Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Βλήματα VT-1 διαθέτει η Ελλάδα για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Χωρίς να μειώσει στο ελάχιστο την “παρατακτή” δύναμη μονάδων πυρός της αντιαεροπορικής άμυνας της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, η Ελλάδα θα ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στην Γαλλία. Το Παρίσι απηύθυνε στις 22 Απριλίου επίσημο αίτημα προς την Αθήνα, ζητώντας να εξετάσει την δυνατότητα συνδρομής για την ενίσχυση του σχεδίου αντιμετωπίσεως εναερίων ασύμμετρων απειλών, όπως έγραψε ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ.

Αφού το γαλλικό αίτημα εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) από το ΥΠΕΘΑ παρουσιάστηκε στους Γάλλους κατάλογος με επιλογές που μπορούσαν να προσφερθούν με βάση το υπάρχον οπλοστάσιο των Ενόπλων Δυνάμεων. Το σημείο ενδιαφέροντος ήταν τα γαλλικής προελεύσεως αντιαεροπορικά συστήματα βραχέως βεληνεκούς (SHORADS) τύπου Crotale NG/GR που διαθέτουν οι Κλάδοι της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού. Η Ελλάδα δήλωσε πρόθυμη να παραχωρήσει και μονάδες πυρός, του συγκεκριμένου συστήματος. Τελικώς οι Γάλλοι δέχθηκαν μόνο την διάθεση από την Ελλάδα αριθμού πυραύλων VT-1 που βάλει το σύστημα, με σκοπό την προσωρινή αύξηση του αποθέματός τους, για παν ενδεχόμενο.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν μεταξύ 26 Ιουλίου – 11 Αυγούστου και επομένως η ελληνική συνδρομή θα αφορά την μεταφορά των πυραύλων στην Γαλλία για ένα διάστημα μερικών μόνο εβδομάδων.

Γαλλικό αίτημα στην Αθήνα για Crotale NG προς ενίσχυση ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων

 

Related Articles

Back to top button