Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

H Ουκρανία αγοράζει μη επανδρωμένα UAV από την Τουρκία

Rheinmetall Lynx

Στην απόκτηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 που κατασκευάζονται στην Τουρκία φαίνεται ότι προχωράει η Ουκρανία όπως επιβεβαιώνουν δημοσιογραφικές πληροφορίες ουκρανικής εφημερίδας, η οποία σε σχετικό δημοσίευμα αποκάλυψε την προμήθεια.

Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Ουκρανίας, Petro Poroshenko στην Τουρκία στις 3 και 4 Νοεμβρίου, όπου και έγινε η υπογραφή της σύμβασης για τα UAV τύπου Bayraktar TB2. Παρόν στη σχετική συνάντηση ήταν και ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Stepan Poltorak, καθώς και ο υφυπουργός του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας της χώρας Oleg Gladkovsky.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία Baykar Makina οι διαπραγματεύσεις για την αγορά των συστημάτων διήρκεσαν περίπου 2 χρόνια και με την απόκτηση τους, η Ουκρανία θα αποκτήσει ικανότητα τακτικής αναγνώρισης και επιτήρησης πεδίου μάχης από UAV μεγάλης εμβέλειας και αυτονομίας.

Το μη επανδρωμένο Bayraktar TB2 μπορεί να μεταφέρει εξοπλισμό επιτήρησης βάρους 55kg και να πετάξει σε ύψος 22.500ft ενώ μπορεί να διατηρήσει συνεχή επιτήρηση επί 24 ώρες στην περιοχή ενδιαφέροντος. Η ανάπτυξη πρωτοτύπου ξεκίνησε το 2007 και στην τελική μορφή περιλαμβάνει σύστημα ελέγχου πτήσης με INS/GPS σύστημα αυτόματης ανάκτησης. Το UAV επέδειξε πλήρη ικανότητα το 2009 με επίδειξη όλου του κύκλου τροχοδρόμησης – απογείωσης – πτήσης – προσγείωσης και στάθμευσης και επιλέχτηκε από τις τουρκικές ΕΔ.

Η παραγωγή του βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2012 και αποτελεί «πολλαπλασιαστή ισχύος» προσφέροντας ικανότητα επιτήρησης – αναγνώρισης.

Συνολικά σε υπηρεσία βρίσκονται 64 UAV με τον τον Τουρκικό Στρατό, τη Στρατοχωροφυλακή και την αστυνομία. Αξιοποιούνται  σε αποστολές επιτήρησης και καταστροφής επίγειων στόχων, έχοντας ικανότητα να φέρουν κατευθυνόμενα βλήματα MAM-L, MAM-C ενώ έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί επιχειρησιακά στην Συρία υποστηρίζοντας τις χερσαίες επιχειρήσεις του Τουρκικού Στρατού.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close