Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Ξηρά Στοιχεία – Συσσωρευτές τύπου ζελέ από την SUNLIGHT προμηθεύεται ο Ελληνικός Στρατός

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Μια είδηση τον περασμένο μήνα που σχετίζεται με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, όπως φυσικά και με την επιχειρησιακή ετοιμότητα κρίσιμων μονάδων του Ελληνικού Στρατού, πέρασε στα “ψιλά”. Συγκεκριμένα, στις 15 Οκτωβρίου η ΓΔΑΕΕ υπέγραψε με την εταιρεία ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT ΑΕΒΕ, την Συμφωνία Πλαίσιο Υπ’ αριθμ. 012Α/20 με αντικείμενο «Υποστήριξη Στρατού Ξηράς Σε Ξηρά Στοιχεία –Συσσωρευτές 12V X100 AH ΤΥΠΟΥ ΖΕΛΕ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύμβαση είναι ύψους 5.033.973 €.

Οι συσσωρευτές τύπου ζελέ, αντιπροσωπεύουν την μαζική στροφή της τεχνολογίας συσσωρευτών τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Με της συγκεκριμένης τεχνολογίας συσσωρευτές εφοδιάζεται το σύνολο των αρμάτων μάχης, τα αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH 2000, οι κλωβοί επικοινωνιών του συστήματος ΕΡΜΗΣ κ.ά. συστήματα που βρίσκονται σε χρήση από τον Ελληνικό Στρατό.

Οι συσσωρευτές τύπου ζελέ περιέχουν έναν παχύρευστο ηλεκτρολύτη τύπου ζελέ από πυρίτιο, μέσα στον οποίο πραγματοποιείται η ηλεκτρόλυση και αποθήκευση ενέργειας του συσσωρευτού. Το συγκεκριμένο ζελέ πυριτίου επιτρέπει την ροή ηλεκτρονίων μεταξύ των πλακών, αλλά σε περίπτωση διαρρήξεως του συσσωρευτού, δεν διαρρέει υλικό, συνεπώς υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Πλεονεκτήματα που προσφέρουν αυτοί οι συσσωρευτές, είναι ότι έχουν χαρακτηριστικά και προδιαγραφές για πολλαπλές εκφορτίσεις, παρέχουν δυνατότητα τοποθετήσεως σε οποιαδήποτε θέση, έχουν χαμηλή αυτοκατανάλωση/αυτοεκφόρτιση, είναι ασφαλείς για χρήση σε χώρους με ελάχιστο εξαερισμό, μπορούν να μεταφερθούν με αεροπλάνο ή οδικώς με ασφάλεια χωρίς ειδικούς χειρισμούς.

Μέχρι σήμερα, συσσωρευτές τεχνολογίας ζελέ προμηθευόταν ο Ελληνικός Στρατός μέσω αναθέσεως της σχετικής διαδικασίας στην Υπηρεσία Υποστηρίξεως και Προμηθειών του ΝΑΤΟ (NSPA). Με την συγκεκριμένη ανάθεση λοιπόν στην εταιρεία SUNLIGHT, με το εργοστάσιο στο Νέο Όλβιο της Ξάνθης, ελληνοποιείται πλέον η συγκεκριμένη προμήθεια.

Η SUNLIGHT, μέλος του Ομίλου Olympia, απασχολεί συνολικό ανθρώπινο δυναμικό που ξεπερνά τους 1.000 εργαζομένους. Τον Δεκέμβριο του 2019 η εταιρεία προχώρησε στην σύσταση θυγατρικής εταιρείας στην Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, την SUNLIGHT BATTERIES USA, με στόχο την επιτάχυνση της εξάπλωσής της στην δεύτερη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως ενώ διατηρεί μονάδα συναρμολόγησης μπαταριών στην Βερόνα της Ιταλίας.

Για Κέντρο Αριστείας Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ προτείνει η Ελλάδα το ΚΕΑΠ

Tags

Related Articles

Back to top button
Close