Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

ΥΠΕΘΑ: Πλήρης ανασκόπηση προγραμμάτων άμεσης προτεραιότητας για τους τρεις Κλάδους των ΕΔ

Πλήρης ανασκόπηση για τα μείζονα ζητήματα που αφορούν διαθεσιμότητες μέσων και οπλικών συστημάτων αλλά και εν εξελίξει εξοπλιστικά προγράμματα ήταν το αντικείμενο της ενημέρωσης που έγινε στον ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο από τον Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου και από τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως προκύπτει από τα όσα έγιναν γνωστά, εξετάστηκε σειρά ζητημάτων με επίκεντρο την αποκατάσταση διαθεσιμοτήτων για το στόλο των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A+ και των μεταφορικών NH-90 της Αεροπορίας Στρατού. Παράλληλα αναλύθηκαν οι εξελίξεις στα προγράμματα που αφορούν τις συμβάσεις FOS για μαχητικά Mirage 2000 και τα μέσα μεταγωγικά C-27J της ΠΑ καθώς και η προμήθεια των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60R για το ΠΝ.

Η παράθεση των προγραμμάτων αυτών, δίνει ένα άμεσο στίγμα των εξελίξεων που στοχεύουν στην άμεση ενίσχυση του ΕΣ, του ΠΝ και της ΠΑ ενώ διαπιστώνεται παράλληλα ότι η νέα ηγεσία του ΥΕΘΑ φαίνεται ότι έχει την πρόθεση να προχωρήσει σε ουσιαστικά βήματα για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων που επηρέαζαν δυσμενώς την επιχειρησιακή ικανότητα των ΕΔ.

Σημειώνεται ότι όλα τα παραπάνω δεν αναιρούν σε καμμία περίπτωση την ανάγκη για ενίσχυση των πιστώσεων που διατίθενται για την Άμυνα καθώς η πολιτική πλήρους αφαίμαξης των λειτουργικών και εξοπλιστικών προϋπολογισμών για τους τρεις Κλάδους τα τελευταία χρόνια από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, άφησαν την χώρα σε δύσκολη θέση.

Την ίδια ώρα, οι απειλές στο άμεσο περιβάλλον του Αιγαίου και της ΝΑ Μεσογείου πολλαπλασιάζονται με γεωμετρικούς ρυθμούς όπως αποδεικνύει η άφιξη στην Τουρκία των πρώτων απαρτίων του αντιαεροπορικού συστήματος S-400, που αποτελεί την πλέον πρόσφατη προσθήκη σε μια σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα της Άγκυρας. Οι εξοπλισμοί αυτοί, οι οποίο χαρακτηρίζονται από μακροχρόνιο σχεδιασμό και μεθοδική υλοποίηση, αποσκοπούν στην επίτευξη υπεροχής των τουρκικών ΕΔ ιδίως στο πεδίο των αεροναυτικών επιχειρήσεων.

Εκσυγχρονισμός ελικοπτέρων Apache

Σε ό,τι αφορά τα Apache, το ΓΕΣ προσανατολίζεται στην διατήρηση σε υπηρεσία των “Apache Alpha” καθώς διαθέτουν εξαιρετικές επιχειρησιακές ικανότητες που τα καθιστούν ικανά να συνεχίσουν να προσφέρουν με αξιώσεις, σε επιχειρήσεις στον Έβρο και το Ανατολικό Αιγαίο. Τα ελικόπτερα αυτά διαθέτουν ισχύ πυρός, θωράκιση σε συνδυασμό με ικανότητα νυχτερινού αγώνα και ως συνέπεια η προσπάθεια για τη διατήρησή τους σε επιχειρήσεις στην πρώτη γραμμή εστιάζει στην αποκατάσταση των ηλεκτροοπτικών συστημάτων TADS/PNVS.

Όπως έχουμε αναλύσει στο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ALMANAC 2017-2018, η μοναδική διαθέσιμη λύση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη διεθνή αγορά προέρχεται από το Ισραήλ, το οποίο διαθέτει και αυτό AH-64A, τα οποία έχει αναβαθμίσει με ισραηλινής σχεδίασης ηλεκτροοπτικό σύστημα, ζεύξη δεδομένων και νέα αντιαρματικά βλήματα -επίσης- εγχώριας σχεδίασης.

Με στόχο να περιοριστεί το απαιτούμενο κόστος για την αναβάθμιση των 19 AH-64A+ που διαθέτει η Αεροπορία Στρατού, εξετάζεται η εφαρμογή εκσυγχρονισμού αποκλειστικά εστιασμένου στο ηλεκτροοπτικό σύστημα, το οποίο θα φέρει τα ελικόπτερα του 1ου ΤΕΕΠ στο ίδιο επίπεδο από πλευράς αισθητήρων με τα νεότερα “AH-64DΗΑ του 2ου ΤΕΕΠ.

Αποκατάσταση διαθεσιμότητας ΝΗ-90

Επιβεβαιώθηκε η πρόθεση για ταχεία επίλυση του προβλήματος της μακροχρόνιας καθήλωσης του στόλου των υπερσύγχρονων μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90, η οποία επήλθε ως συνέπεια έλλειψης FOS, με πλήρη αδυναμία ουσιαστικής αξιοποίησης των ελικοπτέρων στην συνέχεια, με προσωπική ευθύνη του πρώην ΥΕΘΑ Π. Καμμένου.

Σύμφωνα με το ΓΕΣ, τα ελικόπτερα θεωρούνται άκρως απαραίτητα για κάλυψη σειράς επιχειρησιακών απαιτήσεων και ως εκ τούτου προκρίνεται η άμεση δρομολόγηση προγράμματος υποστήριξης για αποκατάστασή τους σε επίπεδο πλήρους πτητικής ικανότητας. Το πρόγραμμα αυτό έχει την μορφή κατεπείγοντος και γι’ αυτό αποφασίστηκε η διάθεση κονδυλίου της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ που θα επικυρωθεί με υπουργική απόφαση προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία επαναφοράς των ΝΗ-90 σε επιχειρησιακή κατάσταση το συντομότερο δυνατόν.

Διακλαδική Αεροπορική Πτέρυγα Ειδικών Επιχειρήσεων – Το βρετανικό μοντέλο και σκέψεις για τις απαιτήσεις SOF των ΕΔ

Από εκεί και πέρα, το δεύτερο σκέλος της προσπάθειας, θα εστιάσει στην ολοκλήρωση μια πλήρους σύμβασης για την μακροχρόνια υποστήριξη της διαθεσιμότητας του στόλου των ΝΗ-90 με ταυτόχρονη ολοκλήρωση των παραδόσεων, προκειμένου να εξοπλιστεί με πλήρη αριθμητική δύναμη το 2ο Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού, που συνεχίζει μέχρι σήμερα να πετάει με τα πεπαλαιωμένα UH-1H.

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί ακόμη η παράδοση 6 ελικοπτέρων NH-90, τα οποία λόγω της άρνησης ολοκλήρωσης των πληρωμών (με ταυτόχρονη άρνηση αποδοχής παραλαβής τους με αποκλειστική ευθύνη που βαραίνει προσωπικά τον πρώην ΥΕΘΑ Π. Καμμένο), παρέμειναν στη Γαλλία. Μέχρι σήμερα φυλάσσονται σε εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας, με κόστος που όπως αποκάλυψε ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ επιβαρύνει όλα αυτά τα χρόνια το Ελληνικό Δημόσιο και η γαλλική πλευρά αποτιμά σε 35 εκατ. ευρώ! Κατά συνέπεια υπάρχει η εκτίμηση ότι επιτέλους η λογική επέστρεψε σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο πρόγραμμα, με την αισιοδοξία ότι θα εισέλθει σε τροχιά οριστικής επίλυσης. Κάτι τέτοιο σημαίνει φυσικά ολοκλήρωση παραδόσεων το συντομότερο δυνατόν και σταδιακή αποκατάσταση πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας για το σύνολο του στόλου.

Φεύγει η Task Force KRONOS – Τί μας “δίδαξαν” τα Stetson;

Αποκατάσταση διαθεσιμότητας στόλου μαχητικών Μ-2000-5

Στην Πολεμική Αεροπορία η προτεραιότητα δίνεται αυτή τη στιγμή στην επίσπευση της διαδικασίας που θα οδηγήσει στην επίλυση του προβλήματος αποκατάστασης της ροής ανταλλακτικών για το στόλο των 24 Mirage 2000-5Mk2 της 331 Μοίρας αλλά και των εναπομεινάντων Mirage 2000EGM/BGM της 332 Μοίρας, τα οποία επί μακρόν αντιμετώπιζαν οξύ πρόβλημα διατήρησης ικανοποιητικών διαθεσιμοτήτων.

Η έλλειψη ενός προγράμματος FOS που εξασφαλίζει υποστήριξη του στόλου της ΠΑ, αποδείχτηκε μείζον ζήτημα για τις επιχειρήσεις των γαλλικών μαχητικών, τα οποία είναι γνωστό ότι ενέχουν υψηλό κόστος υποστήριξης ενώ και σε ό,τι αφορά την κατασκευάστρια εταιρεία Dassault, δεν μπορεί να ισχυριστεί ουδείς ότι συνέδραμε με παροχή αξιόπιστων εναλλακτικών λύσεων που θα εξυπηρετούσε τις ελληνικές ανάγκες. Το πρόβλημα επεκτείνεται τόσο στα ίδια μαχητικά όσο και σε ορισμένα από τα οπλικά συστήματα που απαιτούν επαναπιστοποίηση.

Mirage 2000 – Στόχος η αποκατάσταση της διαθεσιμότητας του στόλου της ΠΑ

Το τελευταίο επεισόδιο του «σήριαλ» για την υποστήριξη των Mirage έγινε στις 28 Μαΐου 2019 όταν συναντήθηκε επιτροπή της γαλλικής MBDA με την ηγεσία του ΓΕΑ, με σκοπό -όπως ανακοινώθηκε τότε- την «συζήτηση τεχνικών θεμάτων που αφορούν στην υποστήριξη όπλων των αεροσκαφών Mirage-2000/-5 της ΠΑ». Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί διαπραγματεύσεις με το ίδιο αντικείμενο τον Οκτώβριο του 2018, ενώ μετά την τελευταία συνάντηση δεν επήλθε κάποια δραστική βελτίωση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

“Παρών” από τα Mirage στου Παπάγου – Ερωτηματικό για το Αιγαίο

Σύμφωνα με ήδη δημοσιευμένες πληροφορίες, απαιτούνται 400 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη του συνόλου του στόλου για 7 χρόνια με διαθεσιμότητα 75% και επιπλέον 150 εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη των οπλικών συστημάτων των μαχητικών, δηλαδή των MICA ΕΜ/IR, των AM-39 EXOCET και των υποστρατηγικών πυραύλων cruise τύπου SCALP-EG.

Το πρόγραμμα σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές έχει απόλυτη προτεραιότητα, τόσο για την ενίσχυση της ικανότητας αεράμυνας της χώρας όσο και για την ενίσχυση του ρόλου αποτροπής που έχουν τα γαλλικά μαχητικά. 

Επίσημο: η Τουρκία ανακοίνωσε έναρξη παραλαβής του S-400

FOS για τα μεταγωγικά C-27J Spartan

Στην ενημέρωση του ΥΕΘΑ παρουσιάστηκε και η εξέλιξη της σύμβασης FOS για τα 8 μέσα μεταγωγικά C-27J Spartan που διαθέτει η ΠΑ. Ήδη προκηρύχτηκε στις 28 Ιουνίου ο διαγωνισμός ανάθεσης σύμβασης για FOS του στόλου των Spartan ύψους 55.723.670 εκατ. ευρώ, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων την 24η Σεπτεμβρίου 2019.

Η σύμβαση φιλοδοξείται ότι θα αντιμετωπίσει επιτέλους την μακροχρόνια προβληματική υποστήριξη των υπερσύγχρονων μεταγωγικών της 354 ΜΤΜ, τα οποία είναι πολύτιμα για επιχειρήσεις αερομεταφορών, αεροδιακομιδών, ρίψης αλεξιπτωτιστών, Έρευνας – Διάσωσης αλλά και υποστήριξης επιχειρήσεων της ΠΑ στο εξωτερικό.

Με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν στους συγκεκριμένους τομείς, η αποκατάσταση διαθεσιμοτήτων των 8 C-27J είναι κάτι περισσότερο από επιτακτική ενώ θα προσφέρει λύσεις σε πολλαπλά μέτωπα υποχρεώσεων της ΠΑ.

Προμήθεια 4 ανθυποβρυχιακών ΜΗ-60R

Άκρως θετική εξέλιξη απετέλεσε και η επίσημη ανακοίνωση της αμερικανικής υπηρεσίας DSCA (Defense Security Cooperation Agency) για την την πιθανή πώληση στην Ελλάδα, μέσω προγράμματος FMS, 7 ελικοπτέρων ναυτικής συνεργασίας MH-60R, συν τα προβλεπόμενα ανταλλακτικά, όπλα, υλικά και υπηρεσίες υποστήριξης και εκπαίδευσης, συνολικού δυνητικού κόστους 600 εκατ. $.

Πρόκειται για την είσοδο στη φάση υλοποίησης του προγράμματος που βρισκόταν υπό εξέλιξη από το 2018 για την Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού. Η ΔΑΝ, ορθώς επεδίωξε την απόκτηση νέων ελικοπτέρων που θα αντικαταστήσουν εν μέρη τα αξιόπιστα αλλά μεγάλης ηλικίας ΑΒ-212 ASW όσο και την μακροχρόνια υποστήριξη των υφισταμένων 11 S-70B6 Aegean Hawk που διατηρούν επί δύο και πλέον δεκαετίες, αξιόπιστη ανθυποβρυχιακή ικανότητα, με ενεργό παράλληλα ρόλο σε αποστολές Έρευνας – Διάσωσης αλλά και υποστήριξη επιχειρήσεων της ΔΥΚ.

Στην ανακοίνωση της DSCA προτείνεται η έγκριση δυνητικής πώλησης 7 ελικοπτέρων MH-60R, εφοδιασμένων με:

  • 10 ραντάρ APS-l 53(V) (επτά επί των ελικοπτέρων και τρία εφεδρικά).
  • 18 κινητήρες T700 GE-401C (14 επί των ελικοπτέρων και τέσσερις εφεδρικοί).
  • 7 συστήματα ALFS (Airborne Low Frequency System).
  • 10 ηλεκτροοπτικά συστήματα στόχευσης AN/AAS-44C(V) (επτά επί των ελικοπτέρων και τρία εφεδρικά).
  • 18 συστήματα GPS/INS (Global Positioning System/Inertial Navigation Systems) με ενσωματωμένο σύστημα SAASM (Selective Availability/Anti-Spoofing Module (SAASM) (14 επί των ελικοπτέρων και τέσσερα εφεδρικά).
  • 1.000 ηχοσυμαντήρες AN/SSQ-36/53/62.
  • 2 εκπαιδευτικά βλήματα AGM-114 M36-E9 CATM (Captive Air Training Missiles).
  • 4 εκπαιδευτικά βλήματα AGM-114Q.
  • 100 ρουκέτες κατευθύνσεως λέιζερ APKWS (Advanced Precision Kill Weapons System).
  • 30 τορπίλες Mk-54.
  • 12 πολυβόλα M240 και 12 πολυβόλα GAU-21.
  • 18 ασυρμάτους AN/ARC-210 APX-1990A(C) (14 επί των ελικοπτέρων και τέσσερις εφεδρικούς).
  • 24 συστήματα νυχτερινής όρασης AN/AVS-9.
  • 10 συστήματα IFF AN/APX-123.

Η ενημέρωση επί των εξελίξεων για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, έγινε με δεδομένο ότι τα ελικόπτερα που ενδιαφέρουν το ΠΝ, αφορούν σε πρώτη φάση 4 μονάδες, ενώ τα επιπλέον ελικόπτερα που αναφέρονται στην προτεινόμενη σύμβαση, αποτελούν δικαίωμα προαίρεσης που μπορεί να εκτελεστεί σε δεύτερο χρόνο με την εξασφάλιση σταθερής τιμής πώλησης.

Με δεδομένο ότι η συνολική επιχειρησιακή απαίτηση αφορά την αντικατάσταση του συνόλου (και όχι μέρος) των ΑΒ-212ASW, της 1ης Μοίρας Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΜΕΝ-1), είναι λογικό να υποθέσουμε ότι θα επιδιωχθεί σε επόμενη φάση (και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες) η ολοκλήρωση της σύμβασης για την προμήθεια των 3 ακόμη MH-60R που ανακοινώθηκαν.

Η προμήθεια 4+4 ελικοπτέρων MH-60R για το Πολεμικό Ναυτικό

Tags

Related Articles

Back to top button
Close