Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Εντός ημερών υπογράφεται η option των 3 επιπλέον MH-60R

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Αναβλήθηκε τελικώς η προγραμματισμένη από ημερών σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ, λόγω του διαγγέλματος που έπρεπε να απευθύνει ο πρωθυπουργός για τον “οδικό χάρτη” των μέτρων το επόμενο διάστημα, προς αντιμετώπιση της πανδημίας. Αναμένεται η σύσκεψη να γίνει την επομένη εβδομάδα, κλείνοντας το θέμα της Νέας Δομής Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο μεταξύ όμως, ένα μείζον εξοπλιστικό πρόγραμμα πρόκειται να οριστικοποιηθεί, με την υπογραφή της συμβάσεως ασκήσεως του δικαιώματος προαιρέσεως (option) για 3 επιπλέον ελικόπτερα MH-60R του Πολεμικού Ναυτικού. Το πρόγραμμα που εγκρίθηκε στις 12 Απριλίου από την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων της Βουλής, εξελίσσεται βάσει της LOA GR-P-SCK ύψους 250 εκατ. € περίπου (285 εκατ. $) η οποία υπεγράφη στις 29 Ιουλίου 2020, με αντικείμενο την προμήθεια 4 ελικοπτέρων και δικαίωμα προαιρέσεως για 3 επιπλέον.

Στις 16 Οκτωβρίου 2020 είχε σταλεί από το ΓΕΝ η νέα LOR προς τις ΗΠΑ, για το δικαίωμα προαιρέσεως των 3 επιπλέον ελικοπτέρων και η απάντηση στην μορφή LOA ελήφθη πέντε μήνες μετά, τον Μάρτιο του 2021, ορίζοντας ως προθεσμία υπογραφής από την ελληνική πλευρά την 30ή Απριλίου. Για την υπογραφή, μετά την έγκριση από την Βουλή, απαιτείται η έγκριση και του ΚΥΣΕΑ, που αναμένεται να δοθεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες με την διαδικασία της διά περιφοράς λήψεως υπογραφών.

Στις 25 Οκτωβρίου 2020 ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος στην προμήθεια των 4 MH-60R είχε πει: «Αυτήν την στιγμή οι υπηρεσίες του Υπουργείου επεξεργάζονται την τροποποιητική συμφωνία ως προς το χρονοδιάγραμμα πληρωμών και παράδοσης, ώστε να έχουμε κάποια από αυτά τα ελικόπτερα το συντομότερο δυνατόν, ίσως το 2021, ασφαλώς το 2022»

Στις 23 Μαρτίου 2021, επισκεπτόμενος το αμερικανικό αεροπλανοφόρο DWIGHT D. EISENHOWER, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι τα πρώτα MH-60R θα αφιχθούν στα μέσα του 2022.

Σημείο ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος είναι ότι η πίεση της ελληνικής πλευράς για συντόμευση του χρόνου παραλαβής των MH-60R, δεν αφορά τα 4 πρώτα ελικόπτερα της αρχικής συμβάσεως αλλά τα 3 του δικαιώματος προαιρέσεως! Τα 4 αρχικά ελικόπτερα προβλέπεται να αρχίσουν να παραλαμβάνονται το 2023, σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ. Εξάλλου, στην ανάθεση συμβάσεως για το έργο στις 26 Οκτωβρίου 2020 από την Διοίκηση Συστημάτων Αεροπορίας Ναυτικού των ΗΠΑ στην Lockheed Martin Corp., αναφερόταν πέρας τον Φεβρουάριο του 2025.

Το προηγούμενο διάστημα διαρρεόταν ότι η προσφορά της Lockheed Martin διακρίνεται από πολύ ανταγωνιστική τιμή (κατά 20% χαμηλότερη) και δυνατότητα συντομεύσεως των χρόνων παραδόσεως με “εξαγωγή” ελικοπτέρων από την γραμμή παραγωγής που κατασκευάζονται ήδη για το Ναυτικό των ΗΠΑ. Το τελευταίο, αναθεώρησε την οροφή ελικοπτέρων MH-60R, λόγω στροφής του ενδιαφέροντός του στο εκπονούμενο πρόγραμμα για την ανάπτυξη του μελλοντικού αντικαταστάτη από την δεκαετία του 2030.

Συνεπώς, η συντόμευση του χρόνου παραδόσεων MH-60R δεν θα προκύψει από “τροποποιητική συμφωνία” της αρχικής συμβάσεως, όπως ανέφερε ο ΥΕΘΑ (εκτός αν εννοούσε κάτι άλλο) αλλά από την άσκηση του δικαιώματος προαιρέσεως. Τα 3 ελικόπτερα που περιλαμβάνονται στην προαίρεση, θα “αφαιρεθούν” από τα υπό κατασκευή για λογαριασμό του Ναυτικού των ΗΠΑ στην γραμμή παραγωγής και αν δεχθούμε ως πιο επικαιροποιημένη και έγκυρη την δήλωση του πρωθυπουργού, το πρώτο MH-60R εξ αυτών θα παραληφθεί το καλοκαίρι του 2022.

Ανατέθηκε η σύμβαση παραγωγής των 4 MH-60R για το Πολεμικό Ναυτικό

Tags

Related Articles

Back to top button
Close