Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Που καθυστέρησαν τελικά οι τρεις συμβάσεις FOS των Mirage 2000;

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Όπως αποκάλυψε το defensereview στις 28 Σεπτεμβρίου υπεγράφησαν οι τρεις εκτελεστικές συμβάσεις FOS των μαχητικών Mirage 2000.

H εξέλιξη ήλθε 9 ολόκληρους μήνες μετά την υπογραφή των συμβάσεων στις 23 Δεκεμβρίου 2019 και την ψήφιση του σχετικού Ν. 4650/2019 από την Βουλή.

Η όλη υπόθεση προκάλεσε αίσθηση όταν έγινε γνωστό τον Αύγουστο του 2020 ότι η όλη διαδικασία καθυστερούσε στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Μάλιστα δημοσιεύματα έφεραν τον ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο δυσαρεστημένο από την καθυστέρηση.

Σύμφωνα όμως με στοιχεία που έδωσε ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στην Βουλή, στο Ελεγκτικό Συνέδριο διαβιβάσθηκαν τα σχέδια των πρώτων εκτελεστικών συμβάσεων με τις τρεις κατασκευάστριες/αντισυμβαλλόμενες εταιρείες μόλις στις 10 Ιουλίου 2020. Δηλαδή μετά την υπογραφή των συμβάσεων, η ΓΔΑΕΕ χρειάσθηκε 7 μήνες για να τις διαβιβάσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο. 

Σε ενημερωτική ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δικαστές, ανέφεραν ότι παρελήφθη ο σχετικός φάκελος στις 17 Ιουλίου.

Έναν μήνα μετά, στις 10 Αυγούστου, το Ελεγκτικό Συνέδριο ενημέρωσε την ΓΔΑΕΕ ότι αναβάλει την έκδοση οριστικής πράξεως επειδή έκρινε αναγκαίες διευκρινίσεις και στοιχεία, τα οποία ζητούσε να του διαβιβαστούν εγγράφως εντός προθεσμίας 15 ημερών.

Απαιτήθηκαν 18 ημέρες για να διαβιβάσει η ΓΔΑΕΕ τις απαντήσεις, στις 28 Αυγούστου κι ακολούθως ένας ακόμη μήνας για την τελική υπογραφή των εκτελεστικών συμβάσεων.

Εκ των ανωτέρω, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η πολύμηνη καθυστέρηση που τόσο μεγάλη αίσθηση προκάλεσε, δεν οφείλεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά στην πλευρά της ΓΔΑΕΕ, η οποία υπάγεται στο ΥΠΕΘΑ, το οποίο υποτίθεται ότι είχε αντίληψη του επείγοντος του ζητήματος εν όψει και της αναμενόμενης ελληνοτουρκικής κρίσεως, που τελικώς εκδηλώθηκε τον Αύγουστο.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close