Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Ενδείξεις και εικασίες χωρίς καμμία απόδειξη η έρευνα της Bellingcat για τον Έβρο

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Το δημοσίευμα του γερμανικού Der Spiegel της 8ης Μαΐου που υποστηρίζει ότι ο Πακιστανός Muhammad Gulzar τραυματίσθηκε θανάσιμα στις 4 Μαρτίου 2020 στην περιοχή του Pazarkule από βολίδα διαμετρήματος 5,56 mm, στηρίζεται σε έρευνα του Βρετανού αποστράτου αξιωματικού Nick Waters, ο οποίος εργάζεται για την ερευνητική ιστοσελίδα Bellingcat.

Η σχετική βιντεοπαραγωγή της έρευνας υποστηρίζει πως “αποδεικνύει ότι οι Ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας πιθανώς χρησιμοποίησαν στις 4 Μαρτίου 2020 πραγματικά πυρομαχικά εναντίον προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούσαν να περάσουν από τον φράκτη στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας. Αναγνωρίσαμε επτά άτομα που τραυματίσθηκαν σε μία περίοδο 40 περίπου λεπτών, ένας εκ των οποίων απεβίωσε αργότερα. Το όνομά του ήταν Muhammed Gulzar“.

Οι 6 εκ των 7 φερομένων ως τραυματισθέντες από πυρά όπλων στις 4 Μαρτίου 2020.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο πρώτος άνδρας τραυματίσθηκε περί τις 10.27 (όλες ώρες Τουρκίας) και ότι λίγο μετά στις 10.30 περίπου τραυματίσθηκε ένα δεύτερο άτομο, ο Gulzar, από τον οποίο παρουσιάζουν και εικόνες της απομάκρυνσής του. 

Δεν παρουσιάζεται κάποιο βίντεο από την στιγμή του τραυματισμού ή την απομάκρυνσή του, με αποτυπωμένους πυροβολισμούς. 

Το σημείο όπου οι ερευνητές τοποθετούν την θέση του 2ου φερομένου ως τραυματία Gulzar.

Για να καλύψουν αυτήν την αδυναμία, οι ερευνητές προσπαθούν να αποδείξουν εάν γενικώς εβλήθησαν κανονικά φυσίγγια την ημέρα εκείνη και από ποια πλευρά. Για να αποδείξουν το πρώτο, εμφανίζουν ηχητική ανάλυση βίντεο στο οποίο ακούγεται η διαδοχική ρίψη βολών, που σύμφωνα με ειδικό αναλυτή αποκλείει την περίπτωση αβολίδοτων φυσιγγίων. Βάσει της εκτιμήσεως του ειδικού ότι οι πυροβολισμοί ερρίφθησαν από απόσταση 40-60 μέτρων από το σημείο που βρισκόταν η συγκεκριμένη κάμερα με την οποία ελήφθη το βίντεο, οι ερευνητές δείχνουν ότι σε απόσταση 50 μέτρων βρισκόταν μια ομάδα που φαίνεται να είναι Έλληνες στρατιώτες. Ως εκ τούτου, καταλήγουν πως “Είναι πολύ πιθανό ότι έπεσαν πυροβολισμοί από την ελληνική πλευρά“.

Πολύ πιθανό“. Δεν είναι βέβαιοι.

Αλλά και πάλι, πουθενά δεν εμφανίζεται εικόνα Ελλήνων την συγκεκριμένη ημέρα να πυροβολούν ευθεώς εναντίον ουδενός. Πραγματικά πυρά μπορεί όντως να ερρίφθησαν από Έλληνες αλλά στον αέρα ως προειδοποιητικές βολές – μια στάνταρ διαδικασία μη χρήσεως βίας για να σταματήσεις παράνομες εισόδους.

Τα ανωτέρω, ανεξαρτήτως του αν ισχύει ή όχι η εικασία των ερευνητών, δεν αποτελούν αποδείξεις ότι ο Guzlar και οι άλλοι που εμφανίζονται τραυματισμένοι, πυροβολήθηκαν από την ελληνική πλευρά. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχουν μαρτυρίες λαθρομεταναστών περί ελληνικών πυρών. Στο βίντεο που ακούγονται πυροβολισμοί, οι λαθρομετανάστες τρέχουν και όπως περιγράφουν οι ερευνητές, “Οι μετανάστες φαίνεται να πιστεύουν ότι πυροβολήθηκαν από τα ελληνικά σύνορα“.

“Φαίνεται”. 

Εδώ χρειάζεται να προσεχθεί πως το βίντεο στο οποίο ακούγονται πυροβολισμοί, έχει ληφθεί στις 10.57, δηλαδή περί τα 25 λεπτά μετά τον φερόμενο τραυματισμό του Gulzar, όπως σημειώνουν και οι ερευνητές. Σε μία απλή όμως παρακολούθηση της ερευνητικής βιντεοπαραγωγής που έχει ετοιμάσει η Bellingcat, η διευκρίνιση αυτή είναι εύκολο να περάσει απαρατήρητη και να σχηματίσει ο θεατής την εντύπωση ότι το βίντεο είναι από την στιγμή τραυματισμού του Gulzar. Το ίδιο και στον λογαριασμό του Nick Waters στο Twitter, ο οποίος στην σύνοψη που παρουσιάζει, εμφανίζει βίντεο μόνο από το συγκεκριμένο περιστατικό την ώρα 10.57 περίπου.

Το σημείο που τοποθετούν οι ερευνητές την κάμερα που κατέγραψε πυροβολισμούς στις 10.57.

To δεδομένο είναι ότι για να αποδείξει ότι ερρίφθησαν πραγματικά πυρά, ο Nick Waters χρησιμοποιεί βίντεο από τον φερόμενο τραυματισμό ατόμου στις 10.57 σε εντελώς διαφορετικό σημείο. Δεν παρουσιάζει ληφθέντα νωρίτερα βίντεο στα οποία ακούγονται πυροβολισμοί. Όπως όμως η έρευνα αναφέρει, σημειώθηκαν πυροβολισμοί επί 40 περίπου λεπτά, με πρώτο φερόμενο τραυματισθέντα στις 10.27 και τελευταίο, τον 7ο κατά σειρά, στις 10.57. Αυτό όμως, με κανέναν τρόπο δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν από την ίδια πλευρά και συνέχισαν όλο αυτό το διάστημα μόνο από αυτήν. Συνεπώς, ο Gulzar που φέρεται να τραυματίσθηκε στις 10.30 περίπου, δεν είναι απαραίτητο ότι πυροβολήθηκε από την ελληνική πλευρά. Δεν αποδεικνύει με κανέναν τρόπο ο Nick Waters, ότι όλο αυτό το διάστημα τα πυρά προήρχοντο από την ίδια πλευρά. Μόνο ενδείξεις παρουσιάζει. 

Επίσης, οι ερευνητές δέχονται ως δεδομένο ότι μεταξύ των λαθρομεταναστών δεν υπήρχαν Τούρκοι αστυνομικοί, ούτε έχουν λάβει υπ’ όψιν βίντεο στα οποία εμφανίζονται μεταξύ του όχλου άτομα που αναφέρουν ευθέως ότι ήταν φυλακισμένοι αλλά απελευθερώθηκαν από τις τουρκικές Αρχές. Η έρευνα δεν λαμβάνει υπ’ όψιν την περίπτωση μεταξύ των λαθρομεταναστών να υπήρχαν οπλισμένοι κακοποιοί και την πιθανότητα να ενήργησαν καθοδηγούμενοι ή αυτοβούλως, χρησιμοποιώντας όπλα. Ούτε βεβαίως ασχολείται με το αν τα άτομα που φέρονται ότι πυροβολήθηκαν, προέβαιναν την στιγμή εκείνη σε κάποια επικίνδυνη για τους Έλληνες στον φράκτη ενέργεια. Τα φερόμενα θύματα παρουσιάζονται εκ προοιμίου ως αθώοι άγγελοι.

Ο Muhammad Gulzar με διακρινόμενο το σημείο τραυματισμού.

Πέραν των ανωτέρω, μπορούμε να προβούμε σε ορισμένες επιπλέον παρατηρήσεις:

  • Ο πρώτος φερόμενος ως τραυματισθείς, αναφέρεται ότι εκκενώνεται στις 10.27 κι ότι έφερε τραύματα (inhjuries) στο πρόσωπο. Ο πληθυντικός, δηλαδή τραύματα και όχι τραύμα, δεν μπορεί να αφορά πυροβόλο όπλο ραβδωτής κάννης όπως τα στρατιωτικά που βάλουν φυσίγγια μίας βολίδος αλλά περισσότερο παραπέμπει σε λειόκαννο τυφέκιο που βάλει φυσίγγια με θραύσματα. Ωστόσο, το σημείο που έχει καταγραφεί η παρουσία του ανδρός, όπως το αποτυπώνουν με γράφημα οι ερευνητές, απέχει περί τα 500 μέτρα από τον φράκτη. Τα λειόκαννα όπλα δεν έχουν βεληνεκές παρά λίγων δεκάδων μέτρων. Στις εικόνες του ανδρός, το πρόσωπο είναι καλυμμένο από το χέρι του και δεν μπορεί να εκτιμηθεί τι “τραύματα” φέρει. Εάν επρόκειτο όμως για τραυματισμό από βολίδα 5,56 mm στο πρόσωπο, θα ήταν σοβαρός και όχι ελαφρύς, όπως φαίνεται να είναι ο μεταφερόμενος άνδρας, ο οποίος στις εικόνες τελεί σε ήρεμη κατάσταση και χωρίς αίματα.
  • Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αρκετά από τα φερόμενα ως θύματα, ευρίσκοντο την ώρα του τραυματισμού κοντά σε σημεία που στον φράκτη είχαν δημιουργηθεί ζημιές και ανοίγματα. Εννοούν δηλαδή, ότι μέσω των ανοιγμάτων πυροβολήθηκαν, διότι προφανώς δεν αναμένει κανείς να πυροβολεί μέσω του φράκτη, ελπίζοντας να πετύχει κάποιον. Ωστόσο, τα σημεία στα οποία έχουν αποτυπώσει τις θέσεις αρκετών εκ των φερομένων ως θυμάτων, απέχουν μεγάλη απόσταση και βρίσκονται πλαγίως από τα ανοίγματα στον φράκτη. Ουσιαστικώς, οι θέσεις που αποτυπώνονται οι 5 εκ των 7 φερομένων ως τραυματισθέντες, βρίσκονται εκατοντάδες μέτρα και σε πλάγιο σημείο από τα τρία ανοίγματα στον φράκτη, που αποτυπώνουν οι ερευνητές. Ενδεικτικώς, το σημείο στο οποίο τοποθετείται ο Gulzar, απείχε περί τα 250-300 μέτρα και βρισκόταν δεξιά από άνοιγμα στον φράκτη. Μόνο ο 7ος κατά σειρά φερόμενος ως τραυματισθείς, αποτυπώνεται σε θέση πλησίον και σε ευθεία με άνοιγμα στον φράκτη. Βεβαίως δεν ενδιέφερε τους ερευνητές να αναδείξουν ποιος εφοδίασε με κοπτικά εργαλεία τους λαθρομετανάστες για να προκαλέσουν τα ανοίγματα στον φράκτη ή αν κάποιος εξ αυτών οπλοφορούσε.

Τα επισημασμένα από τους ερευνητές με πράσινο – άσπρο κύκλο σημεία με ανοίγματα στον φράκτη και οι θέσεις στις οποίες έχουν αποτυπώσει τους φερόμενους ως τραυματισθέντες.
  • Στις εικόνες των φερομένων ως θύματα, σε αρκετούς τα τραύματα, όπως και στον Gulzar, φαίνεται να είναι στην πίσω πλευρά του σώματος, δηλαδή ότι έχουν πυροβοληθεί από πίσω.
  • Μεταξύ των πλάνων βίντεο που παρουσιάζουν οι ερευνητές, διακρίνονται δύο κουκουλοφόροι με προσεγμένα μαύρα ρούχα και σκούφους που θέλουν να αποκρύψουν τα πρόσωπά τους και φαίνεται να φέρουν υλικά εξαρτύσεως. Δεν έχουν καμμία σχέση με την γενική εμφάνιση των λαθρομεταναστών. Είναι εμφανές ότι πρόκειται για Τούρκους αστυνομικούς που βρίσκονται σε απόσταση από τον φράκτη. Απασχόλησε τους ερευνητές η περίπτωση της παρουσίας μεταξύ των λαθρομεταναστών, Τούρκων αστυνομικών ενδεδυμένων με πολιτικά και τον ρόλο που είχαν; Γιατί αποσαφηνίζουν ότι στα πλάνα που εξετάσανε, πουθενά δεν διακρίνονται Τούρκοι αστυνομικοί ή στρατιώτες;
  • Ο τυπικός ατομικός οπλισμός των μονάδων της 1ης Τουρκικής Στρατιάς στην Θράκη, είναι το τυφέκιο ΗΚ33Ε διαμετρήματος 5,56 mm. Το ίδιο τυφέκιο φέρουν και οι μονάδες Χωροφυλακής ενώ αραβίδες 5,56 mm χρησιμοποιεί και η Τουρκική Αστυνομία.
Μαυροφορεμένοι με υλικά εξαρτύσεως άνδρες που εμφανίζονται σε πλάνα της έρευνας, όντας προφανέστατα Τούρκοι αστυνομικοί, παρακολουθούν τον φράκτη.

Συμπερασματικώς:

α) Η έρευνα λαμβάνει ως δεδομένη την τουρκική ιατρική γνωμάτευση ότι ο θάνατος του Guzlar προήλθε από βολίδα 5,56 mm και περισσότερο καταπιάνεται με την προσπάθεια αποδείξεως ότι ερρίφθησαν γενικώς πραγματικά πυρά από ελληνικής πλευράς. Προς τούτο, δεν προσφέρει αποδείξεις αλλά μόνο ενδείξεις και εικασίες για την συγκεκριμένη ώρα που φέρεται ότι τραυματίσθηκε ο Gulzar.  

β) Η έρευνα δεν υποστηρίζει πουθενά ευθέως ότι ο Gulzar πυροβολήθηκε από Έλληνες. Οδηγεί εμμέσως σε αυτή την υπόθεση, που θέλει να εμφανίζει ως αποδεδειγμένη πραγματικότητα.

γ) Κανείς δεν υποχρεούται να λάβει υπ’ όψιν μία ιδιωτική έρευνα που παρουσιάζει κενά αλλά οι ερευνητές ζητούν από τις ελληνικές Αρχές να διεξάγουν επίσημη έρευνα και πιέζουν μέσω ευρύτερης δημοσιότητος από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Περαίνοντας, μπορούμε να σχολιάσουμε ότι ο Gulzar είχε έγγραφα από προηγουμένη παραμονή του στην Ελλάδα και όπως αναφέρουν οι ερευνητές, επέστρεφε από το Πακιστάν όπου είχε μεταβεί για να νυμφευθεί. Ποιος ευθύνεται για την ανάμειξή του, μετά της συζύγου μάλιστα, σε οργανωμένες κινήσεις λαθρομεταναστών, τους οποίους οι ίδιες οι τουρκικές Αρχές προώθησαν αποδεδειγμένως στα σύνορα με την Ελλάδα ώστε να εισέλθουν κατά παράνομο τρόπο, παραπλανώντας τους μάλιστα ότι μπορούν να περάσουν χωρίς κανέναν έλεγχο; Ποιος είναι ο υπεύθυνος για την πορεία του Gulzar προς τον θάνατο; Ενώ για την προέλευση της μοιραίας βολίδος οι ερευνητές καταλήγουν σε εικασίες έπειτα από έρευνα 2 μηνών, έχουν κάποια απάντηση για το ποιος οδήγησε τον Gulzar στο σημείο του θανάτου επί τουρκικού εδάφους;  

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close