Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Προεκλογική επίσκεψη ΥΕΘΑ στα ναυπηγεία

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Επίσκεψη στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά (Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ) και τα ναυπηγεία Ελευσίνας (Ναυπηγικές & Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας ΑΕ) πραγματοποίησε ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ.

Ο ΥΕΘΑ συζήτησε τις εξελίξεις επί των προγραμμάτων του ΠΝ, με έμφαση στα προγράμματα των υποβρυχίων τύπου 214 και των ΤΠΚ κλάσεως ΡΟΥΣΣΕΝ και συναντήθηκε με εργαζομένους. Στις επαφές του, ο ΥΕΘΑ τόνισε ότι αποτελεί κεντρική κυβερνητική επιλογή η αναζωογόνηση των ναυπηγείων, με αντικειμενικό σκοπό το βιώσιμο μέλλον τους. Παράλληλα, επισήμανε τη διαχρονική στήριξη των ναυπηγείων στο ΠΝ και σημείωσε την αναγκαιότητα της επιτυχούς ολοκλήρωσης τρεχόντων προγραμμάτων.

Ο ΥΕΘΑ προέβη στην εξής δήλωση:
Επισκεφτήκαμε σήμερα εδώ τα Ναυπηγεία με τον Αρχηγό ΓΕΝ καθώς και Επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού. Ενημερώθηκα και από τα δύο κλιμάκια για την εξέλιξη των προγραμμάτων. Όπως γνωρίζετε, στο ναυπηγείο Σκαραμαγκά ολοκληρώνουμε την αποκατάσταση των Υποβρυχίων τύπου 214, με τους εργαζόμενους να έχουν επιδείξει απίστευτη παραγωγικότητα και απίστευτη υποστήριξη σε όλο αυτό το πρόγραμμα και συγχρόνως έχουμε καταφέρει να συντηρήσουμε και ένα μεγάλο μέρος των πλοίων του Στόλου. Τα ναυπηγεία βρίσκονται σε διαδικασία εκκαθάρισης. Πάρα πολύ γρήγορα θα ξεκινήσουν διαγωνιστικές διαδικασίες, αναμένοντας νέο επενδυτή. Μίλησα με τους εργαζόμενους, μου είπαν τα θέματά τους, συζητήσαμε αρκετή ώρα. Δίνουμε λύση για όλα τα τρέχοντα προβλήματα και πάμε για την επόμενη κίνηση, του διαγωνισμού, και την ανεύρεση νέου επενδυτή.
Στα ναυπηγεία της Ελευσίνας, όπως γνωρίζετε, έχουμε δύο πολεμικά πλοία, το Νο 6 και το Νο 7 του ναυπηγικού προγράμματος των Πυραυλακάτων, τις οποίες πρέπει να ολοκληρώσουμε. Στο ένα πλοίο έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή σε ποσοστό 90% και στο άλλο είναι περίπου στο 70%. Απομένει, λοιπόν, χρόνος για να ολοκληρωθούν τα εν λόγω πολεμικά πλοία αλλά παράλληλα υπάρχουν αρκετά προβλήματα με τους εργαζόμενους, με την ιδιοκτησία των ναυπηγείων και όπως προανέφερα, αυτή τη στιγμή είμαστε στη διαδικασία ανευρέσεως επενδυτή. Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε τη συμφωνία με κύριο στόχο να συνεχίσουν τα ναυπηγεία να λειτουργούν, να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι και να ολοκληρωθεί το ναυπηγικό πρόγραμμα των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.
Μίλησα με τους εργαζόμενους, άκουσα τους προβληματισμούς τους, τους δώσαμε απαντήσεις στα θέματα που μπορούμε να απαντήσουμε. Τα περισσότερα από τα προβλήματα που έχουν τα έχουμε επιλύσει και ελπίζουμε ότι πολύ γρήγορα θα υπάρξει μία καινούργια κατάσταση που θα δίνει προοπτική και στα ναυπηγεία και στους εργαζόμενους“.

Στις 8 Μαρτίου 2018 το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε απόφαση (725/2018) αποδοχής της αιτήσεως του Ελληνικού Δημοσίου και της Τράπεζας Πειραιώς για την υπαγωγή της ΕΝΑΕ στην διαδικασία ειδικής διαχειρίσεως σύμφωνα με τον νόμο 4307/2014. Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την τμηματική πώληση της εμπορικής και της αμυντικής δραστηριότητος των ναυπηγείων, μετά και την απόρριψη της εφέσεως της ΕΝΑΕ για την απόφαση 725/2018.

Η επίσκεψη του ΥΕΘΑ στα ναυπηγεία κατά την κορύφωση του προεκλογικού αγώνος, αποβλέπει σαφώς στην εξασφάλιση πολιτικού οφέλους, προβάλλοντας το κυβερνητικό ενδιαφέρον για την διασφάλιση των εργαζομένων, στην ψήφο των οποίων αποβλέπουν. Η αναφορά σε ενδιαφερόμενους δημιουργεί εντυπώσεις, δεδομένου ότι ειδικώς στην περίπτωση της ΕΝΑΕ το γαλλικό ενδιαφέρον συσχετίζεται απολύτως με το πρόγραμμα ναυπηγήσεως νέων φρεγατών αλλά και με την προϋπόθεση της συνεργασίας με κάποιον Έλληνα επενδυτή. Τα οικονομικά δεν αφήνουν αμφιβολίες για το εφικτό της αναθέσεως συμβάσεως φρεγατών ενώ δεν υπάρχει ενδιαφέρον από κάποιον Έλληνα επενδυτή για συνεργασία. 

Ως προς την εξασφάλιση των εργαζομένων της ΕΝΑΕ, από τις 30 Απριλίου 2014 το Πολεμικό Ναυτικό έχει αναλάβει την καταβολή των πληρωμών, πρακτική η οποία επεκτάθηκε και για τους εργαζόμενους της ΝΒΕΕ ΑΕ, με αφορμή τα εν εξελίξει προγράμματα υποβρυχίων και ΤΠΚ.

Το ζήτημα των ναυπηγείων, όπως και αυτό της ΕΛΒΟ, μάλλον θα αφεθούν ως “κληρονομιά” στην επομένη κυβέρνηση.

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close