Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Η τελευταία “διαταγή” της προηγουμένης στρατιωτικής ηγεσίας

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ποια ήταν η τελευταία ίσως διαταγή της προηγουμένης στρατιωτικής ηγεσίας, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την ανάδειξη της νέας από το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε στις 12 Ιανουαρίου;

Με υπογραφές και των τεσσάρων Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, εκδόθηκε διαταγή προς το προσωπικό να περάσει διακριτικό της Ελληνικής Σημαίας στο αριστερό μανίκι των στολών. Η διαταγή αφορούσε εφαρμογή γνωματεύσεως της 19ης συνεδριάσεως του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) της 7ης Δεκεμβρίου 2023, «για την καθιέρωση της Ελληνικής Σημαίας με τη λέξη “ΕΛΛΑΣ” στο εσωτερικό της Χώρας στις στολές υπ’ αριθμ. 3, 7, 7α, 8, 8β, 8γ, 9 και 10 των στελεχών». Το διακριτικό φέρεται στο αριστερό μανίκι του χιτωνίου ενώ στις χειμερινές και θερινές υπ’ αριθμ. 9 (στολή ασκήσεων – εκστρατείας) και 10 στολές (διακλαδική στολή ασκήσεων – εκστρατείας) είναι χαμηλής ορατότητος, κατά την κρίση των Κλάδων.

Το 2015, επί του αειμνήστου Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Κωσταράκου, είχε τεθεί σε εφαρμογή ο ΔΚ 4-1/2015 “Διακλαδικός Κανονισμός Στολών του Στρατιωτικού Προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων”, στον οποίο περιλαμβανόταν εθνόσημο στο αριστερό μανίκι των στολών. Ο διάδοχός του Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε, ήταν η αλλαγή με την κατάργηση του εθνοσήμου από το μανίκι των στολών. Στα τέλη του 2019, ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, κατόπιν αποφάσεως του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου, επανέφερε την Ελληνική Σημαία στις στολές του προσωπικού του Ελληνικού Στρατού. Τώρα πλέον, με την εν λόγω απόφαση του ΣΑΓΕ, η Ελληνική Σημαία θα φέρεται από τα στελέχη και των τριών Κλάδων.

Δούρειος Ίππος Podcast # 015 – Ουκρανία: Σχόλια για Εφεδρεία – Εθνοφυλακή – Στρατιωτική Θητεία

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close