Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΕΛΛΑΔΑ

ΕΑΣ και φρεγάτες MEKO 200 στο αυριανό ΚΥΣΕΑ

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με δύο ζητήματα που σχετίζονται με την υπό κρατικό έλεγχο αμυντική βιομηχανία και ένα μείζον πρόγραμμα που αφορά το Πολεμικό Ναυτικό, συνεδριάζει σύμφωνα με πληροφορίες αύριο 1 Μαΐου στις 10 το πρωί, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ).

Το πρώτο θέμα αφορά συζήτηση της συμφωνίας μεταξύ ΕΑΣ και της τσέχικης Czechoslovak Group (CSG) για την δημιουργία κοινοπραξίας με ποσοστό μεταξύ των δύο μερών 51% και 49% αντιστοίχως, που θεωρείται βέβαιο ότι θα εγκριθεί. Η συμμετοχή του τσεχικού ομίλου συνοδεύεται από σοβαρό πακέτο επενδύσεων στις υφιστάμενες υποδομές της ΕΑΣ, χωρίς όμως να περιλαμβάνεται αποκατάσταση αυτοδύναμης παραγωγικής ικανότητας βλημάτων πυροβόλων στις εγκαταστάσεις στην Ελλάδα.

Με την συμφωνία αυτή, θα επιτραπεί η υλοποίηση των προτάσεων που υποβλήθηκαν από κοινού και εγκρίθηκαν στις 15 Μαρτίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της Πράξεως Υποστηρίξεως Παραγωγής Πυρομαχικών (ASAP). Βάσει των προτάσεων αυτών, θα διατεθεί χρηματοδότηση συνολικού ύψους 33.087.219,25 € για την λειτουργία γραμμής παραγωγής TNT και την δημιουργία γραμμής παραγωγής κόκκων πυρίτιδος, αμφότερες στο Συγκρότημα Λαυρίου. 

Η συμφωνία, θεωρείται ότι δημιουργεί ευμενείς συνθήκες για να εισέλθει η ελληνική εταιρεία σε κερδοφορία υπό τις κατευθύνσεις των Τσέχων και ουσιαστικώς ανοίγει τον δρόμο για την αποφασιστική είσοδό τους ως στρατηγικού επενδυτή.

Το δεύτερο θέμα αφορά το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO 200 του Πολεμικού Ναυτικού, που επικαιροποιείται. Το κόστος του προγράμματος εμφανίζεται αυξημένο σε σχέση με τις αρχικές συζητήσεις και προσφορές ενώ η εκτέλεση των εργασιών στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αναφέρεται ότι ενισχύει αυτή την τάση ακόμη περισσότερο.

Οι προτάσεις ASAP, οι προοπτικές σε ΕΑΣ και ο νέος “μπελάς” με την ΕΛΒΟ για τον πρωθυπουργό

Tags

Related Articles

Back to top button
Close