Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Η αξία των Leopard 1 για την Ουκρανία και η ευκαιρία για τον Ελληνικό Στρατό

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η ανακοίνωση στις 7 Φεβρουαρίου των υπουργών Αμύνης Γερμανίας, Δανίας και Ολλανδίας, για παραχώρηση αρμάτων μάχης Leopard 1 στην Ουκρανία, προκάλεσε εντύπωση επειδή πρόκειται για παλαιότερο τύπο και μικροτέρων δυνατοτήτων από τα Leopard 2, που αποφασίστηκε νωρίτερα η παραχώρηση. Εν τούτοις, το Leopard 1 μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο για τους μαχόμενους Ουκρανούς, από πολλές απόψεις.

Οι παρατηρήσεις – ενστάσεις που διακινήθηκαν στα διάφορα διεθνή μέσα, αφορούσαν το πυροβόλο 105 mm, που όχι μόνο υστερεί του πυροβόλου 120 mm του Leopard 2 αλλά και του πυροβόλου 125 mm των ρωσικών αρμάτων αλλά προκαλεί και ζήτημα τυποποιήσεως επιδεινώνοντας τον εφοδιασμό, αφού προστίθεται ένα ακόμη διαμέτρημα πυρομαχικού άρματος. Διαφεύγει όμως της προσοχής ότι οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν ήδη άρματα με το δυτικό πυροβόλο L7 των 105 mm. Πρόκειται για 28 αναβαθμισμένα T-55S που παραχωρήθηκαν από την Σλοβενία. Εάν ήταν τόσο σοβαρή η επιβάρυνση του συστήματος εφοδιασμού, δεν θα γινόταν ασφαλώς αυτή η κίνηση, ούτε βεβαίως θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή αυτή της παραχωρήσεως μικρού αριθμού τροχοφόρων τεθωρακισμένων AMX-10RC, τα οποία φέρουν πυροβόλο 105 mm χαμηλής πιέσεως, που βάλει άλλον τύπο πυρομαχικών.

Ως προς την ισχύ πυρός του L7, με την χρήση εξελιγμένων πυρομαχικών 105 mm, κρίνεται απολύτως εφικτή η εξουδετέρωση των ρωσικών αρμάτων μάχης, ιδίως εφόσον το Leopard 1 φέρει σύγχρονη θερμική κάμερα σκοπεύσεως που εξασφαλίζει πλεονέκτημα βολής ακριβείας από αυξημένο βεληνεκές. Αυτό όμως που δεν έχει γίνει ιδιαιτέρως αντιληπτό στην συγκεκριμένη πολεμική αναμέτρηση, είναι ότι τα άρματα μάχης χρησιμοποιούνται κυρίως για την υποστήριξη επιχειρήσεων Πεζικού, τιθέμενα Υπό Διοίκηση ανά Ουλαμό ή Ίλη. Δεν διεξάγονται αρματομαχίες μεταξύ τεθωρακισμένων σχηματισμών κι εξ αυτού του λόγου, δεν καταναλώνονται τόσο αντιαρματικά βλήματα Κινητικής Ενεργείας (APFSDS) αλλά κυρίως βλήματα γενικής χρήσεως για την εξουδετέρωση οχυρωματικών έργων, προσβολή κτιρίων ή θέσεων πεζικού. Και σε αυτό τον ρόλο, το Leopard 1 με πυροβόλο 105 mm είναι απολύτως επαρκές.

Η εξέλιξη της τριεθνούς πρωτοβουλίας αποστολής Leopard 1 στην Ουκρανία και οι ανάγκες που προκύπτουν από την πολιτική απόφαση του ΝΑΤΟ και της Δύσεως γενικότερα να υποστηριχθεί ο ένοπλος αγώνας των Ουκρανών, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της σημασίας παλαιών οπλικών συστημάτων όπως το Leopard 1. Πρακτικώς, ένα παλαιό οπλικό σύστημα έχει αποκτήσει αξία αντιστρόφως ανάλογη του τεχνολογικού επιπέδου, ανεξαρτήτως μάλιστα της καταστάσεως στην οποία βρίσκεται! Εφόσον προκειται για ενεργά άρματα, η αξία τους απλώς είναι “χρυσάφι”.  

Αυτό ακριβώς ισχύει για τα Leopard 1A5 του Ελληνικού Στρατού και η ευμενής συγκυρία δεν πρέπει να χαθεί.

Απoθηκευμένα Leopard 1A5DK.

Δεν επιδέχεται αμφισβητήσεως ότι το Leopard 1A5 είναι πολύ αξιόλογο και χρήσιμο άρμα για τον Ελληνικό Στρατό, παρά την τεχνολογική του υστέρηση. Για τον λόγο αυτό, το 2020 είχε καταρτισθεί πρόγραμμα περιορισμένης αναβαθμίσεως. Οι παράλληλες ανάγκες αναβαθμίσεως και των Leopard 2A4, είχαν ως αποτέλεσμα η αναβάθμιση των Leopard 1A5 να επικεντρωθεί μόνο στην εγκατάσταση σύγχρονης θερμικής κάμερας σκοπεύσεως και την σχετική αναβάθμιση του Συστήματος Ελέγχου Πυρός. Τελικώς όμως, επικράτησε ένα εκτενέστερο πρόγραμμα για τα Leopard 2A4 και τα Leopard 1A5 αφέθηκαν στην… μοίρα τους.

Θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την κινητικότητα που παρουσιάζεται πλέον για τα Leopard 1 λόγω Ουκρανίας;

Ήδη η Ελλάδα πέτυχε μια πολύ επωφελή συμφωνία με την Γερμανία για την ανταλλαγή 40 περιορισμένης αξίας BMP-1 με ισάριθμα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Marder 1A3. Γερμανικά δημοσιεύματα προσδιόρισαν το κόστος των απαιτουμένων εργασιών ανά όχημα, ώστε τα Marder να επανέλθουν στην ενέργεια, μεταξύ 850.000 και 1 εκατ. €. Αυτό το υπολογίσιμο κόστος, ανέλαβε να καλύψει πλήρως η γερμανική κυβέρνηση, οπότε ο Ελληνικός Στρατός παραλαμβάνει πολύ αξιόλογα ΤΟΜΑ άνευ δαπάνης. 

Παρόμοιο μοντέλο δράσεως, μπορεί να εφαρμοστεί και στην περίπτωση των Leopard 1A5.

Η τριμερής συμφωνία για τα Leopard 1 της Ουκρανίας, αναφέρει την παράδοση “τουλάχιστον 100” αρμάτων του τύπου. Αυτά θα προκύψουν από αποθέματα που διατηρούν σε αποθήκευση γερμανικές εταιρείες. Συγκεκριμένα, η FFG διαθέτει 99 Leopard 1A5DK που απέσυρε η Δανία ενώ η Rheinmetall διαθέτει άλλα 88 Leopard 1A5 προερχόμενα από τον Ιταλικό Στρατό. Επειδή κάποια από αυτά εκτιμάται ότι δεν θα καταστεί δυνατό να επανέλθουν σε ενέργεια, η πρώτη εκτίμηση είναι ότι δύνανται να προκύψουν τουλάχιστον 100 χρήσιμα.

Για τα Leopard 1A5DK είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον το 2014 από το ΓΕΣ, καθώς είχαν προσφερθεί με αντίτιμο 10 εκατ. € περίπου, όμως δεν κάτέστη εφικτή η υπογραφή συμβάσεως. Τα άρματα είναι νεώτερης κατασκευής από αυτά που υπηρετούν με τον Ελληνικό Στρατό και εφόσον επανέλθουν σε ενέργεια, εάν εφοδιαστούν με σύγχρονη θερμική κάμερα σκοπεύσεως, θα είναι ανώτερα από τα υφιστάμενα Leopard 1A5 σε ελληνική υπηρεσία.

Αυτό που θα μπορούσε να προτείνει η ελληνική πλευρά στο πλαίσιο μιας πολιτικής συμφωνίας με την γερμανική κυβέρνηση, είναι η άμεση παραχώρηση αριθμού Leopard 1A5, τα οποία καθώς είναι ενεργά, μπορούν να μεταφερθούν ταχύτατα στην Ουκρανία. Σε αντάλλαγμα, μπορεί να ζητηθεί ίσος αριθμός αρμάτων από τα αποθηκευμένα στην Γερμανία, τα οποία με δαπάνη της γερμανικής κυβερνήσεως όπως στην περίπτωση των Marder, θα υποστούν παρεμβάσεις που θα τα αναβαθμίσουν με σύγχρονα πρότυπα.

Αναβαθμισμένα Leopard C2 του Καναδικού Στρατού με συλλογή θωρακίσεως MEXAS. (@ Antony Sewards)

Αυτό που μπορεί να επιδιωχθεί, είναι πέραν της νέας θερμικής κάμερας σκοπεύσεως και το ΣΕΠ, να γίνει επίσης αναβάθμιση και στον τομέα της θωρακίσεως, όπως θα επιδιωχθεί προφανώς και με τα άρματα που θα παραχωρηθούν στην Ουκρανία. Η ελληνική EODH μπορεί να προσφέρει συλλογές πρόσθετης θωρακίσεως. Το αποτέλεσμα θα είναι η απόκτηση αναβαθμισμένων Leopard 1A5 τόσο στον τομέα της φονικότητος, αφού θα  έχουν δυνατότητα βολών ακριβείας σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 2.000 μέτρων, όσο και στον τομέα της προστασίας.

Εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι η αναβάθμιση με σύγχρονη θερμική κάμερα και το ΣΕΠ απαιτεί δαπάνη της τάξεως των 500.000 €, συνυπολογιζομένου του κόστους των εργασιών επαναφοράς σε ενέργεια και της πρόσθετης θωρακίσεως, το κόστος ανά άρμα μπορεί να κυμανθεί στο 1,5 εκατ. €. Είναι προφανής η τάξη εξοικονομήσεως πόρων που μπορεί να προκύψει, για θεαματική ανταπόδοση από επιχειρησιακής απόψεως. Θεωρητικώς, το μοντέλο αυτό μπορεί να λειτουργήσει για την απόδοση δυνάμεων αρμάτων ίσης με τρεις Επιλαρχίες κατ’ εκτίμηση, αναβαθμισμένων Leopard 1A5.

Καθώς ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει σοβαρές εκπαιδευτικές υποδομές για τον τύπο, η πρόταση μπορεί να συνοδευτεί από την προοπτική εκπαιδεύσεως Ουκρανών στην Ελλάδα, παράμετρος με σοβαρή βαρύτητα που δεν μπορεί να μην εκτιμηθεί από την γερμανική πλευρά. Το κέρδος για την ελληνική πλευρά από μια τέτοια προσέγγιση, μπορεί να είναι οικονομικό, επιχειρησιακό και πολιτικό.

Επενδύσεις στην Αμυντική Βιομηχανία: βλέποντας τα τραίνα να περνούν

Tags

Related Articles

Back to top button
Close