Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Τελετή υποδοχής των 3 MH-60R – Πότε έρχονται τα επόμενα

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Βάση Ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στο Κοτρώνι Μαραθώνα, η τελετή υποδοχής και ένταξης στη Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού (ΔΑΝ) των 3 πρώτων ελικοπτέρων τύπου MH-60R από το Πολεμικό Ναυτικό.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική LOA που αφορούσε 4 ελικόπτερα υπεγράφη από την Ελλάδα τον Ιούλιο του 2020 ενώ το δικαίωμα προαιρέσεως για επιπλέον 3 ασκήθηκε με δεύτερη υπογραφή LOA τον Απρίλιο του 2021. Η προμήθεια δεν συνοδεύεται από Εν Συνεχεία Υποστήριξη (FOS) η οποία βρίσκεται σε φάση καταρτίσεως και θα αφορά συγκεκριμένα τον τύπο MH-60R. 

Όπως έχει διευκρινίσει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, τα “ΠΝ 75”, “ΠΝ 76” και “ΠΝ 77” που παρελήφθησαν, ήταν το αντικείμενο της δεύτερης LOA. Παραλαβές των υπολοίπων ελικοπτέρων της πρώτης LOA, αναμένονται μετά από διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών, το καλοκαίρι του 2025.  

Κατά την τελετή, ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας προανήγγειλε μεταξύ άλλων την επικείμενη ανάθεση συμβάσεως για προμήθεια ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk στο προσεχές διάστημα. Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ έχει επισημάνει ότι εδώ και αρκετούς μήνες το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα του ΓΕΣ. Στην ομιλία του, ο ΥΕΘΑ σημείωσε:

«Κύριε Πρόεδρε, κύριε εκπρόσωπε του Προέδρου της Βουλής, κύριε Υφυπουργέ, κύριε Γενικέ Γραμματέα, κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, κύριοι Αρχηγοί, κύριε Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών, κύριες Δήμαρχε, κύριε εκπρόσωπε της κατασκευάστριας εταιρείας, αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι, εκλεκτοί προσκεκλημένοι χαίρομαι ιδιαίτερα σήμερα που βρίσκομαι στη Βάση Ελικοπτέρων του Πολεμικού μας Ναυτικού στην τελετή παραλαβής των νέων μας ελικοπτέρων.

 Όπως ήδη ελέχθη, αυτά τα ελικόπτερα θα προσδώσουν νέες επιχειρησιακές δυνατότητες στο Ναυτικό μας. Στο πλαίσιο αυτό θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω, καταρχήν, τον συνάδελφο και αγαπητό μου φίλο Νίκο Παναγιωτόπουλο, γιατί ως Υπουργός Άμυνας έφερε σε πέρας μαζί με τους συνεργάτες του στο Υπουργείο, υπό τις οδηγίες του Πρωθυπουργού, τις συμφωνίες για την απόκτηση αυτών των ελικοπτέρων.

 Κυρίες και κύριοι, αντιμετωπίζουμε πληθώρα προκλήσεων στο γεωπολιτικό μας περιβάλλον. Και κατά συνέπεια η διατήρηση και η επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

 Μαζί, λοιπόν, με τα υφιστάμενα ελικόπτερα, τα Aegean Hawk, το Πολεμικό μας Ναυτικό θα αποκτήσει, με την πρόσκτηση αυτών των 7 ελικοπτέρων, έναν στόλο υψηλών δυνατοτήτων, ο οποίος προστίθεται επίσης στα Black Hawk της Αεροπορίας Στρατού, το πρόγραμμα των οποίων είμαι βέβαιος ότι θα εγκρίνει η Επιτροπή της Βουλής μετά το ΚΥΣΕΑ τις αμέσως προσεχείς ημέρες, δημιουργώντας μία νέα πραγματικότητα, ένα νέο υπόδειγμα με εκσυγχρονισμό, με ομοιοτυπία, με οικονομίες κλίμακας, με συμβάσεις Follow On Support, κυριολεκτικά μία μεγάλη αύξηση δυνατοτήτων. 

Αλλά η πρόκληση αφορά το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας. Όπως το πλαίσιο της “Ατζέντας 2030” δηλώνει, απαιτείται μία ολιστική προσέγγιση που θα δημιουργήσει σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις, έξυπνα συστήματα ως πολλαπλασιαστές ισχύος, κατάρτιση 12ετούς εξοπλιστικού, καινοτομία, ανάπτυξη εγχώριων δυνατοτήτων, νέα δομή δυνάμεων, Μονάδες με σημαντικές πληρότητες – όχι πλέον Μονάδες με πληρότητες του 20% και του 30% – άλλη μορφή θητείας, άλλη νοοτροπία.  Όπως είπε, κυρίες και κύριοι, ο Πρωθυπουργός, στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο με μία χαρακτηριστική φράση “η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στις Ένοπλες Δυνάμεις από τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους”.

 Στο σχολείο μου -είναι το ίδιο με το σχολείο του Πρωθυπουργού- κάτω από το ρολόι, υπήρχε μία φράση: “Oι των πραγμάτων καιροί ού μένουσι την ημετέρα βραδύτητα”.

 Πρέπει, λοιπόν, να σπεύσουμε. Σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα.

 Σας ευχαριστώ πολύ».

Η πρόνοια αντισταθμιστικών στα F-35 και η απουσία από άλλες προμήθειες

Tags

Related Articles

Back to top button
Close