Συνεργείο Εκτοξευτών MICA/ Exocet απέκτησε η ΕΑΒ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Ένα νέο εξειδικευμένο Συνεργείο έχει αποκτήσει το τελευταίο διάστημα η ΕΑΒ, εμπλουτίζοντας τις εργοστασιακές υποδομές της και επεκτείνοντας με αυτό τον τρόπο το φάσμα των υπηρεσιών που προσφέρει στην συντήρηση αεροπορικού υλικού.
Πρόκειται για το Συνεργείο Φορέων/ Εκτοξευτών κατευθυνομένων βλημάτων αέρος – αέρος MICA και αέρος – επιφανείας Exocet, δύο όπλα της MBDA που εξοπλίζουν μαχητικά αεροπλάνα. Οι φορείς/ εκτοξευτές, όπως όλα τα συστήματα και συσκευές του αεροπλάνου, υπόκεινται σε καταπονήσεις και φθορά κατά την μεταφορά τους από αυτό και απαιτούν περιοδική συντήρηση.
Στην περίπτωση των φορέων/ εκτοξευτών του Rafale που ενσωματώνουν κάποιες ψηφιακές λειτουργίες, υφίσταται ικανότητα αυτοδιαγνωστικών ελέγχων σε σημαντικό βαθμό. Πρόκειται για τους λεγόμενους Αυτόματους Ελέγχους (Built In Test) που εκτελούνται κάθε φορά που εκκινεί το αεροπλάνο και κατά την πτήση, από το κεντρικό σύστημα, για ηλεκτρονικό έλεγχο της αρτηρίας δεδομένων MIL-STD-1760 bus προς το βλήμα. Εφόσον εντοπιστεί οποιοδήποτε σφάλμα στην συνδεσμολογία, στην τροφοδοσία ή στους μηχανισμούς απασφαλίσεως, το σύστημα καταγράφει τη βλάβη, την οποία μπορούν να αναλάβουν οι τεχνικοί εδάφους.
Ο φορέας/ εκτοξευτής όμως, χρειάζεται και να μεταφερθεί για εργοστασιακή περιοδική συντήρηση βάσει ωρών πτήσεως που συμπληρώνονται από το αεροπλάνο και πάντοτε στην περίπτωση της εκτελέσεως βολής βλήματος. Η περιοδική συντήρηση περιλαμβάνει προγραμματισμένους ελέγχους και εκτελείται συνήθως κάθε 400-800 ώρες πτήσεως ή κάθε 6-12 μήνες, πάντα σε ευθυγράμμιση με τους γενικούς κύκλους συντηρήσεως του μαχητικού.
Ο έλεγχος Δοκιμής Πυλώνα Βλήματος (MPT) εκτελείται με σύνδεση της συσκευής MPTE στον φορέα/ εκτοξευτή και προσομοιώνει στην ουσία την συμπεριφορά ενός πραγματικού βλήματος. Επιβεβαιώνει ότι η ψηφιακή αρτηρία δεδομένων στέλνει και λαμβάνει σωστά δεδομένα στοχοποιήσεως από τον υπολογιστή αποστολής του μαχητικού ενώ επαληθεύει ότι ο φορέας/ πυλώνας παρέχει την απαιτούμενη ηλεκτρική τάση και τα σήματα χρονισμού που χρειάζεται το βλήμα για να ενεργοποιηθεί και να αποδεσμευτεί με ασφάλεια. Πρόκειται περίπου για μια εικονική δοκιμή βολής στο έδαφος, που πιστοποιεί ότι ο φορέας/ εκτοξευτής είναι απολύτως έτοιμος να δεχθεί το πραγματικό βλήμα και να εκτελέσει την βολή χωρίς ψηφιακά ή ηλεκτρικά σφάλματα.
Άλλες διαδικασίες που εκτελούνται, αφορούν ελέγχους αζώτου, ελέγχους ως προς το πνευματικό κομμάτι λειτουργίας του φορέα/ εκτοξευτή, δηλαδή τον μηχανισμό πιέσεως για την αποδέσμευση του βλήματος ενώ οι σημαντικότεροι, θεωρούνται αυτοί που αφορούν γενικό ηλεκτρολογικό έλεγχο. Αυτοί εστιάζουν στις καλωδιώσεις, ώστε να διαπιστωθεί εάν κάποια έχει φθαρεί, αν κάποιο κομμάτι έχει αλλοιωθεί – ξεραθεί και αν υπάρχουν οι σωστές αντιστάσεις, προκειμένου να γίνει αντικατάσταση.
Συνολικός σκοπός είναι ο δομικός, μηχανικός και ηλεκτρονικός έλεγχος και η επισκευή των φορέων/ εκτοξευτών των συγκεκριμένων πυραύλων, που φέρουν τα 24 Rafale F3R της 332 Μοίρας και τα 24 Mirage 2000-5Mk2 της 331 Μοίρας.
Ο χώρος του Συνεργείου διαμορφώθηκε στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ εξαρχής, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της MBDA, η οποία παρείχε εξάλλου όλες τις συσκευές ελέγχων και τις κλίνες δοκιμών (test bench) όπως και την εκπαίδευση του προσωπικού της ΕΑΒ. Όταν επισκεφθήκαμε το Συνεργείο τον περασμένο Ιούλιο, είχε ήδη παραδώσει μια πρώτη παρτίδα φορέων/ εκτοξευτών της Πολεμικής Αεροπορίας που είχε περάσει όλες τις σχετικές διαδικασίες. Έκτοτε, έχει δρομολογηθεί πρόγραμμα συντηρήσεως, εξασφαλίζοντας σημαντικές οικονομίες για την Πολεμική Αεροπορία, οι οποίες σε βάθος χρόνου θα συσσωρευθούν.
Από την πλευρά της, η ΕΑΒ έχει εξασφαλίσει μία νέα υποδομή που προσφέρει υπηρεσίες και έχει ανοίξει μία νέα ροή εσόδων, που προστίθεται στις άλλες που υπήρχαν μέχρι σήμερα. Όπως είναι ευνόητο, στο μέλλον μπορεί να υποστηριχθεί έργο και για ξένους πελάτες, κυρίως αεροπορίες στην περιοχή, όπως η Κροατία που επιχειρεί με Rafale, και είναι δυνατό να αναθέσει το σχετικό έργο στην ΕΑΒ. Σε τέτοιες περιπτώσεις φυσικά, θα απαιτείται συνεννόηση και έγκριση από πλευράς ΓΕΑ, ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα προτεραιοτήτων εν σχέσει με το πρόγραμμα συντηρήσεως της Πολεμικής Αεροπορίας.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον, είναι ότι η συγκεκριμένη συνεργασία της ΕΑΒ με την γαλλική MBDA, δεν προέκυψε στο πλαίσιο του προγράμματος προμήθειας των μαχητικών Rafale F3R για την Πολεμική Αεροπορία. Οι σχετικές επαφές από πλευράς ΕΑΒ έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος προμήθειας των φρεγατών FDI HN για το Πολεμικό Ναυτικό, στο οποίο οι γαλλικές εταιρείες ανέλαβαν να εφαρμόσουν προγράμματα βιομηχανικής συνεργασίας με ελληνικές εταιρείες. Η συνεννόηση με την MBDA αποδείχθηκε ευέλικτη και παραγωγική, εξασφαλίζοντας για την ΕΑΒ ένα όχι αμελητέο νέο απόκτημα, το εν λόγω Συνεργείο, που εξυπηρετεί τόσο τους εμπορικούς στόχους της, όσο και τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας.








