Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Παρέμβαση προέδρου Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς για Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Rheinmetall Lynx

O πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Ανδριανός Μιχάλαρος, “επιτέθηκε” στην κυβέρνηση για την επιχείρηση “προπαγάνδας” που βρίσκεται σε εξέλιξη με διαρροές προς τα ΜΜΕ, ως προς το μέλλον των “Ελληνικών Ναυπηγείων” Α.Ε. στον Σκαραμαγκά και τις αρνητικές επιπτώσεις για τη ναυπηγική βιομηχανία από ενδεχόμενο οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης.

Το δελτίο Τύπου υπό τον τίτλο “Ξεκάθαρες κουβέντες για τα ΕΝΑΕ απαιτούν ΒΕΠ, βιοτέχνες και εργαζόμενοι” και
δευτερότιτλο “Σχέδιο σωτηρίας των «Ελληνικών Ναυπηγείων» στο Σκαραμαγκά ώστε να μην εγκλωβιστούν στην εργασιακή ανασφάλεια και ασφαλιστική αβεβαιότητα χιλιάδες επαγγελματίες και τεχνίτες της ναυπηγικής βιομηχανίας“, έχει ως εξής:

«Εξηγήσεις από την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και τα κόμματα, καθώς και συγκεκριμένο σχέδιο σωτηρίας των “Ελληνικών Ναυπηγείων” στο Σκαραμαγκά με καθορισμένο business plan, δεσμεύσεις και επιχειρήματα έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητεί το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς, μετά τα δημοσιεύματα των τελευταίων εβδομάδων στον Τύπο που προκαλούν φόβο και ανησυχία σε βιοτέχνες, επιστήμονες, αλλά και εργαζομένους σε όλο το φάσμα της ναυπηγικής βιομηχανίας.
Με δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΒΕΠ κ. Ανδριανός Μιχάλαρος καλεί τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Εθνικής Αμύνης και Εμπορικής Ναυτιλίας να ενημερώσουν υπεύθυνα και με σαφήνεια τα Επιμελητήρια και τα σωματεία τι πρόκειται να συμβεί με τα “Ελληνικά Ναυπηγεία”. Παράλληλα καλεί σύσσωμη την αντιπολίτευση και τα κόμματα να πάρουν θέση, αντί να αποφεύγουν ακόμα και την παραμικρή αναφορά στο θέμα.
Η δήλωση έχει ως ακολούθως:
“Από τις αρχές Απριλίου παρακολουθούμε δημοσιεύματα σε εφημερίδες και οικονομικές ιστοσελίδες που διακινούν πληροφορίες, αλλά και δραματικά σενάρια, σχετικά με το μέλλον των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει κλίμα φόβου σε όλες τις βιοτεχνίες που συνεργάζονται άμεσα ή έμμεσα με τα ΕΝΑΕ σε διάφορα έργα.
Όπου κι αν βρεθεί κανείς, σε μηχανουργεία, επιχειρήσεις ηλεκτρολογικού υλικού, εργαστήρια κατεργασίας μετάλλων από τον Άγιο Διονύσιο στον Πειραιά, το Πέραμα, τη Σαλαμίνα, το Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού και τον Σκαραμαγκά, θα καταλάβει ότι τα πολιτικά ψέματα πως τάχα ξεπεράσαμε την κρίση με τη λήξη του τρίτου Μνημονίου δεν είναι ικανά να ανατρέψουν την κακή ψυχολογία και την κρίση.
Ας σταματήσει η κυβέρνηση το εμπόριο ελπίδας με ψεύτικες υποσχέσεις και με λεφτά που προέρχονται από το υστέρημα των βιοτεχνιών που εξακολουθούν να αντιστέκονται στην κρίση. Ας δώσει υπεύθυνες, σοβαρές και χωρίς λαϊκισμό απαντήσεις για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Δεν αρκεί η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας σε χώρους που νοικοκυρεύτηκαν πρόχειρα για φωτογραφικά στιγμιότυπα και βαρύγδουπα έπεα απτερόεντα για την καθυστερούμενη αποκατάσταση των υποβρυχίων 214. Χρειάζονται δεσμεύσεις και έργα για το μέλλον. Μετά το 2015 χάθηκε πολύτιμος χρόνος κι όσο καθυστερεί η απάντηση της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής στον “ειδικό διαχειριστή”, όλοι είναι υπόλογοι απέναντι στους θιγόμενους βιοτέχνες κι εργαζόμενους.
Αν κλείσουν τα Ελληνικά Ναυπηγεία στον Σκαραμαγκά, θα πέσει ταφόπλακα στη ναυπηγική ζώνη της χώρας. Αυτή είναι η ωμή αλήθεια και η διάψευση της ελπίδας όσων εξακολουθούν να κάνουν ηρωική προσπάθεια να κρατήσουν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας στο Πέραμα, στο Σχιστό, στην Κυνοσούρα και στην Ελευσίνα. Βρισκόμαστε αλληλέγγυοι και σε άμεση αγωνιστική εγρήγορση.
Τα ψέματα δεν περνούν πλέον. Οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Εθνικής Αμύνης και Εμπορικής Ναυτιλίας να ενημερώσουν υπεύθυνα και με σαφήνεια τα επιμελητήρια και τα σωματεία για το τι πρόκειται να συμβεί με τα “Ελληνικά Ναυπηγεία”. Η αντιπολίτευση και όλα τα κόμματα επιβάλλεται να πάρουν θέση, όπως διεκδικούν και ψήφους απ’ όλους ανεξαιρέτως. Δεν είναι δυνατόν να αποφεύγουν ακόμα και την παραμικρή αναφορά στο θέμα, είτε έχοντας διαχειριστεί στο παρελθόν το θέμα των ΕΝΑΕ, είτε παρεμβαίνοντας μόνο για απαιτήσεις μικροκομματικής τακτικής.
Αν κάποιοι που θέλουν να μοιράζονται το πολιτικό κόστος με το πρόσχημα της κομματικής πειθαρχίας δεν έχουν αντεπιχειρήματα στους πλασιέ της Κομισιόν και στους “ειδικούς διαχειριστές”, ας ανοίξουν διάλογο με ευήκοα ώτα προς τους βιοτέχνες και τους εργαζομένους που θίγονται απ’ αυτήν την κατάσταση. Θα ακούσουν τις προτάσεις όσων ξέρουν τι σημαίνει πραγματικό έργο και καθημερινός αγώνας επιβίωσης στην αγορά».

Προεκλογική επίσκεψη ΥΕΘΑ στα ναυπηγεία

Related Articles

Back to top button