Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

Επίσημο: η Τουρκία ανακοίνωσε έναρξη παραλαβής του S-400

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα επισήμως την έναρξη παραλαβών του συστήματος S-400 με την προσγείωση του πρώτου αεροσκάφους από την Ρωσία. Σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB), αναφέρεται συγκεκριμένα:

Στο πλαίσιο της υπογραφείσας συμφωνίας μεταξύ της Υπηρεσίας μας και της Rosoboronexport/ Ρωσική Ομοσποδνία ως προς το Πρόγραμμα Πυραυλικού Αντιαεροπορικού Συστήματος Μακρού Βεληνεκούς, το πρώτο στάδιο της παράδοσης του συστήματος S-400 ξεκίνησε με το πρώτο αεροσκάφος να προσγειώνεται στην Άγκυρα σήμερα. 

Μέρη του συστήματος θα συνεχίζουν να παραλαμβάνονται τις επόμενες ημέρες, εν συνεχεία το σύστημα θα είναι πλήρως έτοιμο για να χρησιμοποιηθεί όπως αποφασισθεί από τις σχετικές αρχές.

Προς δημόσια ανακοίνωση“.

Από το σύντομο δελτίο Τύπου, άξια προσοχής είναι τα παρακάτω σημεία:

  1. Αναφορά γίνεται δύο φορές σε παράδοση “συστήματος” και όχι συστημάτων. Αυτό ενισχύει – επιβεβαιώνει την αποκάλυψη στην οποία έχει προβεί ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ από τον περασμένο Μάρτιο, ότι η σύμβαση αφορά την προμήθεια ενός μόνο συστήματος (σύνταγμα των δύο ταγμάτων) και περιλαμβάνει ως προαίρεση την προμήθεια και δευτέρου.
  2. Η παραπομπή σε απόφαση των σχετικών αρχών, για τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθεί το σύστημα, σημαίνει ότι αυτό είναι κάτι που ακόμη δεν έχει αποφασισθεί. Ενισχύεται έτσι η υπόθεση ότι ήδη η Τουρκία έχει συζητήσει με τις ΗΠΑ το ενδεχόμενο να μην ενεργοποιηθεί πλήρως το σύστημα.

Έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι η προμήθεια στηρίχθηκε κυρίως σε πολιτική απόφαση και όχι λόγω επιχειρησιακών κριτηρίων ή βιομηχανικών ανταλλαγμάτων. Τυχόν πλήρης ένταξη σε τουρκική υπηρεσία, θα έχει μειωμένη επιχειρησιακή αξία – απόδοση, καθ’ ότι πρόκειται για ένα μόνο σύστημα, το οποίο δεν θα είναι διασυνδεδεμένο με το εθνικό και συμμαχικό σύστημα αεράμυνας της χώρας.

Σχετική ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Αμύνης, διευκρινίζει ότι το ρωσικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση Μουρτέντ στην Άγκυρα. Η εν λόγω αεροπορική βάση καταργήθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και μετά την απομάκρυνση των πολεμικών μοιρών που φιλοξενούσε, παραμένουν οι υποδομές τις κενές και διαθέσιμες για κάθε αποθήκευση – φύλαξη οπλικών συστημάτων.

Η πραγματικότητα για το S-400: Μόνο ένα σύστημα έχει παραγγείλει η Τουρκία

Όσα δεν θέλουμε να “βλέπουμε” στην Ελλάδα για το S-400

Tags

Related Articles

Back to top button
Close