Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Γαλλικό αίτημα στην Αθήνα για Crotale NG προς ενίσχυση ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Κατ’ αρχήν θετικά υποδέχθηκε η Αθήνα, αίτημα της Γαλλίας για συνδρομή στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων που θα φιλοξενήσει το ερχόμενο καλοκαίρι. Το αίτημα που απηύθυνε το Παρίσι στις 22 Απριλίου, θέτει το ζήτημα ενισχύσεως των μέτρων αντιμετωπίσεως ασύμμετρων απειλών από αέρος, ζητώντας από την Αθήνα να εξετάσει κατά πόσο μπορεί να αναπτύξει επί γαλλικού εδάφους πυραυλικά αντιαεροπορικά συστήματα Crotale NG, ενισχύοντας τα υπάρχοντα σε γαλλική υπηρεσία.

Στο αίτημα, δεν γίνεται αναφορά σε αριθμό συστημάτων, καθώς αυτό αφήνεται στην διακριτική ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης να το προσδιορίσει, εφόσον αποφασίσει να ανταποκριθεί θετικά. Από το 2003, σε υπηρεσία με την Πολεμική Αεροπορία βρίσκονται 9 συστήματα Crotale NG/GR για την άμυνα αεροπορικών βάσεων ενώ 2 ακόμη συστήματα προορίζονται για την κάλυψη των δύο ναυστάθμων του Πολεμικού Ναυτικού. Το σύστημα χαρακτηρίζεται μικρού βεληνεκούς (SHORADS) καθώς το κατευθυνόμενο βλήμα VT-1 έχει επίδοση 11 χλμ. με σημαντικό πλεονέκτημά του την ανάπτυξη υψηλής ταχύτητος 3,5 Mach.

Εν τούτοις, μετά την προμήθεια των συστημάτων, δεν υποστηρίχθηκαν ομαλά από πλευράς συντηρήσεως καθώς δεν υπεγράφη κάποια σύμβαση Εν Συνεχεία Υποστηρίξεως (FOS) και ο δείκτης επιχειρησιακής διαθεσιμότητας παραμένει ερωτηματικό. Δεν έχουν συμπληρωθεί ακόμη 12 μήνες, από την ανάθεση 4ετούς διαρκείας συμβάσεως FOS στις 15 Μαΐου 2023 ύψους 18.496.470 € συμπεριλαμβανομένων κρατήσεων 6,144% και ΦΠΑ 24%.

Σε πρώτη φάση, η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει κάτι παραπάνω από θετικά το γαλλικό αίτημα. Οι Αγώνες πρόκειται να διεξαχθούν μεταξύ 26 Ιουλίου – 11 Αυγούστου 2024, δηλαδή ουσιαστικά τα όποια συστήματα διαθέσει η χώρα, θα απουσιάσουν για μερικές εβδομάδες. Καθώς μεσολαβούν 3 μήνες μέχρι την έναρξη των Αγώνων, εφόσον υπάρχει θετική ανταπόκριση από την κυβέρνηση, θα ακολουθήσουν διμερείς συζητήσεις για καθορισμό όλων των λεπτομερειών, μεταξύ των οποίων η ανάληψη του κόστους σίτισης, διαμονής και αποζημειώσεως του προσωπικού που θα συνοδεύει τα συστήματα.

Εκτιμάται ότι η διάθεση συστημάτων θα προέλθει από την Πολεμική Αεροπορία, που σε περίπτωση αναπτύξεως στην Γαλλία, θα συνεργαστούν με συναδέλφους της Γαλλικής Αεροπορίας, ενισχύοντας την αντιαεροπορική ομπρέλα επάνω από Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και πόλεις. Η Γαλλία διέθετε σε υπηρεσία 12 συστήματα Crotale NG αλλά τον περασμένο χειμώνα παραχώρησε 2 εξ αυτών στην Ουκρανία και εν όψει των μέτρων ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, στα οποία θα συνεισφέρουν και οι ένοπλες δυνάμεις, αναζητείται η μέγιστη δυνατή ετοιμότητα.

Προφανώς ανάλογο αίτημα για Crotale NG, έχει απευθύνει η Γαλλία και στην Φινλανδία, η οποία διαθέτει 21 συστήματα. Ελλάδα και Γαλλία έχουν υπογράψει στις 28 Σεπτεμβρίου 2021 συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν γίνεται επίκληση αυτής από το Παρίσι. Σύμφωνα με πληροφορίες εξάλλου, το γαλλικό αίτημα προς την ελληνική κυβέρνηση, πιθανώς αφορά και μικρό αριθμό εξειδικευμένου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Εξοπλιστικό 2024-2035 ύψους 19,5 δισ. € περίπου

Tags

Related Articles

Back to top button
Close