγεσία αλλά οι διαρκώς συρρικνούμενοι λειτουργικοί προϋπολογισμοί, δεν επιτρέπουν να δοθεί η αρμόζουσα προτεραιότητα σε αυτό τον τομέα. Μία ωραία πρόκληση, για τον Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close