Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Τί κάνει τελικά η κυβέρνηση με τους λαθρομετανάστες;

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 31 Μαρτίου έληξε η ισχύς της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που είχε διάρκεια ενός μηνός και αφορούσε την αναστολή υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου από παράνομα εισερχόμενα άτομα, τα οποία επιστρέφονται, χωρίς καταγραφή, στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής. Η κυβέρνηση δεν παρέτεινε την ισχύ του ΠΝΠ, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σ. Πέτσα να αποδίδει την απόφαση στο ότι «Ήδη είμαστε σε ένα άλλο επίπεδο προστασίας […] όλων των ευρωπαϊκών συνόρων από εισροές από τρίτες χώρες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού». Δήλωση, πολλών ερμηνειών και παρερμηνειών…

Ωστόσο, σήμερα ο Γιώργος Χαρβαλιάς στο HellasJournal παρουσιάζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει προβεί σε άτακτη υποχώρηση, αφού όχι μόνο δεν παρέτεινε την ισχύ του ΠΝΠ αλλά προέβη στην αναδρομική αναίρεσή του! Αυτό σημαίνει ότι οι 2.000 περίπου λαθρομετανάστες που στην περίοδο Μαρτίου κατάφεραν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος, όχι μόνο δεν θα επιστραφούν στην χώρα προέλευσης αλλά θα έχουν και δικαίωμα υποβολής αιτήσεως ασύλου! Ο ίδιος επισημαίνει ότι η χρηματοδότηση των 700 εκατ. ευρώ που υποσχέθηκε στην Ελλάδα η Κομισιόν στις αρχές Μαρτίου, δεν θα αφορά την ενίσχυση των μέτρων φυλάξεως στα σύνορα, όπως είχε δοθεί η εντύπωση, αλλά την δημιουργία δομών και την χρηματική ενίσχυση των λαθρομεταναστών. Ο συντάκτης καταφεύγει σε μια σειρά υποθέσεων για να εξηγήσει την ελληνική άτακτη υποχώρηση σε ένα μέτρο που ήταν θετικό.

Λάθος η απόφαση να αποσυρθεί η αναστολή του ασύλου: Γιατί; Επειδή έτσι θέλει μια Ευρωπαία Επιτρόπος;

Το βέβαιο είναι ότι η απόφαση έχει προφανές πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μειώνοντας δραματικά την θετική απήχηση που είχε στο πανελλήνιο η σοβαρή και υπεύθυνη στάση που επέδειξε αποκρούοντας την Υβριδική Επίθεση που εξαπέλυσε ο Ερντογάν στον Έβρο, στις 28 Φεβρουαρίου. Η περίπτωση μεταφράζεται σε απόδειξη της ανερμάτιστης “φιλελεύθερης” αντίληψης που διακρίνει τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, ο οποίος ηγείται ενός πολιτικού χώρου με το δεξιό προφίλ να θεωρείται μειονότητα. Ωστόσο, είναι καλό να εξετάσουμε πως έχουν τα πράγματα και τι ισχύει σε ευρύτερο πλαίσιο, επί της ακολουθητέας πολιτικής.

Η πολιτική της ΕΕ

Αυτό που μπορεί να υποστηριχθεί με δυο λόγια, είναι ότι απλώς η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική που είχε για το θέμα, βάσει και των προσφάτων εξελίξεων σε επίπεδο ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι από τα τέλη του 2019 η σαφώς επιβλαβής για την Ελλάδα συμφωνία του ΔΟΥΒΛΙΝΟΥ 2, έχει κηρυχθεί από την ίδια την ΕΕ “νεκρή” και αναζητείται ένα νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, επί του οποίου όπως δήλωσε και στις αρχές του έτους ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, εκτιμάται πως θα υπάρξει λύση έως το τέλος του 2020.

Στις 16 Ιανουαρίου ο Μ. Σχοινάς, ενημέρωσε τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές για το σχεδιαζόμενο, νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο. Αφού διακήρυξε ότι το Δουβλίνο πέθανε οριστικά“, ανέφερε ότι στόχος είναι “ένα νέο συνεκτικό σύστημα ασύλου” με πρώτη αξιολόγηση των αιτουμένων ασύλου σε μικρό χρόνο και εν συνεχεία, αφενός την άμεση επιστροφή όσων δεν πληρούν τα κριτήρια, αφετέρου την ορθή και δίκαιη κατανομή όσων λαμβάνουν καθεστώς ασύλου, ώστε να μην αναλαμβάνουν όλο το βάρος οι χώρες πρώτης υποδοχής, όπως ισχύει σήμερα.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοίνωσε το σχέδιό της που αφορούσε ισχυρότερα μέτρα φυλάξεως των συνόρων μέσω και του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων (ΕΝΦΕΣ), δυναμική εμπλοκή της FRONTEX, στενότερο έλεγχο των εμπλεκομένων ΜΚΟ, αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά 20.000 λαθρομεταναστών μέχρι τις αρχές του 2020 στην ενδοχώρα (5.000 σε ξενοδοχεία και 15.000 σε δομές) και άμεσες επιστροφές λαθρομεταναστών που δεν πληρούν κριτήρια χορηγήσεως ασύλου. Η υλοποίηση συνάντησε ευρεία και ισχυρή αντίδραση ως προς την πρόθεση δημιουργίας 5 κλειστών κέντρων στα νησιά, προκαλώντας σοβαρή φθορά στην κυβέρνηση. Μεσολάβησε η τουρκική επίθεση στον Έβρο, που εκτόνωσε την κατάσταση ενώ η εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού ήλθε να αναδείξει τον κίνδυνο της “ωρολογιακής βόμβας” από την υπερπληθώρα λαθρομεταναστών στα νησιά.

Η Αθήνα έβλεπε την πορεία “σύγκρουσης” της ΕΕ με την Τουρκία, μετά την απόφαση να μην καταβληθούν τα υπεσχημένα χρήματα και την πρόθεσή της για επαναδιαπραγμάτευση μιας νέας λειτουργικής συμφωνίας. Έβλεπε επίσης την τουρκική δυσαρέσκεια που μεταφραζόταν σε αυξημένη ροή λαθρομεταναστών στο β΄ εξάμηνο του 2019 και άρχισε να επιταχύνει την λήψη μέτρων ενισχύσεως της φύλαξης των συνόρων. Πράγματι, στα τέλη του 2019 είχε καταστεί σαφές ότι η ΕΕ δεν είχε πρόθεση να δεχθεί τουρκικές πιέσεις για υποστήριξη στην Συρία και σκλήραινε την στάση της ζητώντας νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό. Η Αθήνα εκτίμησε ορθώς την κατάσταση και έλαβε τα μέτρα της, με αποτέλεσμα η τουρκική Υβριδική Επίθεση στον Έβρο, να την βρει προετοιμασμένη.

Τι γίνεται στην πράξη

Οι προθέσεις αλλά και ο τρόπος δράσεως από τούδε και στο εξής της Αθήνας, συμπλέει με την προσπάθεια απενεργοποίησης της “ωρολογιακής βόμβας” στα νησιά λόγω COVID-19, που ταυτίζεται με την αρχική πρόθεση αποσυμφόρησης των νήσων. Την κατάσταση όσο και τις δυνατές επιλογές, είχε περιγράψει προσφάτως και η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον. 

Στις 31 Μαρτίου υπήρχαν στα ελληνικά νησιά συγκεντρωμένοι 40.139 αιτούντες άσυλο, υπό άσχημες συνθήκες διαβιώσεως που τους εκθέτουν στον COVID-19. Κατά την Επίτροπο, απαιτούνται τρεις δράσεις για την αντιμετώπιση της επείγουσας καταστάσεως:

α) Η παρουσίαση ενός σχεδίου αποσυμφορήσεως των νήσων από την ελληνική κυβέρνηση.

β) Η επίτευξη νέας συμφωνίας μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας.

γ) Άλλες χώρες της ΕΕ να δεχθούν άμεσα 10.000 αναγνωρισμένους πρόσφυγες που βρίσκονται στην ενδοχώρα της Ελλάδας.

Προϋπόθεση για να συμβούν τα δύο τελευταία, θεωρείται η απόφαση της Αθήνας να αποσυμφορήσει τα νησιά. Μέχρι προσφάτως υπήρχαν συζητήσεις ώστε μικρός αριθμός ευπαθών ατόμων να απομακρυνθούν από τα Hot-spot. Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Κροατία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία και Φινλανδία συμφώνησαν τον Μάρτιο για την υποδοχή 1.600 ασυνόδευτων ανηλίκων. Αυτό όμως λίγο πριν την εμφάνιση της πανδημίας, οπότε μένει εκκρεμές. Ωστόσο, είναι σαφές ότι το μέτρο αυτό δεν αρκεί.

Στις 26 Μαρτίου, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μυταράκης είπε στην Βουλή ότι περισσότεροι από τους μισούς λαθρομετανάστες στα νησιά θα φύγουν μέσα στο 2020, καθώς οι νέες δομές που θα δημιουργηθούν θα είναι δυναμικότητος μικρότερης των 20.000 ατόμων. Για το πού θα πάνε, υπενθύμισε την κυβερνητική τροπολογία εκκένωσης 11.000 θέσεων στην ενδοχώρα, από αυτούς που δεν δικαιούνται αυτές τις θέσεις βάσει των διεθνών συνθηκών. Επίσης, τόνισε πως με την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου “φεύγει κόσμος από τις υφιστάμενες δομές και δημιουργούνται επιπλέον θέσεις“.

Η πρόταση που επεξεργάζεται η ΕΕ, όπως την σκιαγράφησε προσφάτως η Επίτροπος Γιόχανσον περιλαμβάνει:

  1. Μεταφορά 25.000 λαθρομεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα, εκ των οποίων 15.000 σε ειδικές δομές που ελέγχονται υγειονομικά, 10.000 σε προσωρινή ξενοδοχειακή διαμονή και μεταφορά σε ευρωπαϊκές χώρες 10.000 αναγνωρισμένων με καθεστώς πρόσφυγα που διαμένουν στην ενδοχώρα.
  2. Υπογραφή νέας συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, η οποία θα καλύπτει και λαθρομετανάστες από τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας. 
  3. Η ΕΕ και η Ελλάδα συμφωνούν στην διευθέτηση των αδυναμιών εφαρμογής της συμφωνίας του Μαρτίου 2016, κανονική εφαρμογή της διαδικασίας χορηγήσεως ή μη ασύλου, φύλαξη των λαθρομεταναστών σε κλειστές δομές στα νησιά με ταχείες διαδικασίες εξετάσεως του αιτήματός τους και άμεση επιστροφή στην Τουρκία όσων το αίτημα απορρίπτεται. Στόχος θα είναι να μην υπερβούν ποτέ στο μέλλον τους 10.000 οι λαθρομετανάστες στις κλειστές δομές των νησιών.  

Είναι σαφές ότι η απόφαση της Αθήνας να μην επεκτείνει την αναστολή της χορηγήσεως ασύλου, σχετίζεται με την ικανοποίηση του τρίτου βήματος – προϋπόθεσης. Όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη υιοθετούσε την πολιτική της, σχεδίαζε επιδιώκοντας να αποφύγει την εκτίμηση για αυξημένες ροές λαθρομεταναστών από την Τουρκία το 2020. Υπολογιζόταν ότι 100.000 λαθρομετανάστες θα περνούσαν στα νησιά, που θα παρέμεναν εγκλωβισμένοι στην χώρα, προστιθέμενοι σε άνω των 100.000 ήδη ευρισκομένων από το 2015. Μετά και την πανδημία, η προοπτική αυτή έχει μειωθεί και άμεσος στόχος της κυβέρνησης είναι ο έλεγχος της καταστάσεως και η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών. 

Οι διεθνείς πιέσεις στην πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για αναστολή των αιτήσεων ασύλου, ασφαλώς και είναι απορριπτέες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Αθήνα δεν μπορεί να λάβει πάλι το ίδιο μέτρο, σε περίπτωση που διαπιστωθεί νέα τουρκική οργανωμένη επίθεση, είτε στον Έβρο είτε στο Αιγαίο. Είναι ξεκάθαρο όμως, ότι η σε δεύτερο χρόνο, όποια υπαναχώρηση εφαρμογής της άμεσης απέλασης όσων καταφέρνουν να περάσουν, απλώς γελοιοποιεί την ελληνική κυβέρνηση.

Για μια νέα συμφωνία με την Τουρκία, η ΕΕ είναι πρόθυμη να προσφέρει 6 δισ. ευρώ την περίοδο 2020-2024. Διευκρινίζει όμως ότι η Άγκυρα δεν πρέπει να εγείρει απαιτήσεις στις οποίες γνωρίζει ότι η ΕΕ δεν θα συμφωνήσει. Η ΕΕ αποσαφηνίζει ότι δεν θα υποστηρίξει πολιτικά την εγκαθίδρυση ζώνης ασφαλείας στην Βόρεια Συρία, όπως ζητεί η Άγκυρα.

Σε πιθανό προσχέδιο συμφωνίας με την Τουρκία που έχει δημοσιοποιηθεί, προβλέπονται:

α) Χορήγηση 6 δισ. ευρώ από την ΕΕ, την περίοδο 2020-2024.

β) Η Άγκυρα θα δέχεται άμεσα την επιστροφή όσων λαθρομεταναστών περνούν στην Ελλάδα και απορρίπτονται οι αιτήσεις ασύλου.

γ) Οι τουρκικές Αρχές, συνεργαζόμενες με τις γειτονικές χώρες, θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή λαθρομεταναστευτικών ροών από τα χερσαία σύνορα και τις θαλασσίες οδούς προς την ΕΕ.

δ) Ένας καθορισμένος αριθμός αναγνωρισμένων προσφύγων, μερικές δεκάδες χιλιάδες, θα γίνεται δεκτός ετησίως από την Τουρκία για εγκατάσταση στην ΕΕ.

Τα στατιστικά του ειρηνικού εποικισμού – εξισλαμισμού

Όλα αυτά σημαίνουν ότι στο μέλλον, οι περισσότερες χώρες τουλάχιστον της ΕΕ θα αρχίσουν να δέχονται και πάλι πρόσφυγες που έλαβαν καθεστώς ασυλίας από τις χώρες πρώτης υποδοχής όπως η Ελλάδα. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι επιδιώκουν την προώθησή τους στην Κεντρική Ευρώπη, εκτιμάται ότι ο αριθμός των λαθρομεταναστών και προσφύγων στην χώρα, θα ελεγχθεί.

Τον Νοέμβριο του 2016, τα επίσημα στοιχεία έδειχναν ότι στην Ελλάδα διέμεναν περισσότεροι από 577.000 νόμιμοι μετανάστες εκ των οποίων 455.000 Αλβανοί, Ουκρανοί, Γεωργιανοί και Ρώσοι. Εκ του συνόλου, 210.000 ήταν κάτοχοι αδείας διαμονής μακράς διαρκείας και περίπου 100.000 κατείχαν επισφαλή τύπο αδείας παραμονής.

Τον Μάρτιο του 2019, ο τότε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσας είχε δηλώσει ότι στην Ελλάδα υπήρχαν περίπου 630.000 πρόσφυγες και λαθρομετανάστες εκ των οποίων, 73.000 ήταν όσοι είχαν περάσει στην χώρα μετά το 2015 και αιτούνται άσυλο. Έκτοτε, ο τελευταίος αριθμός υπερδιπλασιάσθηκε αγγίζοντας τους 150.000! Αυτή την καυτή πατάτα, κληρονόμησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν αδράνησε, όπως οι προηγούμενοι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Λαθρομετανάστες που πέρασαν στην Ευρώπη το 2019.

Είναι σαφές ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο ανθρώπινο κύμα παράνομης μεταναστεύσεως στα εδάφη της, που δεν σχετίζεται με πολεμικά μέτωπα και προσφυγικά ρεύματα. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, τα στίφη όσων ορμούν στον Έβρο ή επιχειρούν να περάσουν τις θάλασσες, προέρχεται από υπανάπτυκτες χώρες της Ασίας και της Αφρικής, που επιδιώκουν απλώς να αλλάξουν την ζωή τους. Ισχυρά κίνητρα για την υπέρβαση των όποιων κινδύνων, είναι η ανεκτικότητα και η ελαστικότητα που επιδεικνύουν οι ευρωπαϊκοί νόμοι, εξασφαλίζοντας σοβαρές οικονομικές και άλλες ευεργετικές απολαβές, συχνά χωρίς κανέναν κόπο αφού πρόκειται για εξωφρενικά επιδόματα. Με τον τρόπο αυτόν, όσοι λαμβάνουν άδειες παραμονής, λύνουν το οικονομικό πρόβλημα των ιδίων και των συγγενών που έχουν αφήσει πίσω στις πατρίδες τους, αφού τα χρήματα που λαμβάνουν είναι “μυθικά” και υπερεπαρκή για τα δικά τους δεδομένα.

Πέραν αυτού, στην πλειοψηφία τους, οι πληθυσμοί που εγκαθίστανται στην Ευρώπη είναι μουσουλμάνοι. Ανεξαρτήτως του αν υπακούν σε κάποιο ζωώδες “ένστικτο” ή θρησκευτικό κάλεσμα για επικράτηση του Ισλάμ παγκοσμίως, στην πράξη βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ειρηνικός εποικισμός της Ευρώπης που στην πάροδο του χρόνου οδηγεί σε πλήρη ανατροπή του αριθμητικού συσχετισμού του Χριστιανικού στοιχείου. Είναι σαφές ότι τα ουμανιστικά κηρύγματα και οι ιδεοληψίες της παγκοσμίου διανοήσεως, οδηγούν μαθηματικώς σε πλήρη αλλοίωση της πληθυσμιακής συνθέσεως στις ευρωπαϊκές χώρες εάν δεν υπάρξει κάποιο όριο.

Οι γραφειοκράτες της ΕΕ μπορεί να κάνουν πολιτική δαπανώντας τεράστια ποσά από τον κόπο των Ευρωπαίων πολιτών, δεν δείχνουν όμως να αντιλαμβάνονται ότι οι λαθρομεταναστευτικές ροές δεν διακόπτονται και απλώς καθυστερεί το μοιραίο. Απαιτούνται αυστηρότερα κριτήρια για την χορήγηση ασύλου και προστασίας, δυναμική αντίδραση σε επιθέσεις όπως αυτές της Τουρκίας, ακόμη και με υιοθέτηση ανορθοδόξων πρακτικών όπως το push back, και λιγότερη υποκρισία υπό την κάλυψη του ουμανισμού, τον οποίο περιφρονεί το Ισλάμ. Εφόσον η Ελλάδα βρίσκεται στην “πρώτη γραμμή” ως πύλη εισόδου από μια χώρα κακής γειτονίας και πίστης, είναι ζωτικής σημασίας γι’ αυτήν να εφαρμόσει αυτά τα μέτρα με επιδέξιο τρόπο.

Ήττα Ερντογάν: “Σκούπισε” τους λαθρομετανάστες από τις Καστανιές

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close