Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Αναβάθμιση 100 ΛΕΩΝΙΔΑΣ και 150 οχήματα ΟΠΛΙΤΗΣ (4×4) προτείνει η Rheinmetall ως παροχές στον Ελληνικό Στρατό

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Πολύ ενδιαφέρουσες παροχές, ως “ανταλλάγματα”, περιέχει η πρόταση που κατέθεσε η γερμανική Rheinmetall για την προμήθεια στον Ελληνικό Στρατό του Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης KF41 Lynx. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πέρα από το κεφάλαιο της βιομηχανικής διάστασης που περιλαμβάνεται, για την δημιουργία υπερσύγχρονης μονάδας στην Βόρειο Ελλάδα από κοινού με την KMW – KNDS, η πρόταση της Rheinmetall περιλαμβάνει και συγκεκριμένες παροχές υλικού για τον Ελληνικό Στρατό.

Πέρα από την παραχώρηση των ΤΟΜΑ Marder 1Α3, που αν και περιλήφθηκαν τελικώς στην συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο Σολτς – Μητσοτάκη, η Rheinmetall διαδραμάτισε εποικοδομητικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, στις παροχές προτείνεται η κατασκευή για τον Ελληνικό Στρατό 150 τεθωρακισμένων οχημάτων ΟΠΛΙΤΗΣ (4×4) της ελληνικής EODH. Η τελευταία, είναι βιομηχανικός εταίρος των KMW και Rheinmetall στην Ελλάδα, μετά την απόφαση καταργήσεως του παλαιού καθεστώτος των αντιπροσώπων.

Ο ΟΠΛΙΤΗΣ, είναι ένα όχημα που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των δύο γερμανικών εταιρειών, καθώς δεν διαθέτουν ανάλογη πρόταση στην συγκεκριμένη κατηγορία οχημάτων, από πλευράς τάξεως βάρους και κόστους. Για τον λόγο αυτό, στην διευρυμένη Σύμβαση – Πλαίσιο που υπεγράφη μεταξύ KMW και EODH στις 16 Ιουνίου, περιελαμβάνεται η κοινή προώθηση του οχήματος στην διεθνή αγορά. Ο αριθμός των 150 οχημάτων που προσφέρονται, επιτρέπει στον Ελληνικό Στρατό να επιλέξει πέραν της μίας εκδόσεως, ούτως ώστε να καλύψει περισσότερες ανάγκες.

Υπογραφή διευρυμένης Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ KMW και EODH

Η δεύτερη προτεινόμενη παροχή, αφορά τον εκσυγχρονισμό 100 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού ΛΕΩΝΙΔΑΣ. Καθώς τα Marder 1A3 δεν μπορούν πλέον να ενταχθούν όπως σχεδιαζόταν στις παροχές για την προμήθεια του KF41 Lynx, η Rheinmetall έκρινε ότι έπρεπε να επανέλθει με νέα πρόταση στον συγκεκριμένο τομέα, που θα ενδιέφερε άμεσα τον Ελληνικό Στρατό.

Και πάλι οι Γερμανοί στηρίζονται στην πρόταση της EODH, η οποία έχει παρουσιάσει την αντίληψή της για πλήρη εκσυγχρονισμό του ΤΟΜΠ ώστε να παραμείνει σε υπηρεσία και χωρίς προβλήματα υποστηρίξεως, στην μορφή του ΛΕΩΝΙΔΑΣ 300. Με την πρόταση αυτή, ο Ελληνικός Στρατός έχει δυνατότητα αναβαθμίσεως του οχήματος και στον οπλισμό, με την εγκατάσταση σταθεροποιημένου τηλεχειριζόμενου σταθμού οπλισμού που θα μπορεί να φιλοξενήσει και πυροβόλο. Με αυτό τον τρόπο, τα συγκεκριμένα οχήματα που υπηρετούν σε μονάδες της Ζώνης Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ, θα αποκτήσουν ισχύ πυρός κατηγορίας ΤΟΜΑ.

Βελτιωμένη πρόταση αναβαθμίσεως του ΛΕΩΝΙΔΑΣ με νέο πύργο παρουσίασε η EODH

Διευκρινίζεται ότι τόσο η πρόταση για την επένδυση σε βιομηχανική μονάδα, όσο και τα ανωτέρω προγράμματα παροχών, από πλευράς κόστους δεν περιλαμβάνονται στην οικονομική προσφορά για το KF41 Lynx. Οι τιμές για το ΤΟΜΑ είναι απολύτως συγκρίσιμες από προτάσεις που έχουν κατατεθεί σε άλλες χώρες που είτε έχουν αποφασίσει να το προμηθευτούν (Ουγγαρία), είτε έθεσε υποψηφιότητα (Αυστραλία, Τσεχία). Επομένως, το κόστος της επενδύσεως και των παροχών, το επωμίζεται η γερμανική πλευρά, η οποία ούτως ή άλλως έχει ευρύτερους λόγους να ενδιαφέρεται για την εν λόγω βιομηχανική επένδυση στην Ελλάδα.

Στην παρούσα φάση, μετά την έγκριση από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΑΣΣ) στις 30 Μαΐου, των Μελετών Ολοκληρωμένης Πρότασης Υποπρογράμματος για αναβάθμιση 183 αρμάτων Leopard 2A4 και προμήθεια 205 ΤΟΜΑ, ετοιμάζονται οι σχετικές Προτάσεις Ενεργοποίησης Υποπρογράμματος Προμήθειας. Αφού αυτές εγκριθούν από το ΑΣΣ κι εν συνεχεία από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), θα παρουσιαστούν στην Βουλή προς έγκριση. Με εντολή του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, το ΓΕΣ οφείλει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες εντός Ιουλίου, καθώς η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην στρατηγική συνεργασία με την Γερμανία στον συγκεκριμένο τομέα.

ΥΕΘΑ: Διαπραγματευόμαστε με γερμανικές εταιρείες για τεθωρακισμένα και βιομηχανική επένδυση

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close