Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Βελτιωμένα VBL Ultima του Ελληνικού Στρατού από την Arquus

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η γαλλική Arquus, γνωστή επί σειρά ετών με διαφορετικές ονομασίες όπως Renault Trucks Defense, ACMAT και Panhard, παρουσιάζει στην έκθεση αμυντικού υλικού DEFEA 2023 δύο προτάσεις που απευθύνονται στον Ελληνικό Στρατό:

  • Αναβάθμιση των τεθωρακισμένων οχημάτων αναγνωρίσεως VBL στην έκδοση Ultima.
  • Το φορτηγό όχημα VLRA ως αντικαταστάτη υφισταμένων φορτηγών οχημάτων.

Προσφάτως, η εταιρεία προέβη με δική της πρωτοβουλία στην αναβάθμιση δύο VBL του Ελληνικού Στρατού στην έκδοση Ultima, στο εργοστάσιο του Σεν Ναζαίρ. Τα πρώτα 13 οχήματα του τύπου παραδόθηκαν στον Ελληνικό Στρατό το 1997 και με επιμέρους συμβάσεις που ανατέθηκαν τα επόμενα έτη, ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται πλέον σε 240, καθιστώντας τον έναν από τους μεγαλύτερους χρήστες του οχήματος. Όλα αυτά τα χρόνια, η Arquus υποστήριξε αποτελεσματικά τα οχήματα σε ελληνική χρήση, προσφέροντας στον Ελληνικό Στρατό αυτονομία συντηρήσεως μέχρι και 5ου Κλιμακίου (Εργοστασιακό επίπεδο).

Στην DEFEA 2023 θα εκτεθεί ένα εκ των δύο αναβαθμισμένων VBL Ultima του Ελληνικού Στρατού, που διακρίνεται από βελτιώσεις όπως αντικατάσταση του πετρελαιοκινητήρα 95 ίππων από ισχυρότερο των 130 ίππων και νέο κιβώτιο ταχυτήτων, που επιτρέπουν καλύτερη επιτάχυνση και ανάπτυξη υψηλότερης τελικής ταχύτητος σε σχέση με το υφιστάμενο όχημα, που σήμερα ανέρχεται σε 95 χ.α.ώ. Περιλαμβανονται επίσης νέο Υποβοηθούμενο Σύστημα Φρένων, βελτιωμένες αναρτήσεις για αυξημένο ωφέλιμο φορτίο και καλύτερη οδηγική συμπεριφορά ενώ τέλος, έχει εγκατασταθεί σύστημα κλιματισμού.

Τα στελέχη του Ελληνικού Στρατού έχουν εκτιμήσει την ανώτερη κινητικότητα, αξιοπιστία και άνεση του βελτιωμένου οχήματος, που μπορεί να διατηρηθεί επιχειρησιακό για αρκετές δεκαετίες ακόμη.

Ο γαλλικός οίκος προσφέρει το πακέτο αναβαθμίσεως στο πλαίσιο ενός συνολικού προγράμματος επισκευής και ανακατασκευής των οχημάτων, εργασίες οι οποίες μπορούν να εκτελεστούν είτε σε κάποιο Εργοστάσιο Βάσεως του Ελληνικού Στρατού, είτε σε ελληνική εταιρεία με την οποία θα συνεργαστεί. Μέρος του προγράμματος είναι η εκπαίδευση προσωπικού του Ελληνικού Στρατού για την συντήρηση των VBL Ultima.

Οι Γάλλοι τονίζουν ότι το πρόγραμμα δεν προορίζεται για VBL μονάδων Πεζοναυτών, καθώς χάνεται η αμφίβια ικανότητά τους.

Η Arquus, προκειμένου να καλύψει σύγχρονες απαιτήσεις για ένα ελαφρύ τεθωρακισμένων όχημα αναγνωρίσεως, παρουσίασε την έκδοση VBL MK3, η οποία ενσωματώνει τις βελτιώσεις του VBL Ultima μαζί με άλλες όπως κεντρικό σύστημα ρυθμίσεως πιέσεως ελαστικών, νέο πίνακα οργάνων κ.λπ.

Ως προς το φορτηγό όχημα VLRA, αυτό είναι ένα ελαφρύ φορτηγό 4×4 που διακρίνεται από την απλότητα και ανθεκτικότητα κατασκευής, που συνεπάγονται ευκολία συντηρήσεως και επισκευών. Το όχημα είχε εκτεθεί και στην DEFEA 2021 και σε περίπτωση επιλογής, μπορεί να συμπαραχθεί στην Ελλάδα, σε συνεργασία με βιομηχανικό εταίρο.

Ελληνικής σχεδίασης φορτηγό ή συμπαραγωγή ξένου για τον Ελληνικό Στρατό;

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close