Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ξεσκεπάστηκε “Black Op” στην Αϊτή με πρωταγωνιστές δύο πρώην μέλη των SEALS

Μια περίεργη υπόθεση στην οποία πρωταγωνιστούν δύο πρώην μέλη των SEAL και άλλοι 6 άνδρες εκτυλίχθηκε στο Πορτ-ο-Πρενς, πρωτεύουσα της Αϊτής. Οι ύποπτοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια νυχτερινού αστυνομικού ελέγχου, έχοντας στην κατοχή τους βαρύ οπλισμό, χάρτες και δορυφορικά τηλεφωνά, με αποτέλεσμα να εγείρονται ερωτηματικά τόσο για το σκοπό που είχαν όσο και για το ποιος ήταν ο εργοδότης που τους έστειλε εκεί.

Το περιστατικό που ομολογουμένως θυμίζει σενάριο ταινίας, έλαβε χώρα πριν από λίγες μέρες και αποτέλεσε την αιτία να ξεσκεπαστεί -μάλλον τυχαία- μια μυστική επιχείρηση με άγνωστα κίνητρα.

Επιπλέον η “σιωπή” του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενισχύει τις υποψίες ότι πίσω από τη δράση αυτών των ανδρών, βρίσκεται κάποια σύναψη μυστικής συμφωνίας με κρατική υπηρεσία των ΗΠΑ που στρατολόγησε χρηματοδότησε και εξόπλισε την ομάδα αυτή, προκειμένου να φέρει εις πέρας συγκεκριμένο σκοπό.

Πρώην SEAL και Πεζοναύτες με “πλούσιο” βιογραφικό

Ο ένας εκ των δύο πρώην βατραχανθρώπους, είχε υπηρετήσει προηγουμένως στους Πεζοναύτες και είχε δει δράση στην Σομαλία, προτού ενταχθεί στους SEAL το 1998. Πρόκειται για τον Chris Osman, ο οποίος συμμετείχε σε πολλές μυστικές επιχειρήσεις στον Αραβικό Κόλπο και το Αφγανιστάν μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Ο δεύτερος συλληφθείς είναι ο Chris McKinley, επίσης πρώην μέλος των SEAL, ο οποίος αφότου αποχώρησε από τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2006, φαίνεται να είναι ιδιοκτήτης μιας εταιρείας με την επωνυμία Invctvs Group, η οποία αποτελείται από βετεράνους μονάδων SOF των ΗΠΑ, και ασχολείται με «εταιρικές δραστηριότητες».

Ο McKinley είχε εργαστεί και στην γνωστή μισθοφορική εταιρεία Blackwater USA σε υποστήριξη επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και την Νότιο Αφρική! Το όνομά του είχε έλθει στην επιφάνεια το 2015, όταν εμφανίστηκε σε νοσοκομείο ισχυριζόμενος ότι πυροβολήθηκε μπροστά από ένα κατάστημα τροφίμων στις ΗΠΑ – με την ιστορία του να γίνεται viral στα social media.

Οι υπόλοιποι ύποπτοι περιλαμβάνουν έναν πρώην πιλότο των Πεζοναυτών ονόματι Kent Kroeker, με 20ετή υπηρεσία στο Σώμα, ως κυβερνήτης ελικοπτέρου, Forward Air Controller, Αξιωματικός Επιχειρήσεων και μέλος αντιτρομοκρατικής μοναδας, που αποστρατεύτηκε με το βαθμό του ταγματάρχη, προτού μεταπηδήσει στον ιδιωτικό τομέα αλλά και τον Talon Burton. Ο Burton είναι πρώην μέλος της Στρατονομίας και φρουρός ασφαλείας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ στο προφίλ του στο Linkedin, εμφανίζεται ως διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας Hawkstorm Global, LLC, η οποία παρέχει «υπηρεσίες Άμεσης Αντίδρασης και προστασίας σε συνδυασμό με συμβουλευτικές υπηρεσίες και διάσωση ομήρων»!

Επιπλέον, στους συλληφθέντες περιλαμβάνεται ο Dustin Porte, πρόεδρος της εταιρείας Patriot Group Services Inc, με έδρα τη Λουιζιάνα των ΗΠΑ, με πολεμική εμπειρία από την Επιχείρηση Desert Storm και μετέπειτα αστυνομικός μέχρι που εντάχτηκε και αυτός στην ομάδα ασφαλείας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα πάντα με το προφίλ του στο LinkedIn. Στο ενδιάμεσο, την περίοδο 2004 έως 2008, δηλώνει και αυτός συμβασιούχος με την εταιρεία Blackwater USΑ.

Οι υπόλοιποι τρεις της ομάδας που συνελήφθησαν είναι οι Vlade Jankovic και Danilo Bajagic, σερβικής υπηκοότητας, και ο Michael Estera, ο οποίος είναι ντόπιος με υπηκoότητα Αϊτής.

Οι “υψηλές διασυνδέσεις”

Όλοι τους κατηγορούνται για παράνομη κατοχή όπλων καθώς βρέθηκαν με τυφέκια Μ4/Μ16, πιστόλια των 9 mm, μαχαίρια, δορυφορικά τηλέφωνα και τακτικό εξοπλισμό που προκάλεσε την έκπληξη των τοπικών Αρχών, όταν σταμάτησε τα δύο οχήματα στα οποία επέβαιναν και μετά από έλεγχο τους συνέλαβε.

Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι ότι ο ένας εκ των δύο SEAL, o Chris Osman, ισχυρίστηκε ότι «παρέχει υπηρεσίες ασφαλείας για άτομα που συνδέονται απευθείας με τον Πρόεδρο της Αϊτής». Μάλιστα, όταν τον συνέλαβαν είπε στους αστυνομικούς ότι, «ο εργοδότης τους θα καλέσει τηλεφωνικά το Διοικητή τους», υπονοώντας ότι κάποιος που βρίσκεται υψηλά στην ιεραρχία της κυβέρνησης, θα μεσολαβούσε άμεσα ώστε να αφεθούν ελεύθεροι.

Τελικά, 7 από τους 8 όντως αφέθηκαν ελεύθεροι λίγο αργότερα και επιβιβάστηκαν σε αεροπλάνο με προορισμό τις ΗΠΑ. Το τι ακριβώς έκαναν εκεί παραμένει αβέβαιο ενώ δεν είναι ξεκάθαρο για ποια εταιρεία ή υπηρεσία εργάζονταν. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν ρωτήθηκε σχετικά, δήλωσε ότι είναι ενήμερος για τη σύλληψη μιας ομάδας που περιλαμβάνει Αμερικανούς υπηκόους από την αστυνομία της Αϊτής αλλά αρνήθηκε να απαντήσει σχετικά με το αν αυτοί εργάζονται για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η “ένοχη” σιωπή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σε κάθε περίπτωση, τόσο το βιογραφικό των συλληφθέντων όσο και η κινηματογραφική τους απελευθέρωση σε ελάχιστο χρόνο και η μεταφορά τους στις ΗΠΑ, υποδηλώνει χωρίς πολλά περιθώρια παρερμηνείας, ότι πρόκειται για δράση μισθοφορικής ομάδας κατά πάσα πιθανότητα κατευθυνόμενη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Το γεγονός ότι δεν προέβαλαν αντίσταση στις Αρχές (παρόλο που ήταν βαριά οπλισμένοι και εκπαιδευμένοι), υποδηλώνει ότι τελούσαν υπό καθεστώς κεκαλυμμένης επιχείρησης και όχι στο πλαίσιο κάποιας εγκληματικής δραστηριότητας. Η άποψη αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι οποιαδήποτε ανταλλαγή πυρών με τις Αρχές, είναι λογικό ότι θα δημιουργούσε περαιτέρω ανεπιθύμητες επιπλοκές με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Γι’ αυτό η ομάδα επέλεξε να παραδοθεί χωρίς να αντισταθεί με τη βεβαιότητα ότι θα απελευθερωθεί στην συνέχεια άμεσα. Κάτι άλλωστε το οποίο συνέβη.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close