Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Αποφάσεις ΚΥΣΕΑ: ΕΑΣ, Ναυπηγεία Σαλαμίνας για τις MEKO και προμήθεια RAM που προορίζοντο για την Τουρκία

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη για την χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, δεν απέδιδε με πληρότητα όλη την θεματολογία που απασχόλησε. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο: «Συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τη βελτίωση της εικόνας των μεταναστευτικών ροών και το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, καθώς και παρουσίαση των προληπτικών μέτρων και πρωτοβουλιών ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου».

Όπως έγραψε ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ προχθές, δύο από τα θέματα που θα απασχολούσαν, ήταν η συμφωνία μεταξύ ΕΑΣ και της τσέχικης Czechoslovak Group (CSG) για την δημιουργία κοινοπραξίας και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO 200 του Πολεμικού Ναυτικού. Επιβεβαιώθηκε η βεβαιότητα περί εγκρίσεως της συμφωνίας περί ΕΑΣ, ενώ ως προς το πρόγραμμα φρεγατών, εξετάσθηκε η διάσταση του ναυπηγείου με το οποίο θα συνεργαστεί η κοινοπραξία των TKMS και Thales.

Η κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε καν με την περίπτωση των ναυπηγείων Ελευσίνας του Ομίλου ONEX ενώ αποκλείστηκαν και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά της NAFS. Η κυβέρνηση πρόκρινε την εκτέλεση των εργασιών στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας με διευθύνοντα σύμβουλο τον Γεώργιο Κόρο. Τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας εμπλέκονται ήδη στην κατασκευή προεξοπλισμένων μπλοκ φρεγατών FDI, βάσει συμφωνίας με την γαλλική Naval Group. Κατασκευάζονται συγκεκριμένα πέντε διαφορετικά μπλοκ της φρεγάτας και βάσει συμβάσεως η ελληνική εταιρεία έχει αναλάβει να παραδώσει στην Naval Group μπλοκ για συνολικώς έξι φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού και του Γαλλικού Ναυτικού. 

Το ΚΥΣΕΑ επίσης ενέκρινε την προμήθεια 52 κατευθυνομένων βλημάτων RIM-116 για τα αντιπυραυλικά συστήματα RAM των ΤΠΚ κλάσεως ΡΟΥΣΣΕΝ. Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ έχει γράψει ότι το πρόγραμμα κόστους 74 εκατ. € είχε εγκριθεί από την Βουλή προ εξαμήνου, στις 23 Οκτωβρίου 2023.

Τα συγκεκριμένα βλήματα είναι κατασκευής της RAM-Systems GmbH, κοινοπραξία των γερμανικών MBDA Deutschland (50%), Diehl Stiftung (25%) και Diehl BGT Defence (25%), με αρμοδιότητα την διαχείριση και εμπορική προώθηση του οπλικού συστήματος στην Ευρώπη. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι ότι τα συγκεκριμένα βλήματα προορίζοντο για την Τουρκία αλλά η σύμβαση πάγωσε προ ετών από την γερμανική κυβέρνηση για πολιτικούς λόγους. Η γερμανική πλευρά ενημέρωσε την ελληνική για την διαθεσιμότητα των βλημάτων κι εξασφαλίστηκε για ένα διάστημα η δέσμευσή τους.

Το τουρκικό ναυτικό προμηθεύτηκε το αντιπυραυλικό σύστημα RAM για να το εγκαταστήσει στις 4 κορβέτες κλάσεως ADA. Στις 31 Δεκεμβρίου 2007 η τουρκική Aselsan και η RAM Systems GmbH υπέγραψαν σύμβαση ύψους 10 εκατ. € για την προμήθεια ενός εκτοξευτή Mk49 Mod 3 και ηλεκτρονικών υποσυστημάτων, προς ολοκλήρωση στην πρώτη κορβέτα της κλάσεως. Στις 19 Δεκεμβρίου 2008 ανατέθηκε σύμβαση ύψους 18,4 εκατ. € στην γερμανική εταιρεία για 25 βλήματα RIM-116B-1 Block IA/HAS (ένα βλήμα τηλεμετρίας) ως φόρτος της πρώτης κορβέτας HEYBELİADA (F 511) και στις 20 Ιουλίου 2011 ακολούθησε σύμβαση 17,6 εκατ. € για άλλα 25 RIM-116B-1 Block IA/HAS με έναν ακόμη Mk49 Mod 3 Launcher που εξόπλισαν την δεύτερη κορβέτα BÜYÜKADA (F 512).

Έτοιμα τα τμήματα της FDI HN ΦΟΡΜΙΩΝ από τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας

Οι επόμενες δύο BURGAZADA (F 513) και KINALIADA (F 514) επρόκειτο να εξοπλιστούν με βλήματα RIM-116C Block II αλλά αυτό εμποδίστηκε λόγω της απαγορεύσεως εξαγωγών όπλων που επιβλήθηκε από το Βερολίνο προς την Άγκυρα το 2017. Για τον λόγο αυτό η Τουρκία στράφηκε στην οδό της Στρατιωτικής Πωλήσεως Αλλοδαπής (FMS) από την αμερικανική Raytheon Missile Systems, η οποία συνανέπτυξε με τις γερμανικές εταιρείες το βλήμα. Η Raytheon ανέλαβε σύμβαση FMS τον Μάιο του 2018 με αποδέκτη μεταξύ άλλων και την Τουρκία.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το τουρκικό ναυτικό δεν συνέχισε την εγκατάσταση RAM στις φρεγάτες Ι, που αποτελούν την εξέλιξη των κορβετών κλάσεως ADA, πιθανώς με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενσωμάτωση εγχωρίων συστημάτων, όπλων και υποσυστημάτων. Οι πρώτες σχεδιαστικές απεικονίσεις παρουσίαζαν την συγκεκριμένη κλάση φρεγάτας με σύστημα εγγύς προστασίας Phalanx ενώ τελικώς εγκαθίσταται το ανάλογο σύστημα πυροβόλων GÖKDENİZ της Aselsan. Πρόκειται για συνανάπτυξη με την Rheinmetall Oerlikon, στηριζόμενο σε δύο πυροβόλα Oerlikon GDF των 35 mm βεληνεκούς 4 χλμ., που κατασκευάζει κατόπιν αδείας η τουρκική MKE. Το σύστημα συνδυάζει ραντάρ έρευνας και ιχνηλατήσεως, συν ηλεκτροπτικό σύνολο.

Το Οπλικό Σύστημα Κατευθυνομένων Βλημάτων RAM Mk31 αποτελείται από έναν εκτοξευτή Mk49 που φέρει 21 βλήματα RIM-116 Block I/II κι έχει ικανότητα ταυτόχρονης αντιμετωπίσεως μέχρι 4 πυραυλικών απειλών. Τα βλήματα που θα αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό είναι εκδόσεως RIM-116C Block IIA, που θα απαιτήσουν σχετική αναβάθμιση λογισμικού για ολοκλήρωση με το τακτικό σύστημα μάχης και θα προσφέρουν ανώτερες ικανότητες αναχαιτίσεως υπερηχητικών πυραυλικών απειλών. Η βελτιωμένη έκδοση διακρίνεται από υψηλότερη ευελιξία και αυξημένο βεληνεκές.

MLRS, RAM, FOS ΑΣΕΠΕ, HERON, δορυφορικό πρόγραμμα ενέκρινε η Βουλή

Tags

Related Articles

Back to top button
Close