Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Ανατέθηκε η σύμβαση παραγωγής των 4 MH-60R για το Πολεμικό Ναυτικό

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η αναφορά του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου κατά την ομιλία του στην Βουλή στις 25 Οκτωβρίου, στην προμήθεια των ελικοπτέρων MH-60R για το Πολεμικό Ναυτικό, συνέπεσε με την ανάθεση την επομένη 26 Οκτωβρίου της σχετικής συμβάσεως στην Lockheed Martin Corp. από την Διοίκηση Συστημάτων Αεροπορίας Ναυτικού των ΗΠΑ.

Το χαρακτηριζόμενο ως “υποπρόγραμμα” στην Ελλάδα, είχε εγκριθεί στις 20 Μαΐου από την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων της Βουλής, οπότε και η ελληνική πλευρά ζήτησε παράταση της ισχύουσας προσφοράς από την κατασκευάστρια, η οποία έληγε στις 31 Μαΐου. Πράγματι, έγινε δεκτό το αίτημα για δίμηνη παράταση και τον Ιούλιο, όπως ανέφερε ο ΥΕΘΑ, υπεγράφη από την ΓΔΑΕΕ η Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής (Letter of Offer & Acceptance) για την διακρατική συμφωνία.

Η σύμβαση που ανατέθηκε στην Lockheed Martin είναι ύψους 193.980.348 $ και αφορά τροποποίηση σε προηγούμενη ανατεθείσα σύμβαση σταθερής τιμής. Με την συγκεκριμένη τροποποίηση, προστέθηκε ανυπέρβλητο όριο 180 εκατ. $ για την παραγωγή και παράδοση 4 MH-60R νέας κατασκευής και ασκείται προαίρεση αξίας 13.980.348 $ για την προμήθεια 3 Aερομεταφερομένων Σόναρ Χαμηλών Συχνοτήτων, με τελικό αποδέκτη την Ελλάδα. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2025. Όπως αναφέρεται, κατά τον χρόνο αναθέσεως της συμβάσεως, δεσμεύονται πιστώσεις FMS ύψους 43.980.348 $ που δεν λήγουν στο τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, “με εκτίμηση για ανάθεση συμβάσεως περί τα μέσα του έτους, η έναρξη παραδόσεων τοποθετείται σε διάστημα 18 μηνών, δηλαδή στις αρχές του 2022“. Όπως όμως επεσήμανε στην Βουλή ο ΥΕΘΑ, “Αυτήν την στιγμή οι υπηρεσίες του Υπουργείου επεξεργάζονται την τροποποιητική συμφωνία ως προς το χρονοδιάγραμμα πληρωμών και παράδοσης, ώστε να έχουμε κάποια από αυτά τα ελικόπτερα το συντομότερο δυνατόν, ίσως το 2021, ασφαλώς το 2022″.

Η αποπληρωμή της συμβάσεως είναι προγραμματισμένη σε βάθος 7ετίας, δηλαδή μέχρι το 2026.

Η ολοκλήρωση του έργου το 2025, όπως αναφέρεται στην σύμβαση, σχετίζεται ασφαλώς με τις “θέσεις” ελικοπτέρων στην γραμμή παραγωγής που “κλείνουν” για την Ελλάδα αλλά και με το κομμάτι της ασκηθείσης προαιρέσεως, που αναφέρεται στην προμήθεια 3 Αερομεταφερομένων Σόναρ Χαμηλών Συχνοτήτων AN/AQS-22 ALFS, ίδιων με αυτά που θα φέρουν τα MH-60R. Τα εν λόγω επιπλέον σόναρ, προορίζονται για την αντικατάσταση ισαρίθμων σόναρ τύπου HELRAS με τα οποία είναι εξοπλισμένα τα 3 ελικόπτερα S-70B Lot 1 Group 1 και έχει κριθεί προβληματικό. 

Υπενθυμίζεται ότι παραλλήλως έχει υπογραφεί και LOA για την Σύμβαση FOS των 11 υπαρχόντων ελικοπτέρων S-70 Aegean Hawk, τα οποία θα υποβληθούν και σε περιορισμένο πρόγραμμα αναβαθμίσεως.

Τα τελευταία εξοπλιστικά που ενέκρινε η Βουλή – Υπάρχει χρόνος;

Tags

Related Articles

Back to top button
Close